Cele mai citite
 


Colegiul Psihologilor acuză CNAS că nu decontează şedinţele de psihoterapie
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, a acuzat, luni, într-o conferinţă de presă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu decontează şedinţele de psihoterapie realizate de psihologi, punând astfel în pericol sănătatea mintală a populaţiei.
Potrivit preşedintelui Colegiului Psihologilor din România, CNAS decontează serviciile de psihoterapie psihiatrilor care 'nu au pregătirea necesară pentru acest serviciu'.

'Anxietăţile, atacurile de panică, depresiile, tulburările psihice, nu trebuie tratate cu hapuri. CNAS a stabilit că serviciile de psihoterapie pot fi decontate dacă sunt făcute de psihiatri. Aceştia nu au pregătire, nu au făcut în facultate asemenea specializare, în schimb psihologii sunt pregătiţi pentru că au studiat trei ani în facultate plus doi ani de master. Sunt specializări diferite', a precizat Aniţei.

Potrivit reprezentantului Psihologilor din România, CNAS 'a abuzat' când a atribuit exercitarea unei activităţi altei specialităţi (psihiatrilor).

'Să nu se încurce psihoterapia cu serviciile psihiatrilor, întrucât ei au altă pregătire. CNAS sfidează recomandările europene şi legislaţia română, iar serviciile trebuie specializate corect şi oferite de persoanele de specialitate', a opinat Mihai Aniţie.

El a acuzat faptul că CNAS limitează astfel accesul populaţiei la serviciile de psihoterapie.

La rândul său, juristul Colegiului Psihologilor din România, Laurenţiu Ştefan, a acuzat CNAS-ul şi Ministerul Sănătăţii că nu respectă prevederile legale în vigoare susţinând că CNAS nu a oferit nicio motivare cu privire la nedecontarea serviciilor către psihologi.

În România o şedinţă de psihoterapie care poate să dureze până la două ore costă între 40 de lei şi 100 de lei. Peste 1.800 de psihologi sunt atestaţi în toată ţara. Cele mai dese probleme cu care se vine la psiholog sunt depresiile, anxietăţile şi atacurile de panică.

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Medicină Legală în România, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morţilor violente (neprovocate de boli), aproape la fel de multe ca morţile survenite în accidentele rutiere (28%).

Potrivit unui raport elaborat de europarlamentarul european, Evangelia Tzampazi, depresia este duşmanul invizibil al Uniunii Europene (UE) şi reprezintă una dintre cele mai întâlnite tulburări care afectează una din şase femei. Se estimează că până în 2020, depresia va deveni cea mai obişnuită boală în Europa.

În fiecare an în UE se sinucid 59.000 de persoane, 90% dintre suiciduri având loc din cauza tulburărilor psihice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colegiul psihologilor cere recunoaşterea şi introducerea în Contractul Cadru a serviciilor psihologice Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşterea şi introducerea în Contractul Cadru a serviciilor psihologice.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
CNAS nu recunoaşte serviciile de psihoterapie furnizate de psihologi În ultimii ani se constată o adevărată campanie de excludere a rolului psihologilor români din politicile publice de asigurare a sănătăţii populaţiei României, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri, AGERPRES de Colegiul Psihologilor din România.
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...
Colegiul Psihologilor, nemulţumit de tratamentul CNAS Colegiul Psihologilor din România îşi exprimă nemulţumirea faţă de tratamentul discriminatoriu la care sunt supuşi psihologii de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Serviciile psihologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru, a anunţat marţi preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR)...