Cele mai citite
 


Lipsa somnului îi face pe oameni excesiv de optimişti (studiu)
marţi, 8 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
New York, 8 mar/Agerpres/ - Oamenii care nu dorm au tendinţa să fie extrem de optimişti înainte să ia nişte hotărâri şi sunt mai înclinaţi decât ceilalţi să rişte, arată un studiu american publicat marţi şi citat de AFP.
Studiul apărut în publicaţia Neuroscience aduce probe ştiinţifice despre ceea ce ştiu de multă vreme administratorii de cazinouri: după câteva ore, jucătorii continuă să parieze până pierd totul.

Studiul s-a realizat pe 29 de adulţi voluntari, sănătoşi, cu vârsta medie de 22 de ani, cărora şi s-a cerut să ia nişe decizii de natură economică după o noapte de somn bun şi apoi după o noapte în care n-au dormit. Cercetătorii au folosit tehnica imagistică cu rezonanţă magnetică (IRM). La persoanele care nu dormiseră, scanerele au arătat o activitate mai intensă în acele părţi ale creierului răspunzătoare de anticipările pozitive şi, dimpotrivă, o activitate slabă în zonele de anticipaţie negativă.

'Participanţii la studiu care n-au dormit au tendinţa să ia mai multe decizii care pun accentul pe câştiguri băneşti şi mai puţine care să permită reducerea pierderilor', arată studiul realizat de cercetători de la Universitatea Duke din Carolina de Nord (sud-estul Statelor Unite) şi din Singapore.

Cafeina, aerul curat şi mişcarea nu sunt suficiente pentru combaterea efectelor oboselii, subliniază unul din autorii cercetării. 'Oamenii care joacă până în zori nu trebuie să ţină seama doar de norocul la aparate, ci şi de propriul lor creier căruia îi lipseşte somnul şi care are implicit tendinţa să anticipeze câştigurile şi să minimalizeze probabilitatea pierderilor', încheie el. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lipsa somnului duce la îngrăşare (studiu) Lipsa somnului poate duce la schimbări în activitatea cerebrală, ceea ce face să se consume mai multă hrană, arată un studiu publicat marţi în revista ştiinţifică "Nature Communciations" şi preluat de agenţia Belga.
Cu cât dormim mai puţin, cu atât ne îngrăşăm mai mult (studiu) Lipsa somnului nu este o realitate prea plăcută şi o echipă de cercetători a descoperit o legătură între oboseală şi obezitate. Experţii au studiat comportamentul a 17 voluntari, bărbaţi şi femei cu o sănătate solidă, timp de opt nopţi, relatează 7sur7.be.
Lipsa somnului stimulează pofta de mâncare (studiu) Participanţii la un studiu, care au dormit doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână şi au avut acces nelimitat la mâncare, au luat în greutate. Cercetări anterioare arătaseră că lipsa somnului poate duce la luarea în greutate, fără a fi determinate clar efectele asupra metabolismului, scrie 20minutes...
Un somn mai lung de nouă ore este periculos pentru sănătate (studiu) Un somn sănătos este foarte important şi la fel de importantă este şi durata somnului. Cine doarme prea mult îşi poate pune în pericol sănătatea. La fel ca alcoolul şi fumatul, abuzul de somn poate avea un efect nefast asupra organismului - este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea...
Lipsa somnului creşte riscul de obezitate (studiu) Studiul "Somn şi nutriţie", realizat anual de Institutul naţional francez pentru somn şi stare de veghe (INSV), confirmă legătura dintre excesul de greutate şi un somn insuficient, altfel spus lipsa somnului creşte riscul de obezitate. Cercetarea s-a desfăşurat pe circa 50.000 de internauţi şi a fost...
Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene /studiu/ Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene legate de inflamare, sistemul imunitar şi răspunsul organismului la stres, potrivit unui studiu publicat marţi în SUA, relatează AFP.