Cele mai citite
 


Primele transplanturi de uretre generate prin bioinginerie s-au dovedit un succes
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Urologie
 

Primele canale urinare sau uretre generate în laborator din celule recoltate de la pacienţi, s-au dovedit un real succes după ce au fost transplantate, conform experţilor medicali, transmite BBC.

Chirurgi americani au folosit aceste uretre obţinute în laborator pentru a trata cinci băieţi mexicani care aveau tractul urinar parţial distrus. Medicii au declarat pentru publicaţia Lancet că toţi pacienţii se simt bine, grefele sunt compatibile şi tracturile urinare funcţionează normal în prezent.

Profesorul Anthony Atala, directorul Institutului de Medicină Regenerativă Wake Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord, şi colegii săi, lucrează în prezent la obţinerea în laborator a 30 de organe şi ţesuturi cu funcţii specifice pentru grefe, toate generate din celule recoltate de la pacienţi pentru a nu exista probleme de compatibilitate.

Primul pas în obţinerea noilor uretre a fost colectarea unei mici mostre de celule din vezica urinară a pacienţilor. Cei cinci pacienţi aveau vârste cuprinse între 10 şi 14 ani şi au suferit diferite accidente care au dus la distrugerea parţială a uretrei.

Aceste celulele au fost apoi selectate, fiind oprite cele necesare pentru generarea muşchiului, a canalului uretral şi a ţesutului adiacent. Celulele au fost multiplicate timp de mai multe săptămâni în laborator până au generat un ţesut suficient pentru transplant.

După această etapă, ţesuturile au fost plasate pe tub biodegradabil, potrivit pentru fiecare pacient în parte, pentru a le oferi susţinere şi a le conferi forma specifică. După o săptămână în care celulele s-au fixat pe tub, medicii au realizat grefele. La mai bine de 6 ani după realizarea acestor transplanturi pacienţii se simt perfect, iar grefele arată şi funcţionează ca şi nişte uretre naturale.

Dacă nu ar fi existat această metodă, pacienţii ar fi trebuit să suporte nişte grefe cu uretre artificiale ce au o probabilitate de respingere de 50% şi pot duce la manifestarea şi a altor probleme precum incontinenţa urinară şi la declanşarea frecventă a unor infecţii.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incontinenta urinara si utilizarea scutecelor pentru adulti Incontinenta urinara defineste pierderea controlului asupra vezicii urinare si este o probleme comuna, in special in randul persoanelor varstnice.
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...
10 lucruri pe care trebuie să le știi despre incontinența urinară de efort la femei și tratamentul acesteia Incontinența urinară este definită prin pierderea involuntară a urinei, ce este catalogată drept un simptom și nu un diagnostic.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.
Terapia genetică dă rezultate în tratarea bolii Parkinson (studiu) Londra, 17 mar /Agerpres/ - Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.