Cele mai citite
 


În ţară au continuat protestele faţă de noul Cod al muncii (grupaj)
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În mai multe judeţe din ţară au continuat, luni, pentru a doua săptămână, protestele sindicaliştilor faţă de proiectul noului Cod al muncii pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
*** Botoşani
Aproximativ 500 de sindicalişti din Botoşani au participat la un miting de protest în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, în semn de protest faţă de noul Cod al muncii adoptat de Executiv.
Protestatarii au cerut demisia Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.
'Nu se poate ca în România un astfel de act normativ, extrem de important, să fie adoptat prin asumare de răspundere. Nu este deloc democratic, pentru că se ajunge în situaţia ca acela care are o majoritate îşi promovează astfel orice lege într-un timp foarte scurt, trecând peste dezbaterile parlamentare şi peste schimbul acesta de idei', a afirmat preşedintele filialei Botoşani a Cartel Alfa, Marius Oroşanu.
Protestul, la care au participat lucrători din sistemul bugetar şi cel privat, a fost organizat de confederaţiile sindicale Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, BNS şi CSDR.
La finalul acţiunii, liderii sindicali s-au întâlnit cu prefectul Cristian Roman căruia i-au solicitat să înainteze Guvernului protestul, dar şi rugămintea de a accepta amendamentele propuse de sindicate la Codul muncii.

*** Giurgiu
Un număr de 280 de sindicalişti de la Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi de la Asociaţia de Pensionari din judeţul Giurgiu au protestat în faţa Prefecturii faţă de prevederile noului Cod al muncii şi de reţinerile de 5,5% din pensii.
'Am înaintat un memoriu scris cu revendicările noastre prefectului judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, care a discutat personal cu noi şi ne-a asigurat că va transmite mai departe şi va pleda pentru rezolvarea doleanţelor noastre', a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Ene, liderul sindicatului Cartel Alfa - filiala Giurgiu.
Potrivit acestuia, principalele revendicări ale sindicaliştilor se referă la noul Cod al muncii şi la reţinerea a 5,5% din pensii şi coplata în sistemul de sănătate.
Sindicaliştii giurgiuveni s-au declarat mulţumiţi că au fost primiţi de prefect, dar susţin că încrederea că doleanţele lor vor fi rezolvate este mică, anunţând că vor continua protestele în fiecare zi de luni.

*** Harghita
Liderii mai multor sindicate din Harghita s-au legat cu lanţuri, luni, în faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, pentru a arăta, în mod simbolic, că noul Cod al muncii îi va transforma pe angajaţi în sclavi.
Aproximativ 200 de sindicalişti din administraţie, sănătate, servicii, dar şi pensionari s-au adunat în centrul municipiului Miercurea Ciuc pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru noul Cod al muncii.
Înainte de începerea manifestaţiei, din difuzoare s-au putut auzi acordurile 'Corului Robilor' din opera 'Nabucco' de Verdi. De asemenea, pe scările Palatului Administrativ au fost aprinse lumânări.
Preşedintele CNSLR Frăţia - filiala Harghita, Dako Eva, precum şi vicepreşedintele Cartel Alfa, Kos Ibolya, şi liderul sindicatului din Primăria Miercurea Ciuc, Antal Ildiko, s-au legat cu lanţuri, una de cealaltă, şi în acest fel s-au adresat protestatarilor.
Dako Eva a declarat că prin acest gest doresc să le arate angajaţilor români că vor ajunge, în curând, sclavi.
'Aşa vom fi legaţi unul de celălalt şi vom fi daţi afară împreună. Suntem trimişi din ţara asta să culegem căpşuni. Nu e nevoie de cetăţeanul român în România', a susţinut Dako Eva, în vreme ce vicepreşedintele Cartel Alfa, Kos Ibolya, a spus că cei care au cheia pentru desfacerea lanţurilor sunt parlamentarii. La rândul său, preşedintele sindicatului din Primăria Miercurea Ciuc, Antal Ildiko, a afirmat că s-a legat cu lanţuri pentru a se obişnui cu sclavia, în timp ce reprezentanţii pensionarilor au spus că au ajuns la capătul puterilor şi, dacă nu li se vor mări pensiile, vor muri de foame.
Sindicaliştii s-au manifestat zgomotos şi au afişat pancarte cu mesaje antiguvernamentale, precum 'Jos Guvernul Boc!', 'Ne-aţi minţit destul, vrem să se termine'. La un moment dat, protestatarii au împărţit covrigi, afirmând că nu au nevoie de pomană de la nimeni, ci doresc doar să lucreze şi să aibă o viaţă decentă.
O acţiune similară va fi organizată şi săptămâna viitoare.

*** Caraş-Severin
Membri ai Alianţei Sindicale Solidaritatea din Caraş-Severin au organizat, în mai multe oraşe din judeţ, acţiuni de protest.
Dacă la Moldova Nouă, numărul participanţilor a fost mic, la Reşiţa, în faţa Prefecturii, s-au adunat circa 70 de persoane. Nici în municipiul Caransebeş sau în oraşul Bocşa, la proteste nu au participat mai mulţi sindicalişti.
'Acesta este doar începutul. Pe 14 martie, însă, vom fi prezenţi mult mai mulţi. Se estimează că vor participa, atunci, câteva mii de persoane. Acum şi ora a fost una nepotrivită, iar oamenii au fost la serviciu. Nemulţumirile sunt legate de noul Cod al muncii', a declarat Marian Apostol, liderul Alianţei Sindicale Solidaritatea din Caraş-Severin.

*** Vrancea
Peste 100 de sindicaliştii au protestat, luni, în faţa sediului PDL din Focşani faţă de noul Cod al muncii pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, manifestanţii scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Liderii confederaţiilor sindicale au înmânat o adresă cu nemulţumirile lor, legate de noul Cod al muncii, şi au mers în marş către sediul Prefecturii.
Preşedintele BNS Vrancea, Dumitru Adam, a avertizat că acţiunile sindicaliştilor vor culmina cu o grevă generală şi că în această perioadă se strâng semnături de la sindicalişti ca acţiunea să fie realizată conform prevederilor legale.
'Ceea ce se preconizează acum, adică eliminarea contractelor colective de muncă la nivel naţional şi de ramură, fixarea drepturilor salariale direct de către patron, înlocuirea treptată a contractelor de muncă pe durată nedeterminată cu cele pe durată determinată, eliminarea grilelor de ierarhizare, modificarea prevederilor privind timpul de muncă, a normelor de muncă şi a plăţii orelor suplimentare, sunt un atentat fără precedent la adresa lucrătorilor şi lucrătoarelor, conducând practic la introducerea unui sistem de sclavie modernă într-o ţară membră a Uniunii Europene', se arată în documentul transmis parlamentarilor democrat-liberali de protestatari.

*** Constanţa
Peste 500 de sindicalişti din diferite domenii de activitate au protestat, în faţa Prefecturii Constanţa, împotriva prevederilor proiectului noului Cod al muncii şi a intenţiei guvernanţilor de a-şi asuma răspunderea asupra modificărilor legislative respective.
Protestatarii au scandat diferite lozinci antiguvernamentale.
Potrivit liderilor sindicali, modificările în domeniul legislaţiei muncii au fost făcute de guvernanţi fără a ţine cont de părerile reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor, iar dacă noul Cod al muncii va fi legiferat în forma actuală acţiunile de protest vor continua, ajungându-se până la declanşarea grevei generale.
Marile confederaţii sindicale organizează, în perioada 28 februarie - 18 martie, acţiuni de protest în întreaga ţară, la Constanţa ele fiind planificate să aibă loc pe 28 februarie, 7 şi 14 martie.

*** Olt
Aproximativ 500 de persoane de la sindicate afiliate Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, BNS, CNS Meridian au protestat luni pe platoul din faţa Prefecturii Olt, nemulţumiţi de modificarea Codului muncii.
Sindicaliştii din judeţul Olt, ca şi colegii lor din ţară, se declară împotriva renunţării la contractul colectiv de muncă, a stabilirii normei de lucru pentru angajat fără consultarea sindicatelor şi disponibilizării fără plăţi compensatorii.
Vicepreşedintele filialei Olt a Cartel Alfa, Constantin Boerescu, a declarat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că noul Cod permite concedierea fără informarea angajatului şi sindicatelor, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că 'oamenii pot fi trimişi casă în orice moment'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Proteste ale sindicaliştilor şi pensionarilor în judeţe Proteste organizate de sindicate au avut loc vineri în ţară, manifestanţii scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Grevă generală în toate spitalele din ţară în 31 octombrie Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă generală în toate spitalele din ţară în data de 31 octombrie, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, a anunţat, joi, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.