Cele mai citite
 


Timiş: Centru-pilot de neuroterapie intensivă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un proiect intitulat 'Ora de aur', care se adresează pacienţilor cu afecţiuni neurologice grave din zona de vest a ţării, a fost lansat, luni, la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Timişoara, municipiul urmând să devină, astfel, un centru-pilot de neuroterapie intensivă.
'Ora de aur - concept care dă şi numele proiectului nostru - este un termen generic pentru abordarea pacienţilor neurologici şi neurochirurgicali gravi, care au suferit traumatisme cranio-cerebrale sau alte afecţiuni neurologice ori neurochirurgicale. Se numeşte astfel deoarece primele ore sunt esenţiale pentru supravieţuirea acestor pacienţi sau salvarea lor cu un minim de sechele', a declarat dr. Cristina Brînzeu, managerul de proiect.
Specialiştii consideră că este nevoie de un astfel de centru pentru că, de regulă, cele mai grave cazuri sunt aduse din toată zona de vest la Timişoara, dar, de multe ori, pacienţii ajung destul de târziu, după ce sunt plimbaţi prin mai multe spitale locale, care nu pot să le rezolve problemele.
'Concret, atunci când în judeţele Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara apare un pacient cu grave probleme neurologice, medicii vor lua legătura direct cu specialiştii de la centrul-pilot de neuroterapie intensivă de la Spitalul Judeţean Timişoara, o echipă complexă va analiza toate informaţiile cazului - de la analize la imagini de investigaţie - şi va stabili ce e de făcut şi cum. Medicii din Timişoara vor decide dacă este mai bine să se intervină asupra pacientului acolo sau dacă este mai bine să fie trimis urgent la Timişoara pentru intervenţii complexe', a explicat Brînzeu.
Proiectul se adresează unui număr de 350 de medici şi 300 de asistente din cele opt unităţi medicale din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, care vor participa gratuit la programe de formare profesională. Programele de formare profesională vor fi acreditate cu puncte EMEA, iar certificatele vor fi recunoscute la nivel naţional. Cadrele medicale vor fi instruite cu privire la noile proceduri care se aplică în astfel de cazuri. Proiectul este finanţat din Fondul Social European, are o valoare totală de 1,848 milioane de lei şi se va finaliza în 2013.
În proiect intră, alături de Spitalul Judeţean din Timişoara, spitalele judeţene din Arad, Deva şi Reşiţa, alături de spitalele municipale din Timişoara, Hunedoara şi Petroşani, precum şi Spitalul Orăşenesc din Caransebeş.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Prelevare de rinichi şi ficat de la victima unui accident rutier O echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara va preleva, vineri după-amiază, rinichii şi ficatul de la un tânăr de 23 de ani, victima unui accident rutier din care nu a mai putut fi salvat.
Timiş: Cel mai costisitor caz operat la Spitalul Judeţean - 200.000 de lei Cele mai costisitoare cazuri operate, în ultimii ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara au fost în valoare de 200.000 de lei, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, managerul general al spitalului, prof. dr. Gheorghe Nodiţi.
Timiş: SJU se confruntă cu un deficit de câteva sute de cadre medicale; asistentele preferă să se facă vânzătoare la butic spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara are, în prezent, un deficit de sute de cadre medicale, circa 30% din necesar, neavând resurse financiare pentru a angaja medici specialişti - care în străinătate
Timiş: Prelevare de pancreas, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat vineri dimineaţa, ficatul, pancreasul şi rinichii de la un pacient în vârstă de 49 de ani, din Oradea.
Timiş: O asociaţie umanitară din Franţa a donat unor spitale paturi şi medicamente în valoare de 65.000 de euro Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul CFR din Timişoara au primit, miercuri, donaţii constând în medicamente, materiale sanitare şi alte echipamente medicale de la Asociaţia umanitară "Medecine, Aide et Presence" din Franţa.
Timiş: O nouă prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de marţi spre miercuri, ficatul şi rinichii de la o pacientă ce intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular...