Cele mai citite
 


Cercetătorii au stabilit o legătură între regimul alimentar maternal şi diabet
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 8 mar /Agerpres/ - Cercetătorii susţin că au găsit un mecanism prin care se poate determina de ce un regim alimentar neechilibrat în timpul sarcinii ar putea creşte riscul pentru copil să facă diabet mai târziu în viaţă, relatează BBC News.
Cercetătorii spun că experimentele efectuate pe şobolani indică faptul că un regim alimentar neechilibrat al mamei poate inactiva o genă ce are legătură cu producerea insulinei la copil. Studiul realizat de Universitatea Cambridge este publicat în 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (jurnalul oficial al Academiei Naţionale de Ştiinţe).

Oamenii de ştiinţă suspectau deja faptul că o dietă deficitară în timpul sarcinii poate duce la probleme de sănătate pentru copil, precum diabetul, însă ceea ce au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge este o posibilă explicaţie pentru această legătură. Aceştia cred că un regim alimentar neechilibrat al mamei poate compromite funcţionarea pe termen lung a unei gene a copilului. Se consideră că această genă, numită Hnf4a, joacă un rol în dezvoltarea pancreasului şi a producţiei de insulină.

Din cauza dificultăţilor testării acestei teorii pe femei însărcinate, cercetătorii i-au supus pe şobolani unui regim alimentar sărac în proteine şi au descoperit rate mai mari de diabet tip 2 la urmaşii acestora, aşa cum era de aşteptat. Ceea ce au mai descoperit este faptul că gena Hnf4a părea să se dezactiveze pe măsură ce şobolanii înaintau în vârstă. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar fi legat atât de dieta maternală, cât şi de apariţia diabetului.

Dr. Susan Ozanne de la Universitatea Cambridge, care a condus studiul, a declarat că este nevoie de continuarea cercetărilor pentru a determina dacă alte diete neechilibrate, precum cele bogate în grăsimi, au avut consecinţe similare asupra şobolanilor. Aceasta crede că mecanisme similare celor observate în studiu ar putea apărea şi la oameni, iar efectele nu s-ar resimţi doar la urmaşii direcţi.

'Urmarea unei regim alimentar echilibrat este importantă pentru sănătate în orice moment al vieţii', afirmă dr. Ozanne, adăugând că o dietă echilibrată în timpul sarcinii este deosebit de importantă datorită impactului asupra copilului şi chiar a nepoţilor.

Acest studiu recent se concentrează asupra a ceea ce este numit mecanism 'epigenetic', care poate duce la dezactivarea unei gene. Alte studii au arătat că aceste schimbări pot fi duse mai departe de-a lungul mai multor generaţii fără modificări ale ADN-ului nostru.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta amerindienilor din vechime explică susceptibilitatea acestora la diabet Vechii amerindieni subzistau printr-o dietă extrem de bogată în fibre şi de săracă în zaharuri, conform analizelor unor coproliţi descoperiţi în zona deşertică din sud-vestul SUA, dietă ce explică susceptibilitatea actuală a amerindienilor la diabetul de tipul II, conform unui studiu publicat de LiveScience...
Un regim alimentar bogat în sare dublează riscurile cardiace pentru diabetici Pe lângă zahăr şi sarea le poate pune probleme de sănătate persoanelor, care suferă de diabet, conform unui nou studiu japonez care a ajuns la concluzia că un regim alimentar bogat în sare poate duce la dublarea riscurilor cardiace pentru diabetici, informează miercuri Live Science.
O singură noapte dormită prost echivalează cu şase luni de regim alimentar prea gras (studiu) Efectele unei nopţi dormite prost sunt mult mai grele decât s-ar putea imagina - este concluzia unui nou studiu publicat la începutul lunii noiembrie, în cadrul săptămânii obezităţii, relatează slate.fr.
O lume cu un regim alimentar vegetarian ar fi o lume mai sănătoasă şi mai bogată (studiu) Printr-un consum mai mic de carne şi mai mare de fructe şi legume, lumea ar putea evita câteva milioane de decese până în 2050, ar putea reduce substanţial emisiile de gaze cu efect de seră şi ar economisi câteva miliarde de dolari din sumele destinate asistenţei medicale şi daunelor climatice, se arată...
Nordicii ar trebui să aibă un regim alimentar specific, şi nu să adopte dieta mediteraneeană (studiu) Virtuţile dietei mediteraneene sunt binecunoscute în toată lumea, dar, pentru locuitorii ţărilor nordice, acest regim presupune modificarea în mare parte a obiceiurilor alimentare tradiţionale şi neglijarea unora dinte produsele locale. Prin urmare, un colectiv de specialişti de la Universitatea din...
Cum ne pregătim de Sărbătorile de Paște - Sfaturi utile pentru trup și suflet Paștele este o sărbătoare simbolică, a reînnoirii și împrospătării. Postul este și el parte din acest proces, reprezentând din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică – pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică.