Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii: Dezvoltarea reţelei de cămine pentru vârstnici - un nou program de interes naţional
joi, 10 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii (MS) şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), un program care vizează dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.
Programul ''Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice'' se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid până la 31 martie dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărârea adoptată de Guvern, se arată într-un comunicat al MS remis joi AGERPRES.
Potrivit sursei, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale care au în subordine spitale ce nu au fost menţionate explicit în actul normativ.
Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ trei ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în 31 decembrie 2013, având drept scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu.
Timp de 33 de luni, căminele nou-înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin MMFPS. Bugetul total este de 200.000.000 lei iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 lei, precizează comunicatul.
Ministerul Sănătăţii estimează că prin acest program vor putea fi asigurate îngrijirea şi asistarea unui număr cuprins între 1.500 şi 4.200 persoane vârstnice, în funcţie de câte dintre unităţile sanitare propuse de MS vor fi reorganizate.
''Conform datelor Ministerului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfârşitul anului trecut erau înregistrate 130 cămine, din care 77 cămine publice cu capacitate totală de 5.304 locuri şi 53 cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1.850 locuri. În acelaşi timp, numărul solicitărilor pe listele de aşteptare era de 4.180 de persoane'', se arată în comunicat.
Potrivit MS, personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, însemnând 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali, va fi preluat în căminele pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.
''Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, avem nevoie de personal calificat. Este pentru prima dată când statul finanţează, integral de bugetul de stat, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor, o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice'', a afirmat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului citat.
De asemenea, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în anumite zone ale ţării, la iniţiativa autorităţilor locale există posibilitatea înfiinţării unor centre de permanenţă, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 7/2011, a căror finanţare va fi asigurată din fonduri bugetare.
Centrele de permanenţă vor asigura asistenţa medicală primară de luni până vineri, între orele 15 şi 8 şi sâmbătă-duminică, 24 de ore din 24, contribuind semnificativ la accesul direct şi imediat al pacienţilor la orice oră la servicii medicale, mai precizează comunicatul MS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Achimaş-Cadariu: Este nevoie de 597 de incubatoare; ministerul a alocat 7,3 milioane euro Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat marţi că în România s-au făcut paşi importanţi în dezvoltarea programelor de asistenţă medicală pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, precum şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare mamei şi copilului.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Măsuri şi principii care vor fi promovate de MS pentru aplicarea politicilor de sănătate publică Ministerul Sănătăţii (MS) a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizărilor din privat, dar şi informaţii referitoare la noi măsuri şi principii pe care le va promova pentru aplicarea politicilor de sănătate publică...
Executiv: 67 de spitale locale vor putea fi transformate în cămine de bătrâni, pe bani guvernamentali Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Un număr de 67 de spitale administrate la nivel local nu vor primi finanţare guvernamentală de la 1 aprilie dacă nu vor fi transformate în cămine de bătrâni, potrivit unei hotărâri a Executivului, aprobate miercuri.