Cele mai citite
 


Arad: Mai mult de 26% dintre elevii arădeni sunt dispuşi să consume droguri
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Arad, 8 mar /Agerpres/ - Mai mult de 26% dintre elevii arădeni şi-au exprimat disponibilitatea de a consuma droguri, într-un sondaj de opinie referitor la cunoştinţele, atitudinile şi practicile asociate consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul elevilor din municipiul Arad, efectuat recent de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad.
'La sondaj au participat 547 de respondenţi, dintre care 336 erau elevi din clasele a IX-a, iar 211 din clasele a XII-a, marja de eroare a studiului fiind de 3,6%', a declarat, marţi, dr. Călin Ardelean, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad.
La întrebarea 'dacă la o petrecere cineva propune să se fumeze haşiş şi prietenul acceptă, accepţi şi tu?', un procent de 26,4% dintre cei întrebaţi au răspuns ?probabil sau sigur că da', 24,1% 'puţin probabil să zică da', iar aproape 50% susţin că ar spune 'nu, cu siguranţă'.
Chestionaţi dacă în cercul de prieteni apropiaţi se fumează marihuana sau haşiş, doar 3,3% au răspuns afirmativ, procentul celor care nu au dorit să răspundă la această întrebare fiind de numai 0,9%.
Din punctul de vedere al ofertei de droguri, 8,6% dintre respondenţi au răspuns că li s-a oferit contra cost, iar 9,2% au răspuns că li s-au oferit pe gratis.
Privitor la locul de cumpărare, 8,2% au susţinut că ar fi posibil să facă rost de droguri în zona şcolii, 10,2% în cartier, iar 15,8% în bar sau discotecă. Pentru 19,2% ar fi dificil să procure marihuana sau haşiş, pentru 13,6% uşor, iar 67,2% au răspuns că nu ştiu.
De asemenea, 3,6% din respondenţi au afirmat că au consumat marihuana sau haşiş o dată, 2,3% în mod repetat, vârsta de debut la majoritatea respondenţilor fiind de 16 ani sau mai târziu. Dintre cei care au consumat, 15,6% au răspuns că au făcut-o în ultimele 30 de zile, 46,9% în ultimele 12 luni, 37,5% de mai mult timp, 21,5% au avut posibilitatea să încerce marihuana sau haşiş, dar nu au făcut-o.
Comparativ cu marihuana, majoritatea afirmă că amfetaminele se procură mai greu, doar 3,9% afirmând că mai uşor. În ceea ce priveşte ecstasy, 5,8% afirmă că se procură la fel de greu ca marijuana, 2,6% susţin că se procura oricând, iar 7,1% consideră că fac rost uşor de tranchilizante-sedative.
Întrebaţi dacă au consumat vreodată un drog, 0,6% din respondenţi au răspuns că au consumat heroină, 0,6% recunosc că au consumat LSD, 0,8% afirmă că au consumat ecstasy, 0,8% ketamină, 0,9% ciuperci halucinogene, 0,9% steroizi anabolizanţi, 1,3% cocaină, 2,3% alcool cu medicamente, 6% au luat tranchilizante sau sedative fără prescripţia medicului.
'Chestionaţi asupra conflictelor ca urmare a consumului de droguri ilegale, 48,8% cred că ar avea probleme cu poliţia, 50,6% la şcoală, 63,6% cu părinţii şi 40% cu prietenii', a adăugat dr. Călin Ardelean. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Patrula antidrog în şcoli - un proiect judeţean în care sunt implicaţii elevii şcolilor din judeţ Instituţia Prefectului Braşov, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au încheiat acordul de parteneriat în vederea implementării proiectului judeţean "Patrula Antidrog în Şcoli", se arată într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES, de biroul de presă al...
Brăila: Proiecte antidrog derulate în şcolile din judeţ Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila va dezvolta, în anul şcolar 2013-2014, la nivelul judeţului, proiectele "Mesajul meu Antidrog" şi "Necenzurat", anunţă coordonatorul centrului, psiholog Olga Condrat.
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: Braşovul, o zonă de risc mediu în privinţa consumului de droguri Braşovul rămâne o zonă de risc mediu, relevă raportul anual privind situaţia drogurilor, prezentat vineri de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cu ocazia bilanţului pe anul 2014.
ANA: Elevii consumă tot mai multe etnobotanice, potrivit Raportului ESPAD 2011 Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată
Ziua Naţională Fără Tutun, marcată de ANA prin activităţi de informare asupra riscului consumului de tutun Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere, derulează mai multe activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun, cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie.
Proiect de informare şi conştientizare cu privire la consumul de droguri şi substanţe psihoactive, în cinci licee sucevene Elevi din cinci licee sucevene, împreună cu părinţii, participă la activităţi de informare, conştientizare şi educare privind consumul de alcool, tutun, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Suceava, a...