Cele mai citite
 


Senat: Procedură inedită - retragerea de la promulgare a OUG privind reorganizarea MAI (sinteză)
vineri, 11 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Retragerea unei ordonanţe de urgenţă de la promulgare, adoptată de Senat în calitate de cameră decizională, a fost săptămâna aceasta, dacă nu o premieră absolută, cel puţin o procedură foarte rar întâlnită în activitatea senatorilor.
Senatorii au adoptat săptămâna aceasta mai multe proiecte de lege iniţiate de Guvern, printre care cel privind reglementarea activităţii zilierilor precum şi Ordonanţa prin care se introduce coplata.
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional de către zilieri, prioritate legislativă a Guvernului. Proiectul de lege reglementează încheierea unui contract pe o perioadă de o zi între beneficiarul de lucrări şi zilier, care va fi înregistrat într-un registru de evidenţă al zilierilor.
Viitoarea lege prevede, în mod limitativ, domeniile în care se pot exercita activităţi cu caracter temporar: cel al agriculturii, vânătorii şi pescuitului, silviculturii, pisciculturii, pomiculturii, spectacolelor, producţiilor cinematografice şi audiovizuale, precum şi activităţilor gospodăreşti.
Senatorii au adoptat, tot luni, proiectul de lege prin care este introdus aşa-numitul tichet moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu scopul de a creşte nivelul resurselor financiare din domeniu.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2009 care prevede reorganizarea unor unităţi din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) va fi retrasă de la promulgare, în urma solicitării făcute de comun acord de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Toni Greblă, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a cerut, miercuri, echipei tehnice să facă demersurile necesare pentru retragerea de la promulgare a actului normativ, adoptat în urmă cu o săptămână de Senat, în calitate de Cameră decizională, şi care nu a fost deocamdată transmis Preşedinţiei.
Preşedintele Comisiei juridice, co-raportoare la acest proiect alături de Comisia pentru apărare şi cea pentru administraţie publică, a cerut repunerea ordonanţei în dezbaterea Senatului, invocând o ''eroare materială'' în raport, care a influenţat rezultatul votului din plen.
Toni Greblă a subliniat că solicitarea privind repunerea pe ordinea de zi a plenului are susţinerea tuturor liderilor grupurilor parlamentare.
Ministrul Traian Igaş a precizat că ''dacă procedural ordonanţa se poate întoarce spre plen şi spre Comisia juridică, acest lucru ar ajuta foarte mult Ministerul Administraţiei şi Internelor''.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 20/2009 pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea MAI şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea MAI a trecut de Senat în forma iniţială, propusă de Guvern, după ce raportul cu amendamente a fost respins.
Prin actul normativ al Guvernului, Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie 'Acvila' era trecut în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - în structura Inspectoratului General al Poliţiei.
Unul dintre amendamentele comisiilor, a cărui adoptare a fost susţinută de reprezentanţii Guvernului, prevedea tocmai menţinerea Agenţiei Naţionale Antidrog şi a Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane în subordinea MAI, aşa cum a funcţionat înainte de emiterea ordonanţei.
Tot miercuri a fost respinsă propunerea legislativă a senatorului UDMR Gyorgy Frunda de modificare a Codului fiscal privind scutirea de la plata impozitului a locuinţei personale în care domiciliază proprietarul.
De asemenea, propunerea legislativă mai prevedea şi abrogarea articolului 252 privind majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
World Vision România susţine urgenţa îmbunătăţirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Fundaţia World Vision România a organizat la Palatul Parlamentului conferinţa-dezbatere intitulată “Drepturile Pacienţilor - între teorie şi practică”, marcând astfel Ziua...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
OUG privind concediul maternal -adoptată tacit, iar înfiinţarea DLAF - respinsă de Senat(sinteză) Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Ordonanţa de Urgenţă care prevede modificări în ceea ce priveşte concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului a trecut, miercuri, prin adoptare tacită, de Senat, după ce nu a reuşit să întrunească numărul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice...
Senatul a adoptat tacit Codul Muncii şi a respins moţiunea simplă a Opoziţiei pe marginea subvenţiei la încălzire (sinteză) Proiectul de modificare a Codului muncii, modificarea modului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale, modalitatea de acordare a unor ajutoare financiare nerambursabile, în valoare de 100.000 euro, pentru producătorii...
Senat: Comisia juridică - raport favorabil la OUG privind suplimentarea posturilor la Avocatul Poporului Comisia juridică din Senat a dat marţi raport favorabil ordonanţei de urgenţă referitoare la suplimentarea locurilor de muncă în instituţia Avocatul Poporului.
Senatul şi-a ales în această săptămână noua conducere (sinteză) Senatorii au aprobat în această săptămână noua conducere a Senatului, cu mici modificări faţă de sesiunea anterioară, membri noi în Biroul permanent fiind social-democratul Dan Şova şi liberalul Cristian Bodea, desemnaţi pentru funcţia de chestor.