Cele mai citite
 


Martie - Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinului gros
joi, 10 martie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Martie este "Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinul gros, potrivit unui comunicat transmis de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România.
Atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvenţă în rândul bărbaţilor, dar şi al femeilor, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer.
Anual, în Europa, aproape 190.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer.
În momentul diagnosticării, aproximativ 20% dintre pacienţi sunt deja în faza de metastază a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros).
 

În jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în Statele Unite ale Americii, iar rata mortalităţii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an.
Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în ţara noastră este de 8.696 de cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

Cazurile de cancer al intestinului gros apar, de cele mai multe ori, după 50 de ani, motiv pentru care consultul anual la medic, după această vârstă, ar trebui să fie obligatoriu.
Colonul şi rectul sunt părţi ale intestinului gros. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porţiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeşte colon, iar restul este rectul.

Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă, care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creşte, străbătând în întregime acest perete.
Şansa vindecării pacienţilor cu acest tip de cancer este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării.

Dacă este însă diagnosticat la timp, cancerul intestinului gros este unul dintre tipurile de cancer care poate fi tratat cu succes. Adesea însă, cancerul intestinului gros nu are nicio simptomatologie până în stadiul final al bolii.
Atitudinea terapeutică a acestei boli este una multidisciplinară.
În acest caz, intervenţia chirurgicală este indispensabilă, aceasta putând fi asociată, în funcţie de stadiul bolii, cu administrarea de chimioterapie şi şedinţe de radioterapie.

În perioada 7 - 31 martie, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România desfăşoară o campanie de informare în trenurile de metrou pe magistrala Berceni - Pipera, sub sloganul "Ce NU ştiţi despre cancerul intestinului gros?". Călătorii vor primi câteva informaţii legate de cancerul intestinului gros prin intermediul unor afişe dispuse în incinta metroului.
"Considerăm că o informare corectă a oamenilor cu privire la acest tip de cancer şi la orice boală, în general, este primul pas către prevenţie şi educare. De aceea, în cadrul acestei campanii, încercăm să aducem informaţia cât mai la îndemâna oamenilor şi sperăm ca în acest fel să-i determinăm să conştientizeze importanţa controalelor medicale periodice", a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

La sfârşitul lunii martie, în zilele de 26 şi 27, FABC continuă această campanie prin organizarea unei mini caravane în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. În cadrul acestei acţiuni, cei interesaţi vor fi informaţi asupra pericolului care îl presupune cancerul intestinului gros, dar care, depistat din timp, poate avea şanse mari de vindecare.
Cei prezenţi vor lua parte la o demonstraţie de fitness, oferită de Florentina Opriş, cunoscută ca promotor al unui stil de viaţă sănătos. Alături de ea se vor afla actriţa Cristina Stamate şi cântăreaţa Corina Chiriac. De asemenea, un medic specialist le va oferi celor interesaţi informaţii despre cancerul intestinului gros şi metodele de prevenire a acestuia. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de bolozan danisa
Ce ete FABC SI cum pot lua legatura cu cineva de acolo pentru ca eu sunt disperata de sistenmul de sanatate din galati,de 2 ani umblu pe lA MEDICI SI ACESTIA NU SUNT IN STARE SA IMI PUNA UN DIAGNOSTIC,nici macar nu vor sa ma interneze in spital iar eu in fiecare zi a vietii mele ma scol tremurind din pat de teama ca iar o sa ma chinui 2 ore la WC si iarasi o sa ies singe si iar o sa ies din toaleta fara nici o vlaga cu picioarele reci si cu dureri in spate de parca ma electrocuteaza ceva .Aici medicii se uita ironic la tine daca le spui ca nu mai rezistisau te trimit la psihiatrie ca esti obsedat sa faci scaun.eu din aceasta cauza nu pot sa muncesc,traiesc din ajutor social si din pensia mamei si nu am bani sa ii ghiftuiesc pe medicii din galati si cred ca o sa paralizez intr-o zi pe WC sau o sa fac infarct,va rog ajutatima,am 54 de ani si de la 30 de ani ma chinui cu un megadolicolon,colon iritabil,hemoroizi interni mai nou si rect ingrosat cu prolaps,cum sa mai lupt cu bolile astea daca nu am bani sa dau la medici/

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Martie - Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinului gros Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Martie este 'Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinul gros, potrivit unui comunicat transmis de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România.
“Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros” Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinul Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza o serie de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestuia...
700.000 de calatori cu metroul au primit in luna Martie informatii legate de cancerul intestinului gros Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a marcat in luna martie "Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros. Cu aceasta ocazie, FABC a organizat o serie de actiuni menite sa sensibilizeze atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros, precum si la metodele...
Cancerul intestinului gros – 9 din 10 pacienți diagnosticați ar putea fi salvați dacă s-ar prezenta la medic încă de la primele simptome Luna martie este Luna Internaționala de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Liga Română de Cancer continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria de acțiuni menite să atragă atenția opiniei publice cu...
FABC: 700.000 de călători cu metroul au primit informaţii privind cancerul intestinului gros Un număr de 700.000 de călători cu metroul au primit în martie, 'Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros", informaţii legate de această afecţiune, informează miercuri Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
FABC: Campanie de informare cu privire la cancerul intestinului gros Luna martie este dedicată luptei împotriva cancerului intestinului gros, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuând şi în acest an campania de informare cu privire la această boală sub sloganul "Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!".