Cele mai citite
 


Un omagiu adus inventatorului prezervativului din latex stârneşte controverse în Polonia
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berlin, 9 mar /Agerpres/ - Julius Fromm este probabil cel mai faimos fiu al oraşului Konin /centrul Poloniei/, însă un omagiu adus lui Fromm - cunoscut pentru faptul de a fi inventat prezervativul din latex - a provocat o dezbatere aprinsă în această ţară catolică, scrie publicaţia germană Der Spiegel în ediţia de marţi.
Montarea unui prezervativ gigant pe o statuie publică ar putea părea un mod creativ de a-l comemora pe creatorul prezervativului din latex. Nu şi în Polonia însă, unde localnicii au protestat faţă de iniţiativa inedită a unui grup de activişti.

'Prezervativul', conceput de grupul 'Akcja Konin' ('Acţiune Konin') şi constând dintr-un sac enorm de plastic, a acoperit o coloană centrală, de înălţimea unui om, din centrul unei fântâni publice nefolosite.

Pentru câteva ore, coloana - botezată 'penisul' de mulţi locuitori din Konin - a fost acoperită de prezervativul care purta numele 'Julius Fromm' şi data acestuia de naştere.

Fromm s-a născut în oraşul Konin - pe atunci parte a Imperiului Rus - în 1883. Când era copil, el s-a mutat cu familia la Berlin şi în cele din urmă a ajuns să inventeze un prezervativ mai subţire. El şi-a patentat invenţia în 1916 şi a început să producă prezervativele pe scară largă după Primul Război Mondial.

Numele său a devenit sinonim, în Germania, cu prezervativele din latex. Cu toate acestea, în 1938, naziştii l-au forţat pe Fromm, care era evreu, să-îşi vândă afacerea pentru o sumă derizorie naşei lui Hermann G?ring. Fromm a fugit apoi la Londra, dar a murit de un atac de cord la doar patru zile dupa capitularea Germaniei în 1945.

Potrivit ziarului polonez Rzeczpospolita, Dariusz Wilczewski, adjunctul primarului din Konin, susţine că oraşul a ajuns ţinta râsetelor, în timp ce un alt oficial local, Marek Zawidzki, a declarat că se putea alege un alt mod de a-l promova pe Fromm.

Grupul şi-a apărat însă acţiunile: 'Nu mulţi ştiu că aici, în Konin, s-a născut inventatorul prezervativului din latex', a explicat Waldemar Duczmal, unul dintre membrii grupului Akcja Konin, pentru Rzeczpospolita.

Între timp, grupul plănuieşte o acţiune nouă. 'De data aceasta vom încerca să aducem un omagiu lui Mieczyslaw Bekker, creatorul roverului lunar al NASA. A absolvit şcoala din Konin', explică Duczmal, fără a da detalii despre cum va arăta 'omagiul'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă)Fetiţa unor romi şi-a recăpătat vederea graţie unei campanii umanitare din Italia Roma, 30 mar. - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Irina Cornelia, o fetiţă de etnie romă din Galaţi în vârstă de un an a suferit patru intervenţii chirugicale la ambii ochi pentru corectarea unor probleme din naştere care nu îi permiteau să vadă. Medicii de la spitalul pediatric al Vaticanului...
Bautura miraculoasa pe baza de sfecla, mar si morcovi Ce se intampla atunci cand amesteci morcovi cu mar si sfecla? Ia nastere o bautura miraculoasa. Cu conditia ca toate fructele si legumele sa fie procurate din surse sigure, de preferabil locale.
Cum sa va recapatati viata sexuala dupa nasterea primului copil (lb.engl.) Primul copil al familiei a aparut pe lume, iar viata dumneavoastra sexuala a disparut? Nu sunteti singurii ! Rar se intampla ca un cuplu care a avut primul copil sa nu treaca prin aceasta experienta. Dar lucrurile se pot imbunatati. Pentru asta aveti nevoie de: Imaginatie Lubrifiant ...
O poloneză aflată în moarte cerebrală, menţinută artificial în viaţă două luni, a născut un copil sănătos O poloneză aflată în moarte cerebrală, menţinută artificial în viaţă timp de 55 de zile, a dat naştere unui copil sănătos, relatează marţi AFP.
Controverse în Marea Britanie asupra uciderii bursucilor care transmit tuberculoza la bovine Londra, 2 iun /Agerpres/- Mai multe sute de apărători ai drepturilor animalelor, printre care şi starul rock Brian May, îmbrăcaţi în alb şi negru şi purtând unii dintre ei măşti de bursuci, au defilat sâmbătă la Londra pentru a protesta împotriva uciderii acestor animale care transmit tuberculoza la...
Un flash luminos către creier poate alunga teama Londra, 10 mar /Agerpres/ - Cercetători de la Universitatea Stanford din California /vestul SUA/ au descoperit că, prin stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii, se poate contracara sentimentul de teamă, potrivit unui articol publicat în revista Nature, scrie în...