Cele mai citite
 


Mureş: Program pentru persoanele cu incontinenţă urinară
joi, 3 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 3 mar /Agerpres/ - O societate cu profil medical din Târgu Mureş, OrtoProfil, a iniţiat, joi, în premieră în judeţul Mureş, un serviciu pentru persoanele care suferă de incontinenţă urinară.
Conf.dr. Martha Orsolya, medic primar urolog, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că săptămânal în Târgu Mureş opt-zece pacienţi sunt diagnosticaţi cu incontinenţă urinară, însă acest număr este extrem redus, în comparaţie cu amploarea pe care o are afecţiunea.
Ca urmare a numărului mic de persoane care se prezintă la medic şi care sunt diagnosticate cu această afecţiune, medicul a arătat că a fost iniţiat acest program de gimnastică intimă pentru femei, bărbaţi şi copii, menită a întâri planşeul pelvin (exerciţiile Kegel), iar astfel persoanele aflate în faza tardivă a acestei boli să poată evita intervenţiile chirurgicale.
Dr. Martha Orsolya a arătat că, în cadrul programului iniţiat de OrtoProfil, un medic urolog, un medic ginecolog şi un kinetoterapeut vor oferi sfaturi şi vor iniţia pacienţii în exerciţiile de întărire a planşeului pelvin.
'Ne confruntăm cu o mare reticenţă. Din trei femei diagnosticate, doar una acceptă să vină pentru a se înscrie în program. Tratamentul nu are efecte secundare şi poate preveni complicaţiile şi, evident, operaţiile chirurgicale. Este vorba de educaţie, persoanele bolnave, în special femeile, trebuie să conştientizeze acest lucru, însă pentru asta trebuie să se vorbească despre boală', a subliniat dr. Martha Orsolya.
Potrivit acesteia, boala se manifestă de la vârste fragede, însă poate fi observată de la vâsta de 5 ani, când copilul nu îşi poate controla urinarea.
Medicul a arătat că incontinenţa de urină înseamnă pierderea involuntară de urină, este o afecţiune des întâlnită şi poate duce la izolare socială, depresie, disfuncţii sexuale, scăderea capacităţii de muncă şi a randamentului. În plus, boala afectează respectul de sine şi relaţiile de cuplu.
'Aplicarea precoce a tratamentului previne sau vindecă disfuncţiile planşeului pelvin, astfel evitându-se o eventuală intervenţie chirurgicală. Incontinenţa urinară poate fi cauzată de afecţiuni ale musculaturii pelvine, sechele postoperatorii, ţesutul conjunctiv rigid, efort fizic crescut, constipaţie, naşterea, stare de tuse persistentă, creşterea greutăţii corporale, unele medicamente', a arătat dr. Martha Orsolya.
Pentru a diagnostica cât mai multe persoane suferinde de incontinenţă urinară, un grup de medici din Târgu Mureş a anunţat, pentru data de 26 martie, iniţierea unui program de screening gratuit.
Conform statisticilor, pe plan european aproximativ 50 de milioane de persoane se confruntă cu incontinenţă urinară, din care numai 10% apelează la specialist.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premieră medicală urologică, la Spitalul Clinic Judeţean Mureş Specialiştii urologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş au realizat, vineri, primele implanturi de sfinctere urinare la pacienţi care suferă de incontinenţă urinară severă, sub îndrumarea doctorului Călin Chibelean, medic primar urolog, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie...
Martha Orsolya (Spitalul Judeţean Mureş): Dorim introducerea screening-ului incontinenţei urinare la femei la nivel naţional La nivelul centrelor medicale universitare din ţară se doreşte introducerea efectuării, începând din 2017, a screening-ului privind incontinenţa urinară la femei, după modelul testat la Târgu Mureş timp de cinci ani, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şefa Clinicii de Urologie a Spitalului...
Clinica de Urologie a SCJ Mureş, screening gratuit de incontinenţă urinară, campanie unică în România Şefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş (SCJ), profesor doctor Martha Orsolya, a anunţat miercuri, că în perioada 25-27 iunie, la Târgu Mureş va avea loc un screening gratuit de incontinenţă urinară, acţiune unică în România.
Incontinenta urinara si utilizarea scutecelor pentru adulti Incontinenta urinara defineste pierderea controlului asupra vezicii urinare si este o probleme comuna, in special in randul persoanelor varstnice.
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.
Tumoră renală de opt centimetri extinsă pe vena cavă, extirpată într-o operaţie în premieră la Târgu Mureş Specialiştii de la Clinica de Urologie din Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi cei de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş au realizat, miercuri, în premieră, o operaţie extrem de rară, de extirpare a unei tumori de opt centimetri şi a unui tromb...