Cele mai citite
 


Attila Cseke: Investitori străini din patru ţări, interesaţi de spitalele româneşti în parteneriat public - privat
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Investitori străini, prin intermediul unor ambasade, s-au interesat de construcţia de spitale în parteneriat public - privat cu statul român, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, patru note prin care li se cere autorităţilor locale din judeţele Mureş, Iaşi, Timiş şi Dolj trecerea unor terenuri din proprietatea publică a acestora în proprietatea Ministerului Sănătăţii, pentru construcţia spitalelor regionale de urgenţă în parteneriat public - privat. La aceste terenuri se adaugă o suprafaţă pe care ministerul o deţine deja în Bucureşti şi pentru care nu mai este nevoie de transfer, după cum afirma ministrul Cseke, săptămâna trecută.
'Într-o săptămână au fost mai multe cereri oficiale, din mai multe state, inclusiv ambasade străine care se interesează pentru acest program. Din patru ţări am solicitări oficiale pentru a primi informaţii că ar fi investitori interesaţi', a spus Attila Cseke, după şedinţa de Guvern.
El a menţionat că, în urma unei prime discuţii, autorităţile locale, respectiv judeţene şi-au exprimat deja acordul pentru transferul de proprietate.
Pentru aceste proiecte, la Târgu Mureş, Consiliul Judeţean deţine un teren de 8,1 hectare, în judeţul Iaşi este o proprietate în domeniul public al comunei Holboca de 12 ha, în judeţul Timiş, Consiliul Local al Municipiului Timişoara deţine un teren de 10 ha, iar în Craiova CJ Dolj are un teren de 7 ha, a menţionat ministrul.
'Secretariatul General al Guvernului va emite o solicitare oficială pentru aceste terenuri şi sperăm că, în primele şedinţe de consiliu local sau judeţean, se vor aproba, astfel încât să poată fi trecute în domeniul public al statului şi să putem începe demararea procesului, pentru un parteneriat public - privat de construcţie de spital regional de urgenţă în aceste locaţii', a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, statul participă la proiecte cu terenul, urmând ca anumite secţii la aceste spitale regionale în parteneriat public - privat să fie transferate de la spitalele de stat şi să aibă astfel finanţarea asigurată de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
'Statul, în principal, nu vine cu altceva în afară de terenul pe care îl are sau îl va avea în proprietate. Aceste spitale regionale vor lua fiinţă prin transferul secţiilor din spitalele clinice judeţene de urgenţă. Secţiile vin din spitalele judeţene şi, eventual, alte secţii vor veni din alte spitale. Având în vedere că şi astăzi aceste secţii acoperă o regiune mai mare din punct de vedere medical, eu cred că este asigurată aproape sigur, pentru foarte mulţi ani de aici înainte, finanţarea acestora de la Casa Naţională', a menţionat ministrul Attila Cseke.
Pe 2 martie, Guvernul a adoptat un memorandum privind construirea a şase spitale de urgenţă în parteneriat public - privat, în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Craiova.
Conform ministrului Sănătăţii, investiţiile, din bani privaţi, vor ajunge la circa 1,5 miliarde de euro. 'Spitalele vor fi construite de la zero - construcţie nouă, cu dotări şi cu echipamente', a menţionat ministrul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demersuri ale Ministerului Sănătăţii pentru demararea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă Târgu Mureş, 10 mar /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, începerea demersurilor pentru demararea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă în parteneriat public-privat.
MS: Construcţia celor şase spitale regionale de urgenţă ar putea începe în 14 - 16 luni Bucureşti, 3 mar /Agerpres/ - Construcţia celor şase unităţi spitaliceşti regionale ar putea demara în termen de 14 - 16 luni şi ar putea dura aproximativ 4 ani, estimează Ministerul Sănătăţii.
Horia Cristian (PNL): Construirea spitalelor regionale prin parteneriat public-privat este o utopie Liberalul Horia Cristian, secretar al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, susţine că ideea construirii unei reţele de şase spitale regionale prin sistem de finanţare public - privat reprezintă o utopie, atâta timp cât pentru un singur pat sunt necesari în jur de 100.000 de euro.
Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş, cel mai aproape de statutul de spital regional Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că SCJU este cel mai aproape de statutul de spital regional dintre toate unităţile de profil din ţară, urmând să fie înfiinţate doar două secţii care lipsesc în prezent.
Eugen Nicolăescu: Primul spital regional de urgenţă ar putea să fie cel de la Târgu Mureş Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş ar putea să devină primul spital regional de urgenţă din ţară, după toate normativele internaţionale.
Attila Cseke a inaugurat investiţiile Ministerului Sănătăţii de la SCJU Târgu Mureş şi SCJ Mureş Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a inaugurat, vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş investiţiile finanţate de minister în valoare totală de 14,4 milioane de lei.