Cele mai citite
 


Campania de prevenire a bolilor de piele urmăreşte factorii de risc la locul de muncă
vineri, 11 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Campania 'O piele sănătoasă la locul de muncă' se desfăşoară şi în România anul acesta, în centrele din Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, şi Timişoara, şi urmăreşte factorii de risc la locul de muncă, identificarea activităţilor deosebit de periculoase de lucru, elaborarea unor strategii de protecţie împreună cu angajaţii, pentru evitarea pericolelor la locul de muncă.

Prof. dr. Sorin Ţiplică de la Clinica de Dermatologie II a Spitalului Colentina a declarat, vineri, cu prilejul lansării campaniei, că prin această acţiune se urmăreşte şi identificarea persoanelor cu risc şi consilierea acestora la angajare, instruirea periodică a personalului privind bolile profesionale dermatologice, explicarea prevenirii bolilor dermatologice ocupaţionale, crearea unor motivaţii pentru protecţie, includerea angajaţilor cu risc într-un program de recalificare, includerea partenerilor sociali atunci când se instalează programele de prevenţie.
Potrivit specialistului, testările se vor face gratuit în luna aprilie, în colaborare cu medicii alergologi şi cu cei de medicina muncii, pentru determinarea alergenilor responsabili. În trusa standard europeană se află 28 de alergeni şi pacientul, după testare, va putea cunoaşte la care dintre aceştia este sensibil. Rezultatele testelor se obţin după 72 de ore.
În luna iunie 2011 se va realiza o evaluare a testărilor în toate centrele. Prin consultaţiile din centrele desemnate se vor putea recruta persoanele care au dermatoze provocate de locul de muncă şi se va face testarea.
'O singură trusă costă 1.200 de euro şi cu această trusă se pot testa 100 de persoane', a mai spus prof. dr. Ţiplică.
Între dermatozele profesionale cele mai frecvente sunt cele din industria textilă, agricultură, metalurgie, cei mai expuşi fiind constructorii, stiliştii. Dermatozele profesionale pot fi produse de agenţi fizici, dermatite de contact profesional, discromii profesionale, erupţii profesionale, dermatoze produse de agenţi infecţioşi, insecte şi paraziţi, ulceraţii mucocutanate profesionale, colagenoze profesionale, cancere cutanate profesionale, ş.a.
Consecinţele dermatitei de contact profesionale fac ca un sfert dintre pacienţi să ajungă să schimbe locul de muncă, un alt sfert să-şi schimbe profesia şi o jumătate să continue la locul de muncă luând măsuri de protecţie.
Între factorii care provoacă dermatita profesională se află metalele, produse de coafură, detergenţi, ciment.
Prof. dr. Sorin Ţiplică a evidenţiat că dermatozele profesionale sunt o patologie vastă, iar raportările incomplete nu permit o evaluare corectă a importanţei acestor afecţiuni, adăugând că prin cunoaşterea dermatozelor profesionale pot fi identificate moduri eficiente pentru prevenirea şi tratarea lor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Academia Europeană de Dermatovenerologie a lansat campania de prevenire a dermatozelor profesionale Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Dermatozele profesionale sunt afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute, în totalitate sau parţial, de exercitarea unor profesii, a declarat, vineri, prof. dr. George Sorin Ţiplică, şeful Secţiei II Dermatologie de la Spitalul Colentina, cu prilejul lansării...
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
Dr. Horaţiu Moldovan: Se impune o iniţiativă legislativă de recunoaştere a radiaţiilor ultraviolete ca factor de risc profesional Şeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureş, dr. Horaţiu Moldovan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia primului Congres de Dermatoze Profesionale din România, că la nivelul României este necesară o iniţiativă legislativă prin care să se recunoască radiaţiile ultraviolete...
Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut realizată la SCJU Târgu Mureş, de la un pacient de 29 de ani Mai multe echipe de medici sosite din ţară şi străinătate au efectuat timp de circa zece ore, începând din noaptea de miercuri spre joi, o prelevare multi-organ şi multi-ţesut în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, de la un donator în vârstă de 29 de ani, internat în Secţia...
Mureş: Premieră chirurgicală de reconstrucţie ligamentară prin procedeul os-tendon-os Târgu Mureş, 8 mar /Agerpres/ - La Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, au avut loc, marţi, două intervenţii chirurgicale de reconstrucţie ligamentară prin procedeul os-tendon-os, utilizând allogrefe, în premieră pentru această regiune.
Mureş: Clinica de Medicina Muncii, singura din ţară dotată cu un polisonograf pentru depistarea sindromului de apnee în somn Clinica de Medicina Muncii din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a devenit, începând de joi, prima de acest din România în cadrul căreia funcţionează un polisonograf, un aparat specializat în depistarea unor afecţiuni manifestate în timpul somnului, cum este şi sindromul de apnee în somn.