Cele mai citite
 


Mureş: Premieră chirurgicală de reconstrucţie ligamentară prin procedeul os-tendon-os
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 8 mar /Agerpres/ - La Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, au avut loc, marţi, două intervenţii chirurgicale de reconstrucţie ligamentară prin procedeul os-tendon-os, utilizând allogrefe, în premieră pentru această regiune.
Intervenţia a fost efectuată de o echipă de medici condusă de dr. Andrei Nica, consilier în Agenţia Naţională de Transplant şi de dr. Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie.
Potrivit medicului Andrei Nica, în timpul intervenţiilor - efectuate la o voleibalistă de performanţă şi la un alpinist - au fost utilizate allogrefe (grefe umane) provenite de la Banca de Ţesuturi şi Celule a Spitalului Colentina din Bucureşti.
Reprezentantul Agenţiei Naţionale de Transplant a precizat că începerea utilizării acestor allogrefe la Târgu Mureş s-a făcut în perspectiva deschiderii în acest centru medical a unei bănci de celule şi ţesuturi, cel mai probabil la finele acestui an sau la începutul anului 2012, printr-un program finanţat de Banca Mondială.
''Am venit aici să arătăm că, în afară de transplantul de organ, care este binecunoscut şi de care suntem foarte încântaţi că merge foarte bine, trebuie să promovăm şi ceea ce înseamnă transplantul de ţesut. Fiind şi eu ortoped şi coleg cu dr. Băţagă, am zis să dezvoltăm acest transplant de ţesut. Am început din 2006-2007 şi am zis că în prelevările de multi-organ să facem şi prelevări de multi-ţesut şi în special os, care este foarte necesar pentru reviziile de proteze şi patologie tumorală, cât şi tendon. Experienţa noastră de la Bucureşti o extindem în ţară, pentru sportivii de mare performanţă'', a arătat dr. Nica.
Acesta a spus că a adus două tendoane care s-au implantat la doi sportivi, care se vor recupera destul de repede şi îşi vor relua activitatea sportivă în câteva luni.
''Mulţumim domnului profesor că ne-a dat posibilitatea să folosim pentru prima oară allogrefele în reconstrucţiile ligamentare şi să intrăm în lumea bună a chirurgiei artroscopice de reconstrucţie. Este vorba de o grefă recoltată de la un pacient în moarte cerebrală. După ce s-a trecut prin toate testările, am făcut această transplantare. Dacă înainte era nevoie de incizii mai mari şi de recoltare a autogrefei (recoltarea de la pacient - n.r.), care presupunea o perioadă mare de recuperare, am pornit pe acest drum de reconstrucţie cu allogrefe'', a declarat dr. Tiberiu Băţagă.
Acesta a precizat că în total, cele trei incizii făcute unui pacient au doar 3 centimetri, spre deosebire de intervenţiile care se făceau până acum, care presupuneau ca fiecare incizie să aibă 5-6 centimetri, iar pacienţii pot începe programele de recuperare după 24 de ore de la intervenţie.
''Am intrat în lumea bună şi în acest domeniu. Ca să te menţii în top trebuie să ai anumite condiţii legate şi de partea financiară'', a precizat dr. Băţagă.
Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Florin Gomotârceanu, a precizat că aceste intervenţii sunt în avanpremieră la construirea unei bănci de celule şi ţesuturi.
''Aceste grefe vin de la Bucureşti, dar noi dorim să avem la Târgu Mureş această bancă de ţesuturi şi celule şi avem tot sprijinul Agenţiei Naţionale de Transplant, reprezentată aici prin dr. Nica. Avem promisiuni că într-un viitor cât se poate de apropiat această bancă se va înfiinţa la Târgu Mureş'', a afirmat dr. Florin Gomotârcean, care a precizat că proiectul este în faza studiului de fezabilitate.
Asemenea bănci de celule şi ţesuturi vor mai fi construite la Timişoara şi Iaşi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Transplant de ligament încrucişat cu fixare prin metoda Press-fit, în premieră naţională la Târgu Mureş Profesorul universitar doctor Tiberiu Băţagă, medic primar ortoped în cadrul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, împreună cu profesorul doctor Andrei Nica, consilier la Autoritatea Naţională de transplant şi responsabilul băncii de ţesut a spitalului Clinic Colentina din Bucureşti...
Prelevare de organe şi trei transplanturi pentru reconstrucţia ligamentului încrucişat, la SCJU Târgu Mureş Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat miercuri că în ultimele 24 ore în cadrul instituţiei au avut loc trei transplanturi pentru reconstrucţie ligament încrucişat şi o prelevare de organe.
Mureş: Trei transplanturi pentru reconstrucţia ligamentului încrucişat cu procedura Press-fit, efectuate la SCJU O echipă de medici din cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, coordonată de profesor doctor Tiberiu Băţagă, a realizat, marţi, trei transplanturi cu alogrefe pentru reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior, prin procedura Press-fit.
Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut realizată la SCJU Târgu Mureş, de la un pacient de 29 de ani Mai multe echipe de medici sosite din ţară şi străinătate au efectuat timp de circa zece ore, începând din noaptea de miercuri spre joi, o prelevare multi-organ şi multi-ţesut în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, de la un donator în vârstă de 29 de ani, internat în Secţia...
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...