Cele mai citite
 


Eurodeputaţii români susţin ideile cuprinse în raportul PE privind strategia europeană pentru integrarea romilor
joi, 10 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Strasbourg, 10 mar /Agerpres/ - Eurodeputaţii români au susţinut, în intervenţiile lor, ideile cuprinse în rezoluţia non-legislativă adoptată miercuri de plenul PE ce arată că viitoarea strategie a UE pentru integrarea romilor trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie.
În intervenţia sa, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PPE) a subliniat că responsabilitatea integrării romilor nu este una exclusivă a autorităţilor, iar comunitatea romă trebuie să-şi dorească ea însăşi integrarea. În opinia sa, strategia UE pentru integrarea romilor ar trebui să aibă ca priorităţi creşterea gradului de educaţie civică, adaptarea aspectelor culturale şi tradiţionale la civilizaţia contemporană şi promovarea calificării şi recalificării profesionale, care alături de educaţie trebuie să reprezinte obiective pentru Uniunea Europeană. Viitoarea strategie trebuie să conţină şi programe-cadru care să ia în calcul caracterul nomad al unei părţi a romilor, programe care să se aplice similar în toate statele membre.

Eurodeputata Corina Creţu (S&D) a apreciat raportul elaborat de Livia Jaroka, dar a avertizat că este nevoie de realism întrucât şi până acum au existat numeroase documente privind integrarea romilor, dar care nu se reflectă însă în rezultate concrete. ''Formal, niciun stat nu are obstacole legislative sau politici discriminatorii, implicite sau explicite, în ceea ce îi priveşte pe romi. Totuşi există forme de discriminare dacă ne referim la valorile declarate ale UE. (...) Cred că cel mai puternic instrument este educaţia, dar trebuie ţinut cont şi de particularităţile acestei etnii. România a implementat mecanisme de discriminare pozitivă, precum locuri în învăţământul liceal şi superior, dar de multe ori aceste locuri rămân neocupate'', a spus Creţu.

Renate Weber, din partea grupului ALDE, a salutat şi ea raportul Jaroka, însă şi-a exprimat regretul că va exista practic doar un cadru european privind strategiile naţionale pentru integrarea romilor, în statele membre, şi nu o strategie reală a UE de integrare a romilor. Ea s-a declarat pesimistă ţinând cont de costurile implicate de acest proces şi de rezultatele modeste de până acum înregistrate în programele de integrare a romilor din diverse ţări membre.

Eurodeputata Rovana Plumb (S&D) a estimat că integrarea socială a romilor a rămas în urmă, fiind nevoie de o strategie europeană care să orienteze strategiile naţionale şi şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativa Comisiei Europene de a prezenta anual o monitorizare a strategiei UE asupra incluziunii romilor.

În discursul său, eurodeputata Elena Băsescu (PPE) a sprijinit ideea creării unei Agenţii europene pentru romi, care poate contribui la stoparea discriminării pe baze etnice. De asemenea, ea a susţinut şi propunerea de elaborare a unei hărţi europene de criză care să includă microregiunile din UE cele mai lovite de sărăcie, excluziune socială şi discriminare.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie non-legislativă care arată că viitoarea strategie a UE pentru integrarea romilor trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie. Rezoluţia a fost adoptată cu 576 voturi pentru, 32 împotrivă şi 60 de abţineri.

Raportoarea L?via J?r?ka (PPE) a explicat în dezbaterea ce a precedat votul că s-a făcut ''un pas important spre un efort la nivelul UE pentru diminuarea sărăciei şi excluderii sociale pentru cea mai mare minoritate etnică de pe continent''. ''Această strategie la nivelul UE trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie', a spus Jaroka.

Cele 10-12 milioane de persoane de etnie romă ar trebui să beneficieze de standarde minime la nivel UE pentru a avea un acces mai facil la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi servicii medicale, potrivit deputaţilor europeni. Rezoluţia PE, care încearcă să influenţeze viitoarea strategie a Comisiei Europene privind incluziunea romilor, solicită o mai bună protecţie a drepturilor fundamentale, precum şi o finanţare UE sporită.

Eurodeputaţii au stabilit şi domeniile prioritare în care se cere depunerea de eforturi susţinute ale autorităţilor locale, naţionale şi a UE pentru integrarea persoanelor de origine romă. Comisia Europeană ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii aplicabile la nivelul UE, pentru cele patru priorităţi: educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea. În plus, Comisia trebuie să instituie criterii de premiere a statelor membre care se conformează şi penalităţi pentru cele care nu respectă dispoziţiile.

Lupta împotriva locurilor de muncă nedeclarate, angajarea romilor în administraţia publică, creşterea numărului profesorilor de etnie romă şi asigurarea dreptului la educaţie în propria limbă a copiilor romi sunt, de asemenea, cerinţe pentru statele membre şi executivul UE.

Rezolutia PE reţine faptul că 'repatrierile discutabile' ale romilor din mai multe state membre au creat 'teamă şi anxietate în rândul populaţiei de etnie romă, precum şi niveluri îngrijorătoare de rasism şi discriminare'.

Strategia UE ar trebui să abordeze toate formele de încălcare a drepturilor fundamentale ale populaţiei rome, inclusiv 'discriminarea, segregarea, discursurile care incită la ură, stereotipurile etnice, amprentarea ilegală, precum şi evacuarea şi expulzarea ilegală'. Un dialog între autorităţile locale, organismele judiciare, poliţie şi comunitatea romă este, de asemenea, necesar pentru abolirea discriminării în sfera judiciară şi în combaterea determinării originii etnice.

Parlamentul European impune crearea unor organisme UE sub supravegherea grupului de lucru pentru romi, pentru a securiza finanţarea UE în sprijinul iniţiativelor locale bune şi pentru identificarea şi raportarea la timp a deturnării de fonduri. În plus, domeniul de aplicare a finanţării UE ar trebui extins în aşa fel încât, pe lângă dezvoltare, să fie eligibile şi proiecte care privesc îmbunătăţirea serviciului public. În fine, fondurile dedicate ar trebui alocate politicii de coeziune, pentru a sprijini strategia.

Comisia Europeană îşi va prezenta propunerea la 5 aprilie, iar Consiliul European ar trebui să o adopte în cadrul întâlnirii sale din 24 iunie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PE a adoptat o rezoluţie non-legislativă privind strategia UE pentru integrarea romilor Strasbourg, 9 mar - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie non-legislativă care arată că viitoarea strategie a UE pentru integrarea romilor trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.