Cele mai citite
 


Europa readuce în discuţie problema alimentelor provenite de la animale clonate
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie
 

Paris, 1 iulie /Agerpres/ - Miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană /UE/ au relansat luni, 21 iunie, polemica asupra alimentelor provenite de la animale clonate în Europa, deschizând posibilitatea autorizării comercializării acestora, în pofida puternicelor reţineri ale opiniei publice şi a incertitudinilor ştiinţifice, relatează cotidianul Liberation de marţi.

Cu prilejul unei reuniuni de la Luxemburg, ei au adoptat un nou proiect de reglementare a aşa-ziselor „alimente noi”. Acesta priveşte o serie de produse exotice, cum ar fi algele, planctonul, larvele de scarabeu, dar şi produsele alimentare din animale clonate şi descendenţii lor.

Textul urmăreşte oficial, impunând o procedură de autorizare strictă şi uniformă în UE, să stimuleze dezvoltarea şi introducerea pe piaţa UE a „alimentelor inovatoare sigure”, garantând „un nivel ridicat de siguranţă a alimentelor şi de protejare a sănătăţii umane”.

Înaintea oricărei comercializări, va trebui ca aceste produse să aibă undă verde de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi de la Comisia Europeană. În prezent, vânzarea lor nu este clar reglementată.

Problema nu se pune astăzi pentru animalele clonate, din cauza costului enorm al conceperii lor, care face ca orice tentativă de comercializare să fie nerealistă. S-ar pune mai degrabă pentru următoarea generaţie şi produsele derivate, cum ar fi laptele sau carnea.

Astfel, proiectul adoptat luni, la Luxemburg, se referă şi la descendenţii din prima generaţie (rezultată, de exemplu, din împerecherea naturală a două ovine clonate), care nu fac deocamdată obiectul niciunei reglementări. Datorită acestui ultim punct, ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a vorbit despre un progres şi „o înăsprire foarte clară a regulilor în vigoare asupra cărnii clonate”.

Hotărârea miniştrilor a fost totuşi aspru criticată de ecologiştii din Parlamentul European (PE). Ei s-au arătat, într-un comunicat, „profund preocupaţi de faptul că guvernele europene lasă poarta deschisă vânzării de carne clonată”. PE s-a pronunţat la începutul anului pentru interzicerea fermă a oricărei comercializări. Va studia acum proiectul de reglementare, ceea ce anunţă o luptă îndelungată cu statele membre ale UE, doritoare să arate că ascultă temerile propriilor cetăţeni asupra acestui subiect sensibil, dar şi că nu barează definitiv calea unor posibile evoluţii ştiinţifice. Această situaţie aminteşte de discuţia din Europa referitoare la autorizarea cultivării produselor modificate genetic.

„Hotărârea poartă mugurii unui scandal perfect”, este de părere deputatul european al Verzilor Jose Bove, referindu-se la decizia miniştrilor agriculturii. „Miniştrii ascultă astfel de un mic lobby pentru carnea clonată”, spune el, adăugând că „această hotărâre este aberantă pentru că nu se justifică deloc în planul necesităţilor alimentare ale lumii”.

Subiectul este foarte controversat la nivelul opiniei publice, relevă Liberation. Potrivit unui sondaj european realizat în 2008, 58% dintre europeni apreciază că „nu se justifică” clonarea animalelor pentru producţia alimentară şi peste 43% afirmă că „probabil nu vor cumpăra niciodată astfel de produse”. Acum un an, în iulie 2008, EFSA a exprimat şi ea rezerve faţă de viitoarea comercializare a alimentelor provenite din animale clonate, contrar instituţiei similare din Statele Unite (FDA), care n-a avut nimic de comentat, încheie Liberation.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gheorghe Mencinicopschi: EFSA ar trebui să reconsidere criteriile de evaluare a alimentelor Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) primeşte dosare pentru aprobarea menţiunilor de sănătate pentru produse alimentare, însă, din păcate, indicaţiile profilului nutriţional se fac după principii simpliste preluate din evaluarea medicamentelor şi aplicate alimentelor, ceea ce constitue...
Acrilamida din cartofi prăjiţi, chipsuri şi biscuiţi este periculoasă pentru sănătate (EFSA) Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiţii sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) într-un aviz ştiinţific publicat joi. Această substanţă chimică poate creşte riscurile de cancer la consumatori.
Achim Irimescu: Sper ca în acest an să avem o decizie favorabilă în privinţa cultivării soiei modificate genetic Comisia Europeană ar putea lua în cursul acestui an o decizie favorabilă în privinţa cultivării soiei modificate genetic, a anunţat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu, într-o dezbatere organizată pe tema Politicii Agricole Comune 2014 - 2020.
ANSVSA:Nu există o legătură directă între brânza din lotul 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor; investigaţia, extinsă la exploataţiile de animale Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară extinde investigaţia la nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate de copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU), în condiţiile în care din analiza celor 411 eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate...
Comisia Europeană: Raportul OMS despre potenţialul cancerigen al cărnii nu înseamnă că trebuie să renunţăm la acest aliment Recentul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în care se menţionează că produsele din carne procesată şi carnea roşie sunt alimente posibil cancerigene nu trebuie primit cu 'isterie' şi nu înseamnă că este cazul să renunţăm la consumul produselor din carne, a declarat vineri comisarul european...
Medicii diabetologi descurajează abuzul de alimente grase în perioada sărbătorilor de iarnă - „Sănătatea se cunoaște de dimineață!” Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre...