Cele mai citite
 


IRES: O treime dintre români au trăit multă vreme în localităţi fără medic dentist
duminică, 6 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O treime dintre români s-au născut şi au copilărit în localităţi în care nu exista nici un cabinet stomatologic sau medic dentist, relevă un studiu al
Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), transmis vineri AGERPRES.
Potrivit acestuia, 31% dintre persoanele chestionate au spus că au locuit multă vreme în comunităţi în care accesul la un medic dentist era practic imposibil. Totuşi, majoritatea covârşitoare a respondenţilor - 95% - spun că ar fi normal ca în fiecare oraş din ţară să existe măcar un cabinet stomatologic, iar 78% consideră necesară existenţa unui cabinet cu program de funcţionare non-stop.
''În ceea ce priveşte preţurile tratamentelor stomatologice şi ale protezelor, 74% dintre pacienţi le consideră mari sau foarte mari, în timp ce pentru 5% acest tip de tratament este inaccesibil din punctul de vedere al costului. În schimb, 4% dintre respondenţi apreciază că preţul tratamentelor nu este deloc ridicat'', se arată în studiu.
De asemenea, doar 16% dintre cei chestionaţi au declarat că au beneficiat de tratamente stomatologice compensate de CNAS, iar 52% spun că nu au auzit că acest tip de tratamente pot fi decontate de stat.
Studiul mai relevă că peste o jumătate dintre români apreciază că au o stare de sănătate dentară bună şi foarte bună (55%), dar 26% recunosc că au o stare de sănătate orală proastă şi foarte proastă.
''Gradul de utilizare a produselor şi soluţiilor de curăţare şi întreţinere a dinţilor şi cavităţii bucale este destul de scăzut. Doar 18% dintre respondenţi folosesc spray de gură, 32% utilizează duşul bucal, iar 41% îşi curăţă dinţii cu aţa dentară'', se arată în sondaj.
Studiul a fost realizat la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj, scopul fiind acela de a afla care sunt comportamentele de igienă dentară ale românilor. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 1-2 martie, pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane, cu vârste de peste 18 ani şi cu domiciliul în mediul urban. Principalele teme pe care s-a focalizat cercetarea au vizat comportamentul de utilizare a serviciilor stomatologice, percepţia faţă de medicii dentişti şi calitatea serviciilor stomatologice, accesul la serviciile stomatologice şi factori de limitare a accesului, gradul de informare cu privire la gratuităţile pe care le suportă statul cu privire la serviciile de stomatologie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu stomatologic Bucureşti, 29 nov./Agerpres/- În perioada 16 noiembrie - 14 decembrie, cu sprijinul Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS), Dentist.ro desfăşoară un studiu cu tematică stomatologică, efectuat în cabinetele stomatologice din Bucureşti.
La lansarea celei de-a cincea ediții a campaniei Zâmbește România, GSK Consumer Healthcare anunță tendințe pozitive în igiena orală a românilor Un nou studiu comandat de GSK Consumer Healthcare arată o scădere a numărului de români cu probleme dentare, precum și o creștere a consumului de pastă de dinți Cu toate acestea, mai puțini români au vizitat medicul dentist în ultimul an, comparativ cu 2012
Braşov: Peste 2000 de copii defavorizaţi din 20 de localităţi din judeţ beneficiază de control stomatologic gratuit Braşov, 21 mai /Agerpres/- Peste 2000 de copii din mai multe localităţi braşovene beneficiază de control stomatologic gratuit în cadrul caravanei "Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte".
Campania "Zâmbeşte România": Parlamentarii au primit sfaturi de igienă orală de la copii Parlamentarii au primit sfaturi de igienă orală de la copii în cadrul campaniei "Zâmbeşte România", cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale care se marchează pe 20 martie.
Colgate lansează un produs revoluţionar pentru protecția împotriva cariei dentare: Colgate© Maximum Cavity Protection cu Agentul de Neutralizare al Acizilor™ În cadrul celor două evenimente de importanță majoră în lumea stomatologică, Congresul Internaţional de Medicină Dentară Transilvania şi Expoziţia Internaţională de Echipamente şi Produse de Medicină Dentară DENTA, Colgate, lider mondial în igienă orală, prezintă un produs revoluţionar pentru...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...