Cele mai citite
 


Finanţare europeană de circa 4 milioane euro pentru integrarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi
joi, 10 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 4 milioane euro proiectul strategic 'ExcelNet' de înfiinţare a unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii, a afirmat, joi, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), Francisc Simon.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de peste 18 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă, acordată din Fondul Social European pe parcursul a trei ani, este de circa 16 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro).
'ExcelNet' îşi propune ca din grupul-ţintă de 2.500 de persoane cu dizabilităţi să asiste 250, cărora li se vor oferi servicii-suport pentru integrarea profesională (consiliere, orientare vocaţională, dezvoltarea competenţelor profesionale generale, mediere şi asistenţă în vederea angajării). În plus, 250 de angajatori vor fi informaţi despre beneficiile fiscale şi legislative pe care le pot avea prin angajarea persoanelor cu dizabilităţi.
După cum a precizat, pentru AGERPRES, managerul de proiect, Theodor Porojan, în cinci oraşe (Bucureşti, Craiova, Timişoara, Satu Mare şi Bacău), vor fi înfiinţate centre de excelenţă în oferirea de servicii de reabilitare şi integrare profesională.
Totodată, 75 de formatori din regiunile de implementare (Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia şi Vest) vor participa la cursuri specializate referitoare la lucrul cu persoanele cu dizabilităţi.
Conceptul de centru de excelenţă se bazează pe un format european şi implică un spaţiu în care persoanele cu dizabilităţi iau contact cu specialişti-formatori în vederea atingerii unui nivel profesional într-o meserie şi pentru integrarea în grupuri mixte de muncă, în companii şi firme din domenii diverse.
Pe lângă formarea practică, în cadrul centrelor de excelenţă persoanele cu dizabilităţi primesc şi asistenţă socială şi psihologică pentru adaptarea la o viaţă activă.
'Obiectivul proiectul este să integrăm cât mai multe persoane din grupurile marginalizate în întreprinderile sociale pe care le vom înfiinţa, pentru a creşte calitatea vieţii în fiecare comunitate în parte. Aceste forme ale economiei sociale, mici manufacturi, cooperative sociale, ateliere de producţie, care vor fi înfiinţate vor ţine seama de nevoile grupului-ţintă şi de nevoile comunităţilor unde îşi vor desfăşura activitatea', a afirmat preşedintele ONHPR, Francisc Simon.
Potrivit Claudiei Brătan, directorul general al Direcţiei Generale 'Protecţia persoanelor cu handicap' (DGPPH) din ministerul Muncii, la sfârşitul anului trecut existau în România 682.680 persoane cu dizabilităţi, din care angajate erau aproximativ 28.000.
Ponderea persoanelor cu dizabilităţi care muncesc a crescut de la an la an, de la circa 4,2% acum doi ani la 12,26% în prezent, s-a arătat la conferinţa de lansare a proiectului ExcelNet.
Parteneri ai ONHPR pentru implementarea proiectului sunt organizaţii din ţară şi străinătate (CRPG - Portugalia, Fundatia 'Pentru Voi' - Timişoara, CRIPS - Bucureşti, CREFOP - Bucureşti, FIN CAD - Craiova, Asociaţia Handicapaţilor Fizic - Satu Mare, Societatea Handicapaţilor Fizic - Bacău). AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Finanţare europeană de aproape 19,3 milioane lei pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 19,299 milioane lei construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din...
Caraş-Severin: CJ reabilitează Centrul pentru persoane cu dizabilităţi de la Oraviţa Proiectul 'Reabilitare Centrul pentru persoane cu dizabilităţi Oraviţa', derulat prin 'Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 - Îmbunătăţirea Infrastructurii sociale', a fost finalizat luni, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu dizabilităţi. Valoarea proiectului derulat la Oraviţa...
Bacău: DGASPC a inaugurat la Filipeşti un complex de servicii comunitare pentru persoane cu dizabilităţi Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău a inaugurat, joi, un complex de servicii comunitare pentru persoane având dizabilităţi neuropshice, primul din judeţ ce corespunde integral normelor europene.
Bacău: A început construirea primului centru pediatric din România specializat integral pe îngrijirea bolilor paliative Asociaţia Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia daneză Velux, oferă "O şansă la Demnitate" copiilor diagnosticaţi cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcţiei primului centru pediatric de tip "Hospice" dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.
Patronatul Medicinei Integrative: 124 de persoane cu dizabilităţi aşteaptă reluarea plăţilor prin POSDRU Dintre cele 139 de persoane cu dizabilităţi care au urmat cursurile de formare profesională în cadrul unui proiect POSDRU cu finanţare europeană derulat de Patronatul Medicinei Integrative, doar 15 şi-au primit subvenţia cuvenită, ceilalţi 124 fiind în aşteptarea reluării plăţilor, a declarat, pentru...