Cele mai citite
 


Infecţia cu rotavirus poate fi prevenită prin vaccinare
vineri, 4 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. dr. Emanuil Ceauşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Victor Babeş'.
Aproape toţi copiii se pot contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Infectarea cu rotavirus este mai frecventă la copiii mici şi mai ales la cei din colectivităţi, a subliniat specialistul. Unul din trei copii s-ar putea infecta în primele luni de viaţă.

Rotavirusul este foarte contagios şi poate cauza o boală severă care necesită spitalizare cu durata de până la 6 zile. Copiii cu vârsta sub un an sunt cei mai expuşi formelor severe de boală, iar infecţia se transmite mai ales în sezonul rece.

În România au fost semnalate, în primele luni ale acestui an, noi cazuri de spitalizare cauzate de rotavirus. Aceste cazuri nu sunt singulare - mii de copii sunt diagnosticaţi anual în România cu gastroenterită cu rotavirus, iar cazurile cele mai severe ajung la spitalizare.

Gastroenterita cauzată de rotavirus este o afecţiune foarte frecventă, în special la copiii mici: se estimează că 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani.

În formele severe, boala poate cauza până la 20 de episoade de diaree severă şi vomă pe zi, care pot duce la deshidratare, iar pentru unii bebeluşi această deshidratare este atât de severă, încât micuţii trebuie internaţi în spital. Potrivit datelor Spitalului Grigore Alexandrescu, bebeluşii care suferă de gastroenterită cu rotavirus pot fi spitalizaţi timp de peste 6 zile, durata spitalizării fiind mai mare decât pentru alte boli diareice acute.

În plus, chiar dacă ajung în spital din cauza unei alte afecţiuni, bebeluşii sunt expuşi unui risc crescut de a fi infectaţi cu rotavirus în unitatea medicală: datele arată că unul din cinci copii spitalizaţi a fost infectat cu rotavirus în timpul unei internări în spital.

În cazuri rare, deshidratarea cauzată de infecţia cu rotavirus poate fi fatală. În România, rata de mortalitate prin boală diareică la copiii sub 5 ani a fost de 1% în anul 2008.

Prof. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului 'Prof. Dr. Alfred Rusescu'spune că gastroenterita cu rotavirus este foarte contagioasă şi extrem de frecventă în primii 2 ani de viaţă.

'Cu cât copilul are vârsta mai mică, cu atât creşte riscul de boală. Vaccinarea timpurie, înaintea primei infecţii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boală severă şi complicaţiile acesteia la copii. Prin vaccinare pot fi prevenite până la 100% din spitalizările cauzate de gastroenterita cu rotavirus şi 96% din cazurile severe de boală.', a declarat prof. dr. Ioana Alina Anca.

În România, vaccinarea anti-rotavirus este disponibilă încă din anul 2008. De la lansarea vaccinului şi până la finalul anului 2010, aproximativ 15.000 de bebeluşi au fost vaccinaţi anti-rotavirus. Costul vaccinării este suportat de către părinţi. Alte ţări din Europa, cum este Austria, au inclus deja vaccinarea anti-rotavirus în programul naţional de imunizare.

Chiar dacă nu duce la spitalizare, infecţia cu rotavirus este extrem de contagioasă, iar ceilalţi membri ai familiei se pot contamina cu rapiditate.

Pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, copiii infectaţi cu rotavirus nu trebuie duşi la creşă sau în orice alt loc unde pot intra în contact cu alţi copii, cel puţin două zile după dispariţia simptomelor.

Măsurile de igienă au doar un efect limitat în prevenţia transmiterii virusului, dar pot contribui la reducerea riscului de transmitere a altor agenţi patogeni. În cazul apariţiei simptomelor bolii, părinţii sunt încurajaţi să apeleze la medicul de familie în cel mai scurt timp.

Simptomele pot dura până la 8 zile şi pot fi supărătoare atât pentru copil cât şi pentru părinţi, având impact negativ nu numai asupra micilor pacienţi, dar şi asupra familiilor şi a personalului medical.

Se estimează că numărul de cazuri de infecţie cu rotavirus la bebeluşi şi copii sub 5 ani ajunge la 3,6 milioane anual, în Europa.

Mai mult, unul din cinci copii spitalizaţi cu infecţie cu rotavirus a fost infectat în timpul unei internări în spital. Aceasta poate adăuga încă 5 zile unei spitalizări determinate de o altă cauză.

Prof. dr.Emanuil Ceauşu apreciază că vaccinarea poate fi o soluţie. El a adăugat că infecţiile cu rotavirus le poate face şi adultul.

Rotavirusul este foarte contagios şi este rezistent la majoritatea produselor de igienă casnică. Se transmite mai ales prin contact mână-cavitate bucală, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe mâini şi apoi în cavitatea bucală.

De asemenea, se poate transmite cu uşurinţă în locurile în care copiii se joacă împreună, cum ar fi creşele.

Simptomele infecţiei cu rotavirus sunt similare celor prezente în cazul altor infecţii digestive şi pot include: diaree severă (peste trei scaune moi pe zi), vărsături severe, dureri sau crampe abdominale, febră şi, ocazional, crize convulsive.

Practicile igienice recomandate includ: spălatul frecvent al mâinilor, atât în cazul copiilor cât şi al persoanelor care intră în contact cu aceştia, mai ales după schimbarea scutecelor sau după folosirea oliţei sau a toaletei, încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală, dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru vaccinarea anti-rotavirus O campanie de comunicare privind vaccinarea anti-rotavirus la copii a fost lansată de GlaxoSmithKline, urmând să se desfăşoare în reţeaua Info-Sănătate, se arată într-un comunicat de presă al reţelei.
Gastroenterita afectează trei zone din Franţa Gastroenterita, o infecţie foarte contagioasă produsă de cauze bacteriene sau virale, s-a instalat în trei regiuni franceze, Alsacia, Languedoc-Roussillon şi centrul ţării, informează viva.presse.fr.
GASTROENTEROCOLITA CU ROTAVIRUS Diareea este o cauza importanta de mortalitate infantila, in lume fiind raportate 5-10 milioane decese anual.Dintre acestea, gastroenterocolitele acute virale reprezinta o proportie mare, varsta cea mai frecvent afectata fiind de la 3 luni pana la 2 ani. Infectia digestiva cu rotavirusuri si...
Ce boli previne vaccinarea pneumococica Bacteria care provoacă bolile pneumococice se numește Streptococcus pneumoniae și se găsește, în mod normal, în nazo-faringele copiilor sănătoși, făcând parte din flora microbiană normală. Cam jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, iar în colectivități (grădinițe, creșe) ajung să îl aibă...
Specialiştii pediatri avertizează că în lunile friguroase creşte pericolul de infecţii cu rotavirus Specialiştii pediatri avertizează că în lunile friguroase, iarna şi primăvara, incidenţa rotavirusului creşte, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător.
Deshidratarea la copii Sindromul acut de deshidratare este consecinta pierderii bruste a unei cantitati mari de apa si electroliti depasind 5-10% din greutatea corpului. Cauzele sunt diverse, mai frecvent fiind vorba de o afectiune digestiva.