Cele mai citite
 


Un flash luminos către creier poate alunga teama
joi, 10 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Londra, 10 mar /Agerpres/ - Cercetători de la Universitatea Stanford din California /vestul SUA/ au descoperit că, prin stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii, se poate contracara sentimentul de teamă, potrivit unui articol publicat în revista Nature, scrie în ediţia sa de joi cotidianul britanic Daily Mail.

În prezent, milioane de oameni sunt torturaţi zilnic de anxietate şi ajutorul ar putea fi la îndemână după ce oamenii de ştiinţă au identificat un mecanism al creierului care-i face pe indivizi mai puţin temători.
Conform unor studii, mai mult de un sfert dintre oameni sunt susceptibili de a trece printr-un episod de anxietate într-un moment din viaţa lor, suficient de intens pentru a fi clasat drept o tulburare psihiatrică.
Condiţia poate afecta grav calitatea vieţii, unii având periodic atacuri de panică sau aproape constant simptome precum transpiraţie, creşterea ritmului cardiac şi senzaţie de rău de la stomac.
Cercetători de la Universitatea Stanford au descoperit că stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii poate contracara sentimentul de teamă.
Teste pe şoareci au arătat că declanşarea unui mecanism cu lumină pulsatilă duce la creşterea dorinţei lor de-şi asuma riscuri, în timp ce inhibarea îi face mai timizi.
Profesorul de psihiatrie Karl Deisseroth a afirmat că descoperirea a deschis posibilitatea ameliorării medicaţiei pentru a ajuta la ţinerea sub control a tulburărilor de anxietate, deoarece la fel este structurat şi creierul uman.
Echipa de cercetători a fost în măsură să identifice fenomenul lucrând cu o tehnologie denumită optogenetică, în care celulele nervoase devin atât de fotosensibile încât acţiunea lor poate fi activată sau dezactivată prin intermediul diferitelor lungimi de undă ale luminii.
Cercetătorii au vizat un circuit din regiunea amigdală a creierului şi au descoperit schimbări impresionante în comportamentul şoarecilor.
''Ei au devenit brusc mult mai liniştiţi în situaţii pe care în mod obişnuit le percep ca fiind periculoase şi, prin urmare, devin anxioşi'', a declarat profesorul Deisseroth, ale cărui lucrări au fost publicate în revista Nature.
De exemplu, rozătoarele încearcă să evite spaţiile larg deschise, precum câmpurile, unde sunt expuse prădătorilor. Dar în simulări efectuate atât în zone deschise cât şi în cele închise dorinţa şoarecilor de a explora spaţiile deschise a crescut profund imediat ce lumina a fost pulsată spre circuitul lor cerebral.
Folosirea, pentru acelaşi circuit, a unei lumini pulsatile cu o frecvenţă diferită, inhibitoare, dă un rezultat contrar. Şoarecii devin instantaneu mai anxioşi şi caută să se ascundă repede.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Atacul de panică „Simt că nu mai am aer!” ... „Nu pot să respir!” ... „Parcă am un nod în gât!” ... Şi multe altele sunt plângerile venite din partea persoanelor care vin în psihoterapie acuzând diverse forme de atacuri de panică. Cu toate că atacurile de panică se întind pe durata a numai câteva minute, totusi...
Personalitate fără anxietate – simpozion adresat medicilor cu specialitatea psihiatrie Dr. Reddy’s Laboratories România organizează joi, 26 noiembrie a.c., simpozionul “Personalitate fără anxietate”, dedicat medicilor cu specialitatea psihiatrie. Evenimentul se va desfășura în București, la Sky Tower-Etaj 34.
Un studiu genetic sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii Londra, 9 mar /Agerpres/ - Un studiu genetic extensiv sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii, informează BBC News.
Un nou sistem de vaccinare fără seringă a fost testat pe cobai Teama de seringi sau de ace poate fi în curând uitată de persoanele care trebuie să facă un vaccin sau injecţii datorită unui nou sistem de vaccinare care foloseşte nişte microace non-metalice ce a fost testat cu succes pe cobai, conform publicaţiei britanice Financial Times.
Cercetători de la Harvard spun că au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire la şoareci Oameni de ştiinţă spun că sunt cu un pas mai aproape de a reuşi inversarea procesului de îmbătrânire, după ce au întinerit organe uzate la şoareci în vârstă. Tratamentul experimental dezvoltat de cercetători de la Harvard Medical School au transformat şoareci bătrâni şi fragili în animale sănătoase,...
Frica din copilărie dispare din creierul adolescenţilor (studiu) Creierul trece prin asemenea schimbări în timpul adolescenţei încât teama acumulată în copilărie dispare în această perioadă a vieţii, ceea ce ar explica comportamentul temerar uneori al adolescenţilor, arată un studiu american publicat luni şi preluat de AFP.