Cele mai citite
 


BOLILE TRANSMISE PRIN APA DE BAZIN - O PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA
miercuri, 9 martie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Sanatate si frumusete, Dermatologie, ORL
 

 

 
 
 
Apa din piscină şi stranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care pătrund în organismul uman şi generează o multitudine de infecţii localizate preponderent la nivelul pielii, ochi, urechi, zona genitală şi tub digestiv.

 

 

Sezonul cald este prin excelenţă sezonul micozelor. Piscina, ştrandul şi în egală măsură duşurile comune şi sauna neigienizate corespunzător creează condiţiile optime de dezvoltare a micozelor, pentru că aici sunt îndeplinite cele două condiţii de bază în dezvoltarea ciupercilor microscopice, respectiv: umiditatea şi temperatura ridicată.
 
Prin clorinarea corectă a apei sunt distruse majoritatea bacteriilor patogene, dar nu se realizează sterlizarea apei - există bacterii care pot rezista în apa tratată cu clor de la câteva ore până la câteva zile.
 
Clorinarea corectă presupune realizarea unei concentraţii de eficienţă a clorului în apă, lucru greu de ralizat perfect datorită procesului de pierdere prin evaporare a clorului datorat temperaturii ridicate a apei în timpul verii.
 
Ştim de asemenea că este interzisă utilizarea în exces a clorului în apa de piscina datorită potenţialului de iritaţie chimică, înseamnă că nu ne rămâne decât să cunoaştem şi să ne ferim de bolile care pot fi transmise prin apa de piscină.
 
În funcţie de agentul determinant al infecţiei putem face următoarea clasificare:
 
1. Infecţii micotice:
  • dermatofitia piciorului este o micoză produsă de o ciupercă microscopică care se poate transmite atunci când se merge desculţ pe marginea piscinei, la saună sau la duşurile comune. Infecţia afectează cel mai frecvent pielea din spaţiile dintre degetele piciorului, talpa şi unghii. Boala este favorizată de transpiraţia abundentă şi se extinde în condiţiile în care încălţămintea nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată la timp, micoza evoluează prin apariţia de vezicule care produc prurit (mâncărime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.
  • otita de piscină este o afecţiune care poate să apară pe toata perioada verii şi este provocată de o ciupercă microscopică prezentă în apa piscinelor. Se manifestă prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern.
  • pitiriazisul este o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (Pitiriazis versicolor). Boala este caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal.

 

2. Infectii bacteriene:
  • furunculul este o afecţiune a foliculilor piloşi generată de bacterii cum sunt Stafilococii prezenţi în apa piscinelor; boala se caracterizează prin apariţia unor supradenivelări ale pielii, roşii, dureroase, care prezintă central o zonă purulentă. Leziunile sunt localizate mai ales pe gambe şi coapse, dar pot fi identificate şi pe braţe, fese şi regiunea genito-anală.
  • conjunctivita de bazineste produsă de o bacterie numita Chlamidia trachomatis; după 2-19 zile de la contactul cu apa infectată apare secreţia conjunctivală, purulenţa şi înroşirea ochilor. În afară de conjunctivită bacteriană, apa bazinelor poate să producă şi o formă chimică de conjuctivită datorată substanţelor cu care apa a fost dezinfectantă. Această conjunctivită se caracterizează prin scăderea până la dispariţia secreţiei lacrimale, urmată în situaţiile grave de uscarea corneei.
  • boli digestive- dizenteria bacilară care apare în urma ingestiei de apă contaminată cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor purtătoare ale bacteriei Shygella dizenteriae. În cazul în care apa este infectată, boala se transmite foarte uşor pentru că numărul de bacterii care o pot declanşa este foarte mic (între 10 şi 100 bacterii). Boala se manifestă prin febră, greţuri, vărsaturi şi diaree cu scaune muco - purulente.
 
3. Infecţii parazitare:
  • trichomoniozaeste o boală cu localizare genitală manifestă prin secrţie spumoasă urât mirositoare. Transmiterea parazitului se face prin apă caldă a piscinelor în condiţiile în care alături de persoane sănătoase se scaldă persoane infectate, în a căror secreţie genitală există parazitul Trichomonas vaginalis.
  • boli digestive - giardioza este o boală cu localizare la nivelul intestinului subţire; apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată cu fecale în care există chişti de Giardia lamblia.
  • râia şi pediculoza sunt infecţii parazitare care pot fi contractate prin folosirea lenjeriei de pat sau prosoape contaminate care nu au fost spălate corespunzator.
 La cel mai mic semn sau simptom, cereţi sfatul unui medic pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinice specifice mai sus amintite. Confirmarea diagnosticului trebuie facută însă de medicul clinician în urma investigaţiilor specifice de laborator care se impun diferenţiat în funcţie de fiecare tip de microorganism implicat în producerea fenomenului de boală şi localizarea acesteia.
 
  
Victoria Badea
Medic Primar Medicina de Laborator
Sef Laborator MEDCENTER Constanta.
0241.620.280
 

 

Notare
Comentarii
de pascu mari
Am facut analiza scaunului si a iesit ca sunt purtatoare sanatoasa de bacterie dizenterie bacilica,culmea e ca eu nu am nimic adica ma simt perfect ,ce se intampla?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra apei din piscine Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii atrag atenţia că apa din piscine şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci), care, pătrunzând în organism, poate genera o serie de infecţii, localizate, cel mai frecvent, la nivelul...
Cele mai frecvente 5 probleme de sanatate care apar vara Pregatiti sa va bucurati asa cum se cuvine de vara si de zilele in care aveti liber la relaxare? Nimic mai placut, mai ales atunci cand nu lasati afectiunile sezoniere sa va ia prin surprindere. Temperaturile ridicate, soarele puternic si chiar alimentatia constituie premise pentru aparitia de...
MS: Populaţia să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a conjunctivitei Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, având în vedere înmulţirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a acestor afecţiuni.
Iritaţii şi surgeri oculare Conjunctivita sau ochii roşii este forma cea mai comună de iritaţie oculară, ea provocând usturime, roşeaţă şi/sau scurgeri. Blefarita produce simptome asemănătoare, ambele afecţiuni putând fi rezultatul unei răni, infecţii, corp străin în ochi, al unei alergii sau al expunerii la substanţe...
Candidoza – tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie Temperaturile crescute ce ne-au luat prin surprindere chiar inainte ca vara sa-si intre in deplin rol, ne determina sa apelam la tot mai multe mijloace de a ne racori. Si ce metoda mai comuna si la-ndemana este ca la sfarsit de saptamana sa mergem la piscina, fara sa stim ca bazinele...
Conjunctivita Conjunctivita consta in inflamarea conjunctivei (invelisul intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular ) si nu prezinta, in general, un pericol pentru vedere. Conjunctivita infectioasa este de obicei cauzata de bacterii sau virusi. Cele mai intalnite bacterii ce duc la aparitia c...