Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Speranţa de viaţă în Bulgaria este printre cele mai mici din Europa (revista presei)
joi, 10 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 10 mar - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Copiii bulgari născuţi acum au şansa să trăiască în medie 73,5 de ani, scrie joi cotidianul sofiot Monitor, citând o serie de date ale Institutului naţional de statistică din Sofia. În prezent speranţa medie de viaţă a bulgarilor este de 73 de ani în mediul urban şi de 72,2 în cel rural. Fetele născute în anul 2011 vor trăi în medie 77,3 de ani, iar băieţii cu 7 ani mai puţin, până la 70,3 de ani.
Bulgaria ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii, arată datele agenţiei sociologice Barometru. În Bulgaria această rată este de 14,2 la 1.000 de persoane pe an, media europeană fiind de 9,7. Această rată este chiar şi mai ridicată în cazul bărbaţilor - 15,5 la mia de locuitori, faţă de 13,1 în cazul femeilor. În satele din nord-vestul Bulgariei, care este ceea mai săracă regiune a Uniunii Europene, această rată ajunge la niveluri record de 27 sau chiar la 33 de decese la 1.000 de persoane.

Lucrurile nu stau deloc mai bine când este vorba la mortalitatea infantilă, care în Bulgaria este de 9 la o mie de locuitori, mai proastă este situaţia doar în România, unde aceaste este de 10 la 1.000, media europeană fiind de de 4,3 la 1.000.

Nikolai Nikolov, director al agenţiei Barometru, susţine că împreună cu Letonia şi Ungaria, Bulgaria este ţara a cărei populaţie se topeşte cel mai repede. În fiecare an, numărul locuitorilor ţării scade cu circa 40.000 de persoane din cauza ratei ridicate a mortalităţii, a celei scăzute a natalităţii şi emigraţiei.

Guvernul bulgar trebuie să ceară Bruxellesului eliminarea nivelului minim al accizei la combustibil, susţine liderul Uniunii Forţelor Democratice Martin Dimitrov, citat de cotidianul Trud. Dimitrov afirmă că această măsură poate compensa scumpirea drastică a petrolului.

Ministrul bulgar al transporturilor Alexandăr Ţvetkov a ordonat Comisiei pentru concurenţă să elaboreze o analiză referitoare la creşterea preţurilor benzinei şi motorinei. Comisia va trebui să stabilească dacă creşterea este motivată doar de situaţia de pe pieţele internaţionale sau este vorba şi de speculă, mai scrie ziarul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Speranţa de viaţă în România, mai mică cu 8,1 ani la bărbaţi şi cu 6 ani la femei, faţă de UE-15 (studiu) Speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât cea a cetăţenilor ţărilor care erau membre UE înainte de 2004 (UE-15), cu 8,1 ani în cazul bărbaţilor şi cu 6 ani în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Speranţa de viaţă: diferenţe considerabile între ruşi şi europenii din Vest Speranţa de viaţă a europenilor a crescut la nivel global din 1990, dar diferenţa rămâne foarte importantă între Europa de Vest şi unele ţări din fosta Uniune Sovietică, mai ales Rusia, potrivit unei serii de studii publicate miercuri în revista britanică Lancet.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Dolj: Natalitatea este în scădere la nivelul judeţului, în special în mediul rural Craiova, 30 mar /Agerpres/ - În judeţul Dolj natalitatea a fost în scădere în anul 2015 faţă de anul precedent, înregistrând valoarea 7,8 la mie (cu 0,8 la mie mai puţini născuţi vii), cu valoarea indicatorului 7,7 la mie în mediul urban şi 7,9 la mie în mediul rural.
ARPIM: Românii trăiesc cu 5 ani mai puţin decât ceilalţi europeni România se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă, românii trăind în prezent cu 5 ani mai puţin decât ceilalţi europeni, dar cu 13 ani mai mult decât în anii '70, potrivit ultimului raport OECD Health Data.
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.