Cele mai citite
 


Premierul Boc: Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii
joi, 10 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a afirmat, joi seară, că viitorul Cod al muncii va descuraja 'sărăcia şi mâna întinsă', prin faptul că introduce criteriile de performanţă în cazul concedierilor colective de personal şi va combate munca fără forme legale.
'Astăzi, eşti protejat mai mult dacă eşti sărac decât dacă eşti performant. Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii', a spus Boc, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social.
El a menţionat că prin noile reglementări criteriile de performanţă pentru departajarea salariaţilor la disponibilizare vor fi prevăzute în contractul de muncă de la început şi nu vor fi introduse arbitrar.
'Există criterii pe care le cunoşti de la început, de când ai semnat contractul de muncă, nu eşti supus arbitrariului că pe parcurs cineva ar putea să-ţi aducă alte criterii după principiul 'ai şapcă, n-ai şapcă' ', a susţinut primul-ministru.
Referitor la munca la negru, Boc a afirmat că persoanele care lucrează ilegal nu contribuie la bugetele de sănătate, şomaj şi pensii şi apoi vor veni 'cu mâna întinsă' pentru a primi ajutoare sociale de la stat, în condiţiile în care România are 11 milioane de asistaţi social.
'Orice om care lucrează la negru este privat de asigurări de sănătate, de şomaj, de pensie. Este un om care vine mai târziu cu mâna întinsă la stat pentru a beneficia de asistenţă socială. Şi atunci, ne mirăm că în România avem 11 milioane de asistaţi social. Acest număr nu este normal pentru un stat care se doreşte performant', a declarat premierul Emil Boc.
În cadrul dezbaterii, liderul Confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat noul Cod al muncii pentru faptul că ar permite angajatorilor să nu respecte timpul de odihnă legal al salariaţilor.
'Astăzi, în domeniul normării muncii, nu există nicio instituţie abilitată care să facă asemenea proceduri. V-am dat exemple clare legate de abuzuri pe care astăzi, pe actualul Cod al muncii, nenumăraţi angajatori le fac. Codul trebuie să fie un sistem de protejare a mecanismelor care să permită protecţia salariaţilor ca parte slabă în relaţia contractuală', i-a spus Hossu premierului.
În replică, Boc a susţinut că reglementarea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea oferă salariatului mai multe drepturi decât Directiva europeană privind timpul de repaus.
'Directiva europeană cu privire la repausul săptămânal ne obligă la 35 de ore de odihnă, noi am rămas pe 48 de ore. Deci, de unde sclavie? De aceea, aş vrea să nu mai inducem în mintea românilor afirmaţii care, repet, nu au nicio acoperire, dar dau bine la public pentru că sună a lecţie de istorie. Am învăţat în casa a V-a sclavagismul, dar acolo a rămas, în manualul de istorie, nu în Codul muncii', a spus şeful Executivului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Guvern: Economii de 300 de milioane de euro pe an în sănătate Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că România va face economii anuale de circa 300 de milioane de euro în domeniul sănătăţii, prin implementarea sistemului informatic unitar integrat, a cardului naţional de sănătate şi prin introducerea fişei şi a reţetei electronice.
UPDATE Premierul Emil Boc: Prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, nu creşterea lor populistă Prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, adică plata acestora la timp, iar creşterea acestora nu se va face pe criterii populiste, ca "pomană electorală", ci numai când măririle vor fi acoperite de creşterea economică, a declarat miercuri premierul Emil Boc, la începutul şedinţei Executivului...
Emil Boc:Există toate şansele ca România să aibă două trimestre de creşetere economică şi să iasă din recesiune Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat sâmbătă, la conferinţa de alegeri a PDL Harghita, că există toate şansele ca România să aibă două trimestre de creştere economică şi să iasă din recesiune.
E. Boc: Românii îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă după adoptarea Codului muncii Românii îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă odată cu adoptarea noului Cod al muncii, a declarat, luni, la Palatul Victoria, premierul Emil Boc.
Emil Boc: Sunt convins că vor exista resurse în Coaliţie pentru retrimiterea OUG 107/2010 la comisie Premierul Emil Boc s-a declarat convins, miercuri, că vor exista resurse la nivelul Coaliţiei de guvernare astfel încât Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%, să fie retrimisă la comisie.