Cele mai citite
 


Horia Cristian (PNL): Construirea spitalelor regionale prin parteneriat public-privat este o utopie
luni, 7 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liberalul Horia Cristian, secretar al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, susţine că ideea construirii unei reţele de şase spitale regionale prin sistem de finanţare public - privat reprezintă o utopie, atâta timp cât pentru un singur pat sunt necesari în jur de 100.000 de euro.
'Cel mai bun exemplu îl avem chiar la Timişoara, unde Primăria a încercat zece ani să identifice un partener privat cu care să construiască un nou spital municipal şi nu a reuşit. Anunţul domnului ministru Attila Cseke este doar o declaraţie politică, deoarece nu doreşte să
fie asociat cu noţiunea de 'terminator' al spitalelor. Aceste parteneriate public-private nu sunt posibile, pentru că nu există posibilitatea de întoarcere a banilor, or fiecare pat de spital costă 100.000 de euro', a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Horia Cristian.
La rândul său, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Timiş, dr. Horia Vermeşan, a precizat, pentru AGERPRES, că procesul de construire a unui astfel de spital regional este destul de îndelungat.
'Trebuie să avem discuţii cu Primăria Timişoara, care dispune de terenul necesar, apoi trebuie făcut un studiu de fezabilitate. Unitatea ar urma să se ridice pe terenul atribuit construirii Spitalului Municipal, unde s-ar realiza şi Institutul Oncologic. Ar fi, acolo, un centru medical universitar complex. Este prematur să avansăm o cifră de cost a spitalului regional', a spus Vermeşan.
În 2007, după ce ministrul de atunci al Sănătăţii Eugen Nicolăescu anunţa construirea unui spital regional de urgenţă la Timişoara, cu 800 de paturi, Consiliul Local Timişoara a votat atribuirea în folosinţă gratuită, pe 49 de ani, a unui teren de 100.000 mp pentru construirea unui spital regional de urgenţă, iar finanţarea urma să fie asigurată de Guvern din bani europeni. Hotărârea prevedea că, în cazul în care Autoritatea de Sănătate Publică Timiş nu va demara lucrările în maximum 24 de luni, terenul revine în proprietatea municipalităţii.
Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum privind construirea a şase spitale de urgenţă în parteneriat public - privat.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a menţionat că acestea ar urma să fie construite în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Craiova.
Investiţia privind cele şase spitale regionale va ajunge la circa 1,5 miliarde de euro, declara, pentru AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. 'Spitalele vor fi construite de la zero, construcţie nouă, cu dotări şi cu echipamente', spunea ministrul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Attila Cseke: Investitori străini din patru ţări, interesaţi de spitalele româneşti în parteneriat public - privat Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Investitori străini, prin intermediul unor ambasade, s-au interesat de construcţia de spitale în parteneriat public - privat cu statul român, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş, cel mai aproape de statutul de spital regional Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că SCJU este cel mai aproape de statutul de spital regional dintre toate unităţile de profil din ţară, urmând să fie înfiinţate doar două secţii care lipsesc în prezent.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Ministrul Sănătăţii: Decizia alegerii terenului pentru Spitalul Regional Iaşi va fi una pur tehnică, nu politică Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă va fi ales "pur tehnic" şi se speră ca alegerea să fie făcută până la finele lunii octombrie.
Eugen Nicolăescu: Primul spital regional de urgenţă ar putea să fie cel de la Târgu Mureş Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş ar putea să devină primul spital regional de urgenţă din ţară, după toate normativele internaţionale.