Cele mai citite
 


Celule de memorie create în laborator
duminică, 6 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă au reuşit, pentru prima oară, să transforme celule stem într-un tip bine definit de neuroni, implicaţi în memorie şi distruşi în boala Alzheimer. După şase ani de cercetări, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago a reuşit să creeze în laborator neuroni colinergici pornind de la celule stem derivate din piele, scrie site-ul maxisciences.com.
Cercetarea ar putea constitui un progres major în tratarea alterărilor cerebrale sau ale bolilor nervoase, cum ar fi boala Alzheimer. Aceşti neuroni, prezenţi în creierul anterior, joacă un rol esenţial în anumite procese, ca cel al memoriei. Tocmai distrugerea acestui stoc redus de celule produce pierderea capacităţilor de memorie la bolnavii de Alzheimer. Prin recrearea acestor neuroni în laborator, cercetătorii au sperat să descopere un mijloc de prevenire a distrugerii şi chiar să reuşească să grefeze celule noi. Obiectivele par realizabile, deoarece neuronii cultivaţi în laborator au funcţionat normal când au fost transplantaţi în hipocampul unor şoareci.

'Acum, când ştim cum să producem celule, putem să le studiem pe culturi de ţesuturi şi să vedem ce putem face să prevenim distrugerea lor', a spus în revista Stem Cells dr Jack Kessler, principalul autor al studiului.

Datorită acestei descoperiri, cercetătorii pot testa de acum multiple celule şi să vadă dacă vreuna dintre ele reuşeşte să ţină în viaţă celulele. În plus, faptul că neuronii distruşi pot fi înlocuiţi ar putea oferi bolnavilor de Alzheimer un mijloc de a le ajuta memoria să funcţioneze din nou normal.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
Boala Alzheimer se propagă de la o zonă a creierului la alta Boala Alzheimer s-ar propaga de la o zonă a creierului la alta, de-a lungul circuitelor cerebrale, potrivit unor cercetări efectuate în Statele Unite pe şoareci, care ar putea deschide calea unor noi tratamente la oameni, relatează agenţia Belga.
Boala Alzheimer, contagioasă? Boala Alzheimer apare atunci când în creier este prezent un grup de proteine cerebrale, care, la fel ca prionii - agenţii bolii Creutzfeldt-Jakob sau a aşa-numitei 'boli a vacii nebune' la bovine - ar putea fi contagioşi, relevă rezultatele unui studiu realizat de oameni de ştiinţă germani, citat de...
Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci (studiu) Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM), relatează EFE.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.