Cele mai citite
 


Toxiinfectiile alimentare
vineri, 8 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Pediatrie, Hidratare, Gastroenterologie, Mama si copilul, Boli infectioase
 

Cele mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare se inregistreaza vara, caldura favorizand multiplicarea bacteriilor patogene in alimente. 

Toxiinfectiile alimentare sunt boli infectioase acute, cu manifestari in principal digestive, aparute dupa ingestia de alimente care contin germeni patogeni si/sau toxinele lor in cantitate mare .

Manifestarile clinice apar in maxim 72 de ore dupa ingestia alimentului incriminat. In literatura si practica medicala din tarile de limba engleza in cadrul toxiinfectiilor alimentare sunt incluse si intoxicatiile alimentare produse prin ingestia de alimente care contin toxice nemicrobiene (intoxicatia cu histaminaprin consumul unor specii de peste, intoxicatia cu ciuperci etc.).

Etiologia toxiinfectiilor alimentare este dominate de Salmonella spp (60% - 70% din cazuri) si Staphylococcus aureus enterotoxigen (20% - 30% din cazuri). Alti germeni implicati sunt: B.cereus, Cl.perfringens, E. coli , Yersinia enterocolitica, Campylobacter, Proteus, etc.

Boala se manifesta sporadic (aceste cazuri sunt diagnosticate de obicei ca enterocolite acute) sau sub forma de focare epidemice cu zeci, sute sau mii de cazuri.

Alimentele mai frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor alimentare sunt ouale si preparatele din oua(maioneze, creme etc.), laptele si preparatele din lapte (frisca, branza, cremele etc.), carnea si preparatele din carne. Sunt alimente in care exista din abundenta substantele nutritive (in principal proteine) necesare multiplicarii germenilor.

Sursele de infectie, de la care se contamineaza alimentele, sunt umane si animale:

* Salmonella: pasari, animale domestice si omul (tubul digestiv);
* Staphylococcus: animale, in special bovine (mastita), omul (infectiicutanate , portaj nazal si faringian);
* E. coli omul (tubul digestiv);
* Cl. Perfringens: animale, omul (tubul digestiv).

Toxiinfectiile alimentare se manifesta clinic prin varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale, febra . Daca scaunele si varsaturile sunt frecvente si abundente si/sau aportul hidric este insuficient se produce deshidratarea (senzatie de sete, diminuarea turgorului cutanat, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale pana la colaps, diminuarea diurezei pana la anurie) de diferite grade (medie, usoara sau severa).

In functie de etiologie, epidemiologia si tabloul clinic al bolii prezinta unele particularitati.

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella (bacili gram negativi, aerobi)

Alimentele contaminate mai frecvent cu salmonele sunt ouale (in special de rata) si preparatele din oua(maioneze, creme etc.) insuficient prelucrate termic , carnea si preparatele din carne. Dupa o incubatie de 12 - 48 ore, debutul este brusc iar boala se manifesta cu stare de rau, febra greturi , varsaturi (putin frecvente), coliciabdominale, scaune diareice, fecaloid apoase, galben-verzui (aspect de "piure de mazare"), cu mucozitati, rar cu striuri sanghinolente, fetide. Evolutia este lent favorabila in 2 - 7 zile, rareori mai mult (pana la 14 zile).
Toxiinfectia alimentara cu Staphylococcus aureus enterotoxigen (coci gram pozitivi, aerobi, secretori de enterotoxina tip A - E)

Enterotoxina este termorezistenta, rezistand pana la 30 de minute latemperatura de 100°C si mai multe luni la refrigerare. Alimentele cel mai frecvent implicate sunt cele cu un continut bogat in proteine siglucide , laptele, preparatele din lapte (frisca, branza dulce, branza sarata), carnea, preparatele din carne, cremele, inghetata etc.Alimentele pot fi contaminate chiar de la sursa(laptele de la mastita vacilor) sau ulterior pe durata prepararii si/sau manipularii, de la persoane cu leziuni cutanate stafilococice (panaritiu, piodermita, furuncul ) sau cu portaj nasofaringian. Incubatia este de 1 - 4 ore (30 minute - 6 ore). Debutul brusc. Manifestarile clinice sunt dominate de greata intense si varsaturi repetate, mai putin de scaunele diareice (pot lipsi) si durerile abdominale (de mica intensitate). Febra este absenta sau de mica amplitudine. Evolutia este rapid favorabila, in 24 - 48 de ore.

Toxiinfectia alimentara cu Cl. Perfringens (bacili gram pozitivi, anaerobi, sporulati)

Cl. Perfringens este prezent in intestinul animalelor, dar si al omului. Poate contamina carnea in timpul sacrificarii animalelor. Alimenteleimplicate in producerea toxiinfectiei alimentare sunt carnea si preparatele din carne (sporii rezista la fierbere) pastrate latemperatura camerei. Toxiinfectia alimentara este produsa de ingestia unei cantitati mari de bacterii (105/gr. aliment ) si/sau a enterotoxinei preformate in aliment . Exista mai multe tipuri de Cl.perfringens care secreta enterotoxine diferite. Tipul A este implicat cel mai frecvent in producerea toxiinfectiei alimentare. Incubatia este de 8 - 36 ore. Debutul este brusc, iar tabloul clinic dominat de greata, diaree apoasa si dureri abdominale. Varsaturile sifebra (moderata) apar rar. Evolutia este favorabila in 1 - 5 zile.

Tipurile C si mai ales F de Clostridium perfringens, mai rar implicate in toxiinfectiile alimentare, determina o enterocolita necrozanta, hemoragica, cu evolutie severa("enteritis necroticans").

Toxiinfectia alimentara cu B. cereus (bacili gram-pozitivi, aerobi, sporulati)

Bacilii sunt prezenti in sol, de unde pot contamina produsele vegetale (in special cerealele) si mai rar carnea. Bacilii prezenti in alimentelele contaminate produc cantitati mari de enterotoxina(termostabila sau termolabila). Alimentele implicate mai frecvent in producerea toxiinfectiei alimentare sunt orezul si preparatele din orez , alte cereale , preparatele vegetale deshidratate ( cartofi , mazare, etc.) insuficient prelucrate termic si pastrate latemperatura camerei ( ceea ce permite multiplicarea bacteriilor si producerea de enterotoxina in cantitate mare ). Enterotoxina termostabila determina o toxiinfectie alimentara cu incubatie scurta(1 - 6 ore), varsaturi alimentare (in toate cazurile) la care se asociaza, in o treime din cazuri, scaune diareice apoase si coliciabdominale. Enterotoxina termolabila determina o toxiinfectie alimentara cu incubatie mai lunga(8 - 16 ore), scaune diareice apoase si colici abdominale. Evolutia este rapid favorabila in 12 - 48 ore, in ambele forme .
 
Sursa:  www. musetel.ro
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Şapte persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat căpşuni din piaţă DSP Suceava a demarat, vineri, o anchetă, după ce şapte persoane, dintre care şase copii, au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din Spitalul Judeţean Suceava cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat căpşuni.
Argeş: 26 de copii de la o şcoală din Piteşti, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară; jumătate au fost internaţi Zeci de copii, elevi la aceeaşi şcoală din Piteşti, s-au prezentat în ultimele 24 de ore la Spitalul de Pediatrie cu simptome de toxiinfecţie alimentară, jumătate dintre ei fiind internaţi.
ISJ Argeş va verifica toate cantinele şcolare după cazul copiilor cu toxiinfecţie alimentară din Piteşti Toate cantinele care deservesc unităţi de învăţământ din judeţul Argeş vor fi verificate în cursul săptămânii viitoare, după ce zeci de elevi ai unei şcoli de tip step-by-step din Piteşti, care frecventau programul after-school, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, a anunţat duminică...
Argeş: 14 copii de la o şcoală din Piteşti au fost interneţi cu toxiinfecţie alimentară Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au declanşat duminică o anchetă epidemiologică, după ce 14 copii de la o şcoală din municipiul Piteşti au fost internaţi în ultimele zile cu toxiinfecţie alimentară.
Sorin Susanu (Protecţia Consumatorului): Restaurantul în care s-au întoxicat 43 de turişti ar trebui închis pe perioada anchetei Restaurantul în care mai mulţi clienţi au acuzat toxiinfecţie alimentară ar trebui închis pe durata anchetei, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Sorin Susanu, comisarul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului.
DSP Sibiu: Nu există pericol de toxiinfecţie alimentară la restaurantul hotelului Hilton Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu afirmă că nu există pericol de toxiinfecţie alimentară la restaurantul hotelului Hilton din municipiu, după ce şase turişti nemţi, cazaţi aici, au ajuns marţi seara, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU.