Cele mai citite
 


Atletism - Cazul Semenya: Utilizarea geneticii în sport trebuie revăzută, opinează un expert
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Johannesburg, 9 mar /Agerpres/ - Utilizarea geneticii în sport pentru a testa genul sportivilor trebuie revizuită după cazul controversat al lui Caster Semenya, campioana sud-africană de atletism care a fost testată din punct de vedere al feminităţii, a declarat miercuri un expert, Ambroise Wonkan. 'În cazul lui Caster, totul s-a petrecut prost de la început', a afirmat Ambroise Wonkam, de la Universitatea din Cape Town, într-o conferinţă a societăţilor africane de genetică.
'Numărul anomaliilor genetice şi complexitatea lor fac din această politică de testare a genului, cel puţin prin utilizarea geneticii, complet inadecvată, iar revizuirea este obligatorie, chiar se impune oprirea sa', a adăugat Wonkam.
Cazul Semenya a stat în atenţia actualităţii ca urmare a unei anchete a Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) cu privire la sexul sportivei după titlul mondial cucerit la 800 m, în august 2009, la Berlin. Cazul ei a fost extrem de politizat în Africa de Sud, unde dezvăluiri cu privire la rezultatele testelor au provocat o mare tulburare, chiar mânie. Tânăra de 20 de ani a revenit în competiţie în iulie anul trecut, după o pauză forţată de 11 luni, urmare a unei anchete a IAAF cu privire la sexul său.
'Nu este numai o chestiune medicală sau ştiinţifică', a continuat Wonkam. 'Este, de asemenea, o problemă legală, socială, psihologică şi funcţională care nu este complet rezolvată în anumite cazuri. Pentru că noi nu ştim să interpretăm toate variabilele', a subliniat el. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Legea care reglementează parteneriatul între stat şi biserică, adoptată de deputaţi Bucureşti, 8 mar /Agerpres/ - Deputaţii au adoptat, marţi, cu 254 de voturi pentru, şapte împotrivă şi cinci abţineri, Legea privind parteneriatul între stat şi biserică.
(Corespondenţă) Moldovenii, cei mai beţivi, bolnavi şi săraci, potrivit OMS (presa) Chişinău, 15 mar - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Cei mai mari beţivi din Europa, fumători înrăiţi, săraci lipiţi pământului, suferinzi de cancer şi de tuberculoză - aşa apar cetăţenii Republicii Moldova în raportul pe 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie Adevărul de...
Terapia genetică dă rezultate în tratarea bolii Parkinson (studiu) Londra, 17 mar /Agerpres/ - Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.
Un studiu genetic sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii Londra, 9 mar /Agerpres/ - Un studiu genetic extensiv sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii, informează BBC News.
Corina Creţu: Sper ca România să nu piardă şansa istorică a fondurilor europeni alocate pentru investiţii Bruxelles, 17 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi-a exprimat speranţa ca România să nu piardă "şansa istorică" a fondurilor europene alocate pentru investiţii, şi a reafirmat în context că 500 de milioane de euro...
Deputatul Tudor Ciuhodaru solicită bani de la bugetul de stat pentru implementarea cardurilor de sănătate Iaşi, 29 mar /Agerpres/ - Deputatul conservator Tudor Ciuhodaru a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, un proiect legislativ de modificare şi completare a Legii nr.95 din 2006, privind reforma în domeniul Sănătăţii, ce vizează asigurarea protecţiei  pacienţilor şi a medicinei de familie prin asigurarea...