Cele mai citite
 


Academia Europeană de Dermatovenerologie a lansat campania de prevenire a dermatozelor profesionale
vineri, 11 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Dermatozele profesionale sunt afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute, în totalitate sau parţial, de exercitarea unor profesii, a declarat, vineri, prof. dr. George Sorin Ţiplică, şeful Secţiei II Dermatologie de la Spitalul Colentina, cu prilejul lansării campaniei ''O piele sănătoasă la locul de muncă'', de către Academia Europeană de Dermatovenerologie.

În prezent sunt descrise peste 30 de afecţiuni cutanate, ponderea cea mai mare fiind a eczemelor care se manifestă de exemplu prin înroşire, vezicule şi bule, mâncărimi sau usturimi la nivelul tegumentelor afectate, a explicat medicul.
Specialistul a adăugat că sunt cunoscute peste 500 de substanţe nocive, cel mai frecvent implicate în producerea de afecţiuni cutanate fiind cromul, nichelul, cobaltul dar şi cele sintetice - parfumul şi lanolina.
Cunoaşterea dermatozelor profesionale permite identificarea de măsuri eficiente pentru prevenirea şi tratarea acestor boli, a subliniat prof. Ţiplică.
Potrivit Agenţiei Europene pentru Siguranţă şi Sănătate la locul de muncă, aceste afecţiuni dermatologice profesionale constituie în Europa principala cauză a problemelor de sănătate legate de muncă, reprezentând 25% din totalul bolilor ocupaţionale şi peste 90% din întreaga patologie profesională la grupa de vârstă 15-25 de ani. Rapoartele oficiale estimează că aceste afecţiuni determină anual pierderi de peste 5 miliarde de euro în Uniunea Europeană, având consecinţe negative socio-economice şi psiho-sociale (pierderea locurilor de muncă şi creşterea şomajului pe termen lung).
Prof. dr. Ţiplică a explicat că bolile cutanate profesionale sunt, în principal, dermatoze determinate de locul de muncă. Acestea reprezintă aproximativ 25% din bolile profesionale şi sunt adesea subestimate, deoarece asocierea acestora cu mediul de lucru nu este frecvent recunoscută. Zonele cele mai afectate sunt mâinile şi faţa, factorul cel mai relevant pentru riscurile profesionale fiind mediul umed, urmat de expunerea la iritanţi multipli şi alergeni.
Dermatita de contact reprezintă aproape 90% din tulburările pielii dobândite la locul de muncă, fiind împărţită în dermatita de contact iritativă (implică un răspuns neimunologic din cauza multiplilor agenţi iritanţi şi pielii precum acizii şi agenţii alcalini) şi dermatita de contact alergică (inflamaţia pielii produsă de o reacţie imunologică mediată celular de diferite substanţe antigenice cum sunt răşina epoxidică, bicromat de potasiu şi vopsele de păr). Ambele au ca rezultat o reacţie inflamatorie a pielii cu semne clinice caracteristice: eritem, edem, vezicule, descuamare, leziuni de prurit.
Alte afecţiuni cutanate ocupaţionale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular şi spinocelular din cauza expunerii la ultraviolete.
Prof. dr. Ţiplică a evidenţiat că pe lângă pierderile economice nevaforabile din cauza absenteismului, schimbării locului de muncă sau a şomajului pe termen lung, stigmatele sociale asociate cu afecţiunile cutanate profesionale sunt cele mai importante pentru cei implicaţi.
''Deoarece mâinile sunt vizibile şi esenţiale în domeniul comunicării, afectarea acestora poate duce la un sentiment scăzut de bunăstare personală şi stimă, care conduc la o stare de spirit depresivă'', a subliniat medicul.
El subliniat necesitatea prevenirii afecţiunilor cutanate profesionale spunând că există numeroase metode de prevenţie eficientă la locul de muncă, dar acest lucru nu este pe deplin cunoscut. Potrivit medicului, utilizarea periilor şi a abrazivilor sau chiar a solvenţilor organici pentru a curăţa pielea la locul de muncă sunt complet depăşite, dar sunt încă folosite, deşi există modalităţi mai puţin dăunătoare.
O treime dintre afecţiunile profesionale au atingere cutanată, 90% din dermatozele profesionale sunt reprezentate de eczeme, care sunt suferinţe extrem de complicate. În România cazurile nu sunt corect raportate, în anul 2000 fiind înregistrate 1.576 de cazuri. De aceea, iniţiativa Parlamentului European de a lansa din 2010, în 23 de ţări, campania de prevenţie ''O piele sănătoasă la locul de muncă'' este foarte utilă.
''Campania, iniţiată de 70 de experţi din peste 50 de centre dermatologice reuniţi în EPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases), este susţinută de Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European. Scopul acestei iniţiative este de a sensibiliza opinia publică şi politică cu privire la impactul sever al afecţiunilor dermatologice ocupaţionale şi la modalităţile prin care acestea pot fi prevenite'', a subliniat iniţiatorul acestui demers, prof. Swen Malte John din Germania.
El a spus că această campanie era necesară şi este susţinută de tot mai multe ţări din Uniunea Europeană. Există o prevenţie individuală şi una generală a bolilor de piele profesionale, cea generală cuprinzând informaţii oferite pacienţilor din broşuri, prin intermediul internetului, la expoziţii şi evenimente de profil în cadrul unor seminarii sau campanii, iar cea individuală cuprinzând consultul dermatologic, tratamente ambulatorii, sfaturi personalizate.
Prof. Swen Malte John a evidenţiat că cele mai multe probleme, cel puţin în Germania, sunt în cazul hair-stiliştilor care lucrează cu foarte multe substanţe şi nu-şi iau măsuri de siguranţă. El s-a referit şi la dermatita atopică, foarte frecventă la copiii între 1-5 ani, care au o sensibilitate specială.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a implicat în această campanie care atrage atenţia asupra problemelor la care se expun persoanele care lucrează în locuri de muncă cu risc şi care poate să dea afecţiuni foarte grave, implicând costuri mari.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dermatozele profesionale principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă Dermatozele profesionale, afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute în totalitate sau parţial de exercitarea unor profesii, sunt principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă, consecinţele fiind socio-economice, dar şi psiho-sociale.
Campania de prevenire a bolilor de piele urmăreşte factorii de risc la locul de muncă Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Campania 'O piele sănătoasă la locul de muncă' se desfăşoară şi în România anul acesta, în centrele din Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, şi Timişoara, şi urmăreşte factorii de risc la locul de muncă, identificarea activităţilor deosebit de periculoase de lucru, elaborarea...
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...
DERMATITA DE CONTACT ALERGICA Este un tip de reactie alergica intarziata (se instaleaza la mai multe zile, saptamani sau luni de contact cu substanta respectiva) ce rezulta din contactul pielii cu un alergen specific la care pacientul a dezvoltat sensibilizare anterioara.
Dermatita atopică, prezentă la peste 20% dintre copiii din Europa; SRD va demara o campanie de informare Bucureşti, 15 apr/Agerpres/- Dermatita atopică prezintă la nivel mondial o incidenţă în continuă creştere, cu o frecvenţă crescută în ţările dezvoltate economic, potrivit statisticilor, a
Campanie naţională de prevenire a cancerului de piele Peste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul 'Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului'.