Cele mai citite
 


MS: Construcţia celor şase spitale regionale de urgenţă ar putea începe în 14 - 16 luni
joi, 3 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 mar /Agerpres/ - Construcţia celor şase unităţi spitaliceşti regionale ar putea demara în termen de 14 - 16 luni şi ar putea dura aproximativ 4 ani, estimează Ministerul Sănătăţii.
Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Memorandumul privind demararea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public - privat.
Potrivit unui comunicat al MS transmis joi AGERPRES, noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei.
De asemenea, se doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului), mai informează MS.
Cele 6 unităţi sanitare de elită vor fi construite în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, iar costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde euro.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, susţine că prioritate va avea construcţia spitalelor regionale din Cluj şi Iaşi.
''În aceste două centre cu tradiţie în medicină există cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească. De exemplu, în Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977. Singura clădire mai nouă, dacă o putem numi aşa, este cea în care funcţionează UPU şi care datează din 2005. La Iaşi există aceeaşi situaţie. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ''Sf. Spiridon'' funcţionează în 13 clădiri care au pavilioane construite începând cu anii 1895, cele mai noi construcţii fiind din 1980. Aici există şi 2 clădiri folosite de spital care au fost construite în 1732, respectiv 1757'', a decla rat ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului citat.
Ministerul Sănătăţii va participa în acest parteneriat cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare. Parteneriatele sunt gândite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani.
''Chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent într-un spital public'', a subliniat ministrul.
În primă fază, Ministerul Sănătăţii va solicita trecerea terenurilor din domeniul public al judeţelor/ localităţilor şi administrarea consiliilor judeţene/ locale în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Sănătăţii, prin hotărâri ale consiliilor judeţene/ locale.
Din cele 6 terenuri, doar cel din Bucureşti este în proprietatea publică a statului şi în administrarea ministerului, toate celelalte urmând a fi transferate. Urmează apoi şi ceilalţi paşi pentru studiile prefezabilitate sau fundamentare, mai anunţă MS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, desemnat operator medical al unui elicopter MAI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a fost desemnat operator medical al unui elicopter pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor, devenind astfel a patra unitate medicală din ţară, după Bucureşti, Târgu Mureş şi Iaşi, care utilizează sistemul de acordare a asistenţei de urgenţă...
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Cluj: Spitalul regional de urgenţă va deservi patru milioane de oameni Viitorul spital regional de urgenţă care va fi construit la Cluj va deservi circa patru milioane de persoane din regiunea de nord-vest a României, se arată într-un comunicat difuzat joi de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.