Cele mai citite
 


Practici gresite in alimentatie
joi, 17 mai 2012   ::   2 Comentarii :: :: Nutritie, Ce mancam?, Diete, Mancam sanatos
 

 

Alimentatia incorecta a omului modern se afla la originea majoritatii bolilor de care sufera acesta. Exemple sunt: bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. Marii vinovati sunt alimentele mult prea indelung procesate, de cele mai multe ori la scara industriala: zaharul alb, uleiul rafinat, margarina, laptele pasteurizat, bauturile racoritoare chimizate, intreaga gama a colorantilor si aditivilor artificiali.

Acestia din urma sunt prezenti aproape in orice produs care se gaseste pe rafturile magazinelor alimentare, de la banala paine pana la preparatele din carne. Lista aditivilor alimentari (coloranti, conservanti, amelioratori de gust) aprobati pentru consum in Romania este foarte lunga, si din pacate include substante al caror potential cancerigen este deja cunoscut, cum sunt formaldehida (E240) si tartrazina (E102). Glutamatul de sodiu (E261) prezent si el in multe preparate, mai ales de provenienta chinezeasca, este un puternic alergen.

 

Insa prepararea indelungata si aditivii alimentari nu sunt singurele cauze care trebuie incriminate. O serie intreaga de mentalitati si practici gresite li se alatura pentru a duce, in timp, la pierderea starii bune de sanatate, din care enumeram: tratarea solului agricol cu ingrasaminte chimice, folosirea abuziva a pesticidelor is insecticidelor, inlocuirea alimentelor tari cu cele moi, lipsa aproape in totalitate dinmeniul zilniic a alimentelor crude, hranirea abuziva a animalelor din fermele zootehnice cu antibiotice, hormoni de crestere, anabolizante, scurtarea perioadei de alaptare a sugarului, nepracticarea postului alimentar.

 

Exista comunitati care si-au pastrat alimentatia ancestrala si care nu cunosc bolile omului modern. Un exemplu o reprezinta populatia Hunza ce traieste in nordul Pakistanului, cunoscuta pentru longevitatea membrilor sai (100-120 ani). Acestia subzista pe baza unei diete sarace in carne, si care este constituita in principal din fructe, seminte si cereale integrale. Ei nu se imbolnavesc de cancer decat atunci cand isi parasesc locurile natale si isi schimba modul de hranire.

 

Bibliografie
[1] P. Chirila, M. Chirila, N. Macovei, E. Capetti, Bolnavul ca victima ... Raspunsul medicinii naturiste, Editura Christiana, 2000.
[2] G. E. Griffin, World without cancer: The story of Vitamin B17, American Media, 1996.
[3] P. Chirila, Alimentatia echilibrata a omului sanatos, Editura National.
Notare
Comentarii
de dinca nastase
Invatati-ne sa mancam, dati retete sanatoase si atunci oamenii va vor urma,asa daca vorbim de aditivi, E-uri si asa mai departe, este in van, omul sarac tot cumpara ce este mai ieftin si mai plin de substante nocive

de dalia
Ok, avertizarea este in regula.
Ce poate face insa omul de rand, societatea civila sa zicem, pentru a interzice folosirea in Romania a incriminatelor E 261, E 240 si E 101 ?
Cum putem lua pozitie ?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Nutriţionişti: Zahărul rafinat, sărurile nitrice, aditivii au afectat sănătatea omului modern Specialiştii în nutriţie arată că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG).
Aditivii alimentari Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul...
Alimentatia omului sanatos Specialistii ne recomanda sa avem cel putin 3 mese zilnice; dupa unii nutritionisti chiar 4-5 mese zilnice, in care caz alimentele se consuma in cantitati mai reduse la fiecare masa. O alimentatie corecta este una echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca niciuna dintre grupele de alimente.
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...