Cele mai citite
 


PE a adoptat o rezoluţie non-legislativă privind strategia UE pentru integrarea romilor
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Strasbourg, 9 mar - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie non-legislativă care arată că viitoarea strategie a UE pentru integrarea romilor trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie.
Rezoluţia a fost adoptată cu 576 voturi pentru, 32 împotrivă şi 60 de abţineri.
Raportoarea L?via J?r?ka (PPE) a explicat în dezbaterea de marţi seară că s-a făcut ''un pas important spre un efort la nivelul UE pentru diminuarea sărăciei şi excluderii sociale pentru cea mai mare minoritate etnică de pe continent''. ''Această strategie la nivelul UE trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie', a spus Jaroka.
Cele 10-12 milioane de persoane de etnie romă ar trebui să beneficieze de standarde minime la nivel UE pentru a avea un acces mai facil la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi servicii medicale, potrivit deputaţilor europeni. Rezoluţia PE, care încearcă să influenţeze viitoarea strategie a Comisiei Europene privind incluziunea romilor, solicită o mai bună protecţie a drepturilor fundamentale, precum şi o finanţare UE sporită.
Eurodeputaţii au stabilit şi domeniile prioritare în care se cere depunerea de eforturi susţinute ale autorităţilor locale, naţionale şi a UE pentru integrarea persoanelor de origine romă. Comisia Europeană ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii aplicabile la nivelul UE, pentru cele patru priorităţi: educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea. În plus, Comisia trebuie să instituie criterii de premiere a statelor membre care se conformează şi penalităţi pentru cele care nu respectă dispoziţiile.
Lupta împotriva locurilor de muncă nedeclarate, angajarea romilor în administraţia publică, creşterea numărului profesorilor de etnie romă şi asigurarea dreptului la educaţie în propria limbă a copiilor romi sunt, de asemenea, cerinţe pentru statele membre şi executivul UE.
Rezolutia PE reţine faptul că 'repatrierile discutabile' ale romilor din mai multe state membre au creat 'teamă şi anxietate în rândul populaţiei de etnie romă, precum şi niveluri îngrijorătoare de rasism şi discriminare'.
Strategia UE ar trebui să abordeze toate formele de încălcare a drepturilor fundamentale ale populaţiei rome, inclusiv 'discriminarea, segregarea, discursurile care incită la ură, stereotipurile etnice, amprentarea ilegală, precum şi evacuarea şi expulzarea ilegală'. Un dialog între autorităţile locale, organismele judiciare, poliţie şi comunitatea romă este, de asemenea, necesar pentru abolirea discriminării în sfera judiciară şi în combaterea determinării originii etnice.
Parlamentul European impune crearea unor organisme UE sub supravegherea grupului de lucru pentru romi, pentru a securiza finanţarea UE în sprijinul iniţiativelor locale bune şi pentru identificarea şi raportarea la timp a deturnării de fonduri. În plus, domeniul de aplicare a finanţării UE ar trebui extins în aşa fel încât, pe lângă dezvoltare, să fie eligibile şi proiecte care privesc îmbunătăţirea serviciului public. În fine, fondurile dedicate ar trebui alocate politicii de coeziune, pentru a sprijini strategia.
Comisia Europeană îşi va prezenta propunerea la 5 aprilie, iar Consiliul European ar trebui să o adopte în cadrul întâlnirii sale din 24 iunie. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eurodeputaţii români susţin ideile cuprinse în raportul PE privind strategia europeană pentru integrarea romilor Strasbourg, 10 mar /Agerpres/ - Eurodeputaţii români au susţinut, în intervenţiile lor, ideile cuprinse în rezoluţia non-legislativă adoptată miercuri de plenul PE ce arată că viitoarea strategie a UE pentru integrarea romilor trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale...
CE prezintă cadrul european de coordonare a strategiilor naţionale pentru integrarea romilor Comisia Europeană prezintă marţi, la Strasbourg, un cadru european de coordonare a strategiilor naţionale pentru integrarea romilor, care va contribui la orientarea politicilor naţionale privind romii şi la mobilizarea de fonduri disponibile la nivelul Uniunii Europene.
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
Strategiile pentru integrarea romilor, pe agenda reuniunii Consiliului EPSCO Miniştrii muncii, afacerilor sociale, sănătăţii şi protecţiei consumatorilor din statele membre ale UE (Consiliul EPSCO) se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza cadrul european privind strategiile naţionale pentru incluziunea romilor, document prezentat de Comisia Europeană în 5 aprilie, informează...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
PE cere o strategie comunitară împotriva diabetului, boală care afectează 32 de milioane de europeni Uniunea Europeană are nevoie de o strategie specială pentru a combate problema în creştere a diabetului, boală care afectează, conform estimărilor, peste 32 de milioane de cetăţeni comunitari, se arată într-o rezoluţie adoptată miercuri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg...