Cele mai citite
 


Un studiu genetic sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 9 mar /Agerpres/ - Un studiu genetic extensiv sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii, informează BBC News.
Datele studiului, apărut în 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (jurnalul oficial al Academiei Naţionale de Ştiinţe), arată că populaţiile de vânători-culegători din sudul Africii aveau cel mai înalt grad de diversitate genetică, fapt care indică longevitatea. Acestea sugerează că regiunea este, probabil, cea mai potrivită locaţie pentru originea oamenilor moderni, contestând ideea provenirii din estul Africii.

'Se deduce că Africa este continentul de origine pentru toate populaţiile moderne de oameni', scrie echipa internaţională de cercetători în studiu, precizând, de asemenea, că detaliile preistoriei şi evoluţiei umane din Africa rămân în cea mai mare parte necunoscute din cauza istoriilor complexe ale sutelor de populaţii distincte.

Co-autorul studiului, Brenna Henn, de la Universitatea Stanford, California, afirmă că din acesta rezultă două concluzii principale. 'Una este că există o diversitate enormă în cadrul populaţiilor africane de vânători-culegători, chiar şi mai multă diversitate decât cea din populaţiile agricole', a declarat aceasta pentru BBC News.

Potrivit dr. Henn, a doua concluzie este că, în urma analizării tiparelor de diversitate genetică a 27 de populaţii africane din prezent, se observă un declin al diversităţii pe măsură ce se urcă spre nordul continentului african. Aceasta explică în modelul echipei de cercetare efectul de pierdere din variaţia genetică atunci când un număr foarte mic de indivizi, desprins din grupul original, întemeiază o nouă populaţie.

'Populaţiile din sudul Africii au cea mai mare diversitate genetică dintre toate celelalte populaţii, din câte ne putem da seama. Acest lucru sugerează că aceasta ar putea fi cea mai bună locaţie pentru oamenii moderni /originile acestora/', precizează dr. Henn.

Chris Stringer, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, neimplicat în studiu, afirmă că acesta este unul de mare importanţă, cu date mai extensive asupra grupurilor de vânători-culegători decât ale oricărui alt studiu, însă rămâne precaut în ceea ce priveşte localizarea originilor oamenilor moderni din acesta.

'Pare mai probabil că grupurile supravieţuitoare de vânători-culegători sunt rămăşiţe localizate ale populaţiilor care se întindeau acum 60.000 de ani de-a lungul Africii subsahariene', a mai declarat profesorul Stringer pentru BBC News, adăugând că nu mai consideră că a existat o singură 'Grădină a Edenului', în care am evoluat, ci că mai multe populaţii distincte din Africa antică au contribuit la genele şi comportamentele oamenilor moderni.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.
MB: contribuabilii plătesc pentru studiu al guvernului privind şansele de viaţă ale copiilor Londra, 2 mar /Agerpres/ - Contribuabilii britanici vor fi nevoiţi să plătească 33,5 de milioane de lire sterline pentru un studiu al guvernului privind şansele de viaţă ale copiilor, într-un moment în care executivul a decis reducerea alocaţiilor şi a finanţării educaţiei, relatează cotidianul britanic...
Gorilele şi oamenii, mai apropiaţi din punct de vedere genetic decât s-a recunoscut în trecut (studiu) O nouă cercetare a relevat faptul că gorilele şi oamenii sunt mai apropiaţi din punct de vedere genetic decât s-a recunoscut în trecut, informează Reuters.
Terapia genetică dă rezultate în tratarea bolii Parkinson (studiu) Londra, 17 mar /Agerpres/ - Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.
O nouă hartă genetică globală O echipă de oameni de ştiinţă trasează o hartă globală a ADN-ului, care cuprinde 160 de generaţii. Drumul Mătăsii şi Gingis Han şi-au lăsat amprenta asupra populaţiilor, notează miercuri ziarul El Pais.
Siberienii au acelaşi ADN ca al speciilor umane dispărute Londra, 1 nov /Agerpres/- Cercetătorii au descoperit că populaţiile din zona Asiei de Est au acelaşi material genetic cu cel al Denisovanilor, care au fost numiţi astfel după denumirea peşterii din Siberia unde au fost găsiţi pentru prima dată, se relatează într-un articol din publicaţia britanică The...