Cele mai citite
 


Executiv: 67 de spitale locale vor putea fi transformate în cămine de bătrâni, pe bani guvernamentali
miercuri, 9 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Un număr de 67 de spitale administrate la nivel local nu vor primi finanţare guvernamentală de la 1 aprilie dacă nu vor fi transformate în cămine de bătrâni, potrivit unei hotărâri a Executivului, aprobate miercuri.
Hotărârea de Guvern, iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, vizează aplicarea Programului de interes naţional de dezvoltare a reţelei de cămine pentru persoane vârstnice, prin care autorităţile locale din 67 de localităţi primesc finanţare din bugetul Ministerului Muncii pentru funcţionarea căminelor.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, o parte din cei 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali încadraţi în spitalele respective vor fi încadraţi la căminele de bătrâni rezultate, însă restul vor primi posturi vacante în sectorul medical.
'Personalul care există astăzi la aceste spitale - şi vorbim despre 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali - vor fi preluaţi, o parte din ei, la căminele de bătrâni, conform normativelor de personal existente la Ministerul Muncii. Tuturor celorlalţi care nu vor fi preluaţi le vom oferi posturi vacante în sistemul sanitar pe aceeaşi specialitate ca a medicului respectiv. Deci, nimeni nu-şi va pierde locul de muncă, avem nevoie de acest personal calificat', a subliniat ministrul Sănătăţii.
El a avertizat că nu vor primi finanţare de la stat, începând cu 1 aprilie, spitalele pentru care administraţiile locale vizate nu cer transformarea în cămine de bătrâni. 'Aceste spitale mai mult ca sigur nu vor primi finanţare de la 1 aprilie în sistemul sanitar', a spus ministrul.
Acordarea de finanţare de program se va realiza, de la 1 aprilie 2011, pentru autorităţile locale care decid transformarea acestor spitale în cămine.
'Înscrierea în program trebuie să aibă loc până la 31 martie 2011, dar autorităţile locale care decid înscrierea în acest program guvernamental ulterior datei de 1 aprilie vor putea primi (finanţare - n.r.), pe baza documentaţiei finanţare din data de 1 a lunii următoare încheierii acestui contract', a menţionat Attila Cseke.
El a susţinut că acesta este primul program guvernamental, în ultimii 20 de ani, prin care statul oferă finanţare pentru funcţionarea căminelor pentru vârstnici.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent sunt 130 de cămine pentru persoane vârstnice, unele susţinute de autorităţi locale, altele de ONG-uri sau societăţi private, în cadrul cărora sunt 7.154 de locuri.
Un număr de 4.180 de bătrâni sunt pe listele de aşteptare pentru a primi un loc în cămin, a menţionat ministrul Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Unităţile sanitare care nu se transformă în cămine de bătrâni nu vor mai avea finanţare Bucureşti, 29 mar /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu se înscriu pentru transformarea în cămine de bătrâni până la 1 aprilie nu vor mai avea finanţare, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Ministerul Sănătăţii: Dezvoltarea reţelei de cămine pentru vârstnici - un nou program de interes naţional Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii (MS) şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), un program care vizează dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.
Argeş: CJ şi administraţiile locale contestă reorganizarea a trei spitale Piteşti, 15 mar /Agerpres/ - Consiliul Judeţean (CJ) Argeş şi administraţiile locale din comunele Călineşti, Domneşti şi Rucăr contestă transformarea spitalelor din cele trei localităţi în cămine de bătrâni, decisă prin HG nr.212 din 9 martie.
Attila Cseke: Nu avem probleme de finanţare, dar am cerut preşedintelui CNAS să mai discute cu medicii de familie Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, miercuri, că i-a cerut preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie, pentru ca aceştia să semneze contractul-cadru pe 2011 -...
Guvern: 60 de spitale pierd finanţarea guvernamentală, iar 7 devin cămine de bătrâni, cu bani de la Ministerul Muncii Guvernul va sista începând de vineri finanţarea centrală pentru 60 de spitale, iar alte 7 unităţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni, cu fonduri guvernamentale prin Ministerul Muncii, potrivit unor hotărâri adoptate joi de Executiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Cseke Attila: Personalul medical trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de pacient Timişoara, 11 mar /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că personalul medical va trebui să-şi schimbe comportamentul faţă de pacient, deoarece ar putea rămâne fără pacienţi, din momentul în care Directiva europeană privind posibilitatea cetăţenilor de a-şi...