Cele mai citite
 


Legea care reglementează parteneriatul între stat şi biserică, adoptată de deputaţi
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 8 mar /Agerpres/ - Deputaţii au adoptat, marţi, cu 254 de voturi pentru, şapte împotrivă şi cinci abţineri, Legea privind parteneriatul între stat şi biserică.
Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestui proiect legislativ.
Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, deputatul Raluca Turcan, a precizat că iniţiativa, depusă de 90 de parlamentari democrat-liberali, prevede oferirea de sprijin unităţilor de cult pentru a furniza servicii de asistenţă socială, fiind un pas concret în acest domeniu.
'Prin implicarea Bisericii, se oferă o soluţie complementară de suport social, în condiţiile în care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice. Această lege dovedeşte că există soluţii alternative de ajutor pentru cazurile sociale, dacă există voinţă politică. PDL acţionează astfel direct pentru realizarea punctului 5, din capitolul 9 al programului de guvernare - 'Familia, protecţia copilului şi egalitatea de şanse' prin care se asumă: 'revizuirea concepţiei programelor de asistenţă socială prin orientarea acestora în funcţie de nivelul veniturilor realizate pe familie (...) astfel încât acestea să reprezinte o formă complementară de protecţie socială'', precizează Raluca Turcan, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Ea susţine că, 'prin acest proiect, PDL răspunde direct dezbaterii despre reforma sistemului de asistenţă oferind o soluţie de dreapta, derivând firesc din doctrina sa creştină, prin implicarea autorităţilor locale şi a bisericii'.
'Viziunea de stânga - care judecă sistemul de asistenţă socială concentrându-se pe creşterea resurselor financiare şi amplificarea dependenţei de stat - nu soluţionează şi nici nu previne problemele sociale. Implicarea comunităţii locale şi a Bisericii nu numai că garantează o mai corectă orientare a resurselor, evitând cazurile de asistaţi cu maşini de lux, dar susţine şi componenta de tratament pe termen lung şi prevenţie, prin îndrumarea spirituală pe care o acordă Biserica', arată preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.
Potrivit sursei citate, legea instituie finanţarea următoarelor activităţi aflate în sfera asistenţei sociale, iniţiate de culte, de asociaţiile şi fundaţiile înfiinţate de acestea,?precum şi de asociaţiile ecumenice: servicii sociale, acţiuni caritabile, formarea şi instruirea corpurilor de voluntari şi activităţi de educaţie şi formare inclusiv în domeniul îngrijirii persoanelor dependente, al medierii, etc.
Obiectivul principal al legii este, conform comunicatului, acela de a facilita implicarea Bisericii, alături de autorităţile locale şi de comunitate, în desfăşurarea unor activităţi din sfera asistenţei sociale. 'Biserica are un rol esenţial în coagularea comunităţii în jurul unor priorităţi sociale, mai ales în această perioadă de criză economică. Biserica poate stimula voluntariatul care trebuie să devină o formă esenţială de implicare a comunităţii', se precizează în comunicat.
Sursa citată menţionează că principiile care stau la baza finanţării activităţilor sunt: libera concurenţă, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparenţa, tratamentul egal, cofinanţarea - de minimum 20% din partea solicitanţilor - implicarea comunităţii. De asemenea, se va asigura participarea tuturor cultelor şi asociaţiilor şi fundaţiilor.
Sunt vizate următoarele categorii de persoane: copii aflaţi în dificultate, persoane adulte cu dizabilităţi, persoane vârstnice lipsite de venituri, fără susţinători legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilităţi, care nu se pot întreţine singure, persoane care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale, familii sărace care, din cauza resurselor financiare şi materiale reduse, nu pot asigura o îngrijire şi o educaţie corespunzătoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenţă medicală şi nu sunt cuprinse în sistemul de protecţie socială a statului.
Potrivit calităţii lor de furnizori de servicii sociale, prevăzută de lege, cultele pot organiza şi acorda servicii sociale direct, prin structurile proprii unităţilor de cult, respectiv departamente, compartimente, sau prin asociaţiile şi fundaţiile înfiinţate în acest scop.
Autorităţile administraţiile locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispoziţie a terenurilor, clădirilor şi a unor sume de bani necesare derulării acţiunilor finanţate. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
Cameră: Orele suplimentare efectuate de personalul care a acordat asistenţă medicală victimelor de la Colectiv, plătite Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege referitor la modificarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care stipulează ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenţei medicale victimelor tragediei de la clubul...
Corturi anticaniculă, amenajate în toate sectoarele din Capitală Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, a dispus ca autorităţile administraţiei publice locale să ia toate măsurile necesare pentru a veni în ajutorul populaţiei pe timp de caniculă şi a cerut primăriilor să amplaseze corturi unde să fie asigurată asistenţă medicală, apă potabilă, aer condiţionat, în...
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Senat: Legea asistenţei sociale ar putea primi un vot lunea viitoare Senatorii au amânat pentru lunea viitoare luarea unei decizii cu privire la legea asistenţei sociale, iniţiată de Guvern.
Senat - proiect: Centre de Asistenţă Down şi servicii medicale şi sociale gratuite pentru persoanele cu acest sindrom Guvernul va înfiinţa Centre de Asistenţă Down în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi în sectoarele din Capitală prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru ca persoanele diagnosticate cu acest sindrom să beneficieze gratuit de servicii medicale şi sociale, prevede...