Cele mai citite
 


Silviu Morariu (PC): Scoaterea Mureşului din circuitul spitalelor regionale va crea probleme economico-sociale
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 9 mar /Agerpres/ - Coordonatorul Departamentului de Sănătate al Partidului Conservator (PC), dr. Silviu Morariu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că scoaterea judeţului Mureş din circuitul spitalelor regionale, aşa cum se preconizează, va crea probleme economice şi sociale.
'Este nevoie de un spital regional la Târgu Mureş, avem un corp de medici de elită, avem Universitate de Medicină şi Farmacie de elită şi avem capacitatea de a oferi în continuare sănătate. Atragem atenţia că scoaterea Mureşului din circuitul spitalelor regionale va crea probleme din punct de vedere economic şi social', a arătat dr. Morariu.
Acesta a spus că proiectul pentru construirea unui spital regional la Târgu Mureş trebuie demarat în acelaşi timp cu proiectul similar de la Cluj-Napoca, pentru că altfel 'există riscul ca odată construit un spital regional în judeţul vecin (Cluj - n.r.), Ministerul Sănătăţii să decidă ulterior că ridicarea unui alt spital regional la Târgu Mureş nu ar mai fi justificat'.
Dr. Silviu Morariu a făcut referire la afirmaţiile ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, referitoare la intenţia de a se construi în România şase spitale regionale, la Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Craiova, dar că vor avea prioritare spitalele regionale din Iaşi şi Cluj.
'Dacă mandatul ministrului Cseke Attila s-ar fi limitat la o jumătate de frază şi anume aceea că Ministerul Sănătăţii propune realizarea a şase spitale regionale în România, ar fi fost un mandat extrem de bun, dar din păcate vine şi continuarea, cele şase spitale regionale vor fi patru, la Cluj şi Iaşi', a arătat reprezentantul PC.
Acesta a spus că pentru Spitalul Regional din Târgu Mureş există un studiu de fezabilitate întocmit încă din 2008, iar indicatorii tehnico-economici din acesta au fost aprobaţi de guvern, iar reluarea discuţiilor pe această temă ar impune anularea acelor indicatori stabiliţi, tot printr-o hotărâre de guvern.
Morariu a precizat că nu se poate face un astfel de spital în parteneriat public-privat, deoarece va fi un spital public şi nu va produce profit pentru ca firmele private să îşi recupereze investiţiile.
'Este o unitate publică care nu are rolul de a produce profit. Nicăieri în lume unităţile publice de sănătate nu se construiesc din fonduri publice. Iar a încerca deja să vorbeşti de transformarea spitalului într-o afacere, a privatiza managementul, este o încercare lipsită de transparenţă de a transforma sănătatea românilor într-o escrocherie. Pentru că nu există societăţi de management sanitar care să se lupte pentru a prelua un spital, dacă nu au elemente mai puţin transparente pentru a câştiga cât câştigă un manager de spital, adică peste 1.000 de euro', a mai spus dr. Silviu Morariu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Municipiul Târgu Mureş nu va renunţa la ideea de a avea un spital teritorial, susţine Dorin Florea Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea nu renunţă la ideea de a avea un spital teritorial, chiar dacă Ministerul Sănătăţii a indicat trei unităţi sanitare regionale care ar putea fi construite din fonduri europene în alte trei...
Răzvan Vulcănescu (MS): Va fi lansată procedura de înnoire a studiilor de fezabilitate pentru construcţia spitalelor regionale Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Vulcănescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în această lună va fi lansată procedura pentru angajarea consultantului internaţional care să reînnoiască studiile de fezabilitate pentru construirea spitalelor regionale...
Cioloş: Vom investi în patru centre de arşi la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti Guvernul va finanţa anul viitor un program naţional pentru arşi, urmând să fie făcute investiţii în patru centre de profil la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş.
Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş, cel mai aproape de statutul de spital regional Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că SCJU este cel mai aproape de statutul de spital regional dintre toate unităţile de profil din ţară, urmând să fie înfiinţate doar două secţii care lipsesc în prezent.
Cluj: Spitalul regional de urgenţă va deservi patru milioane de oameni Viitorul spital regional de urgenţă care va fi construit la Cluj va deservi circa patru milioane de persoane din regiunea de nord-vest a României, se arată într-un comunicat difuzat joi de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.
SCJU Târgu Mureş face demersuri pentru a fi clasificat ca spital de nivelul I Târgu Mureş, 29 mar /Agerpres/ - Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Florin Gomotârceanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că această unitate spitalicească face demersuri pentru a fi clasificat ca spital de nivelul I, conform metodologiei de clasificare...