Cele mai citite
 


Publico dezvăluie că unii români cotizează fictiv în Spania pentru a putea cere pensia minimă
marţi, 15 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile din poliţie şi de la sistemul de asigurări sociale au detectat cazuri în care mulţi cetăţeni europeni, mai ales români, simulează că muncesc în Spania, pentru a putea cere pensionarea aici, cu condiţiile avantajoase ale unei pensii minime (6.923,90 de euro pe an, în 2011), semnalează luni cotidianul Publico. Acesta precizează că potrivit normelor europene, cetăţenii UE trebuie să aibă acelaşi drept de acces la pensie ca şi rezidenţii naţionali din ţara în care se pensionează.
O reţea organizează în Spania o companie fictivă, care nu are niciodată activitate reală şi care aparent angajează români, pentru care cotizează la serviciile de asigurări sociale. Cotidianul Publico asigură că falşii angajaţi scot din propriile buzunare cotizaţiile companiei inexistente - după cum confirmă chiar directorul de cabinet al secretariatului pentru asigurări sociale, Mar?a Jos? Tarreros - iar după un an, falsul angajat poate cere pensionarea. Legislaţia spaniolă va aplica cerinţa minimă pentru plata pensiei - cel puţin 15 ani de muncă - însă nu contează unde au fost făcute aceste cotizaţii în acest timp, şi străinii se pot pensiona în Spania, cu între 530 şi 742 de euro pe lună, dacă respectiva persoană are sau nu soţ sau soţie.

Afacerea este bună, mai scrie Publico: cetăţeanul şi-a plătit din propriul buzunar cotizaţiile echivalente pentru un an şi în schimb are pensie pentru toată viaţa - o cantitate rezonabilă, mult mai mare decât cea din ţară - atâta vreme cât locuieşte în Spania, România trimiţând în această ţară suma corespunzătoare anilor de cotizaţie de acolo. Pensionarul trebuie să fie rezident legal în Spania - altceva este dacă locuieşte sau nu aici, mai atrage atenţia cotidianul spaniol - şi se va bucura şi de sistemul spaniol de sănătate publică şi de compensaţii la produsele farmaceutice. Iar practica de a cotiza fără a munci cu adevărat se extinde şi la alte prestaţii, cum ar fi şomajul ori ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi.

Angajaţii din sistemul spaniol de asigurări sociale nu pot avansa o cifră legată de cât înseamnă această fraudă, dar Tarreros atrage atenţia că firmele care au peste 50 de angajaţi sunt urmărite cu atenţie. 'Dacă au multe angajări şi concedieri, şi majoritatea angajaţilor sunt străini, atunci ne alertăm', spune ea. În 2010, autorităţile au făcut 675 de anchete în timpul cărora au descoperit diferite fraude în valoare de peste 93 de milioane de euro. În total, au fost arestate 1.111 de persoane, din care peste 60% sunt străini.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele contrafăcute provoacă pierderi de 10 miliarde de euro pe an industriei farmaceutice din UE (raport) Medicamentele contrafăcute costă industria farmaceutică din Uniunea Europeană 10,2 miliarde de euro pe an şi înseamnă pierderea a aproape 38.000 de locuri de muncă directe în acest sector, potrivit unui raport publicat joi şi citat de France Presse.
Alico Asigurări România are un departament care se ocupă cu investigarea fraudelor Alico Asigurări România are un departament care se ocupă cu investigarea posibilelor fraude, a declarat Theodor Alexandrescu, director general Alico Asigurări România.
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
Nicolăescu: Sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este potrivit pentru România Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este unul potrivit pentru România, susţinând că ar renunţa la el.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
Ioan Nelu Botiş: Fraudele în sistemul de ajutoare sociale vizează 30% din numărul beneficiarilor Fraudele în sistemul de ajutoare sociale reprezintă 30 de procente din numărul beneficiarilor, a declarat, miercuri, fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, în plenul Parlamentului, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul asigurărilor sociale.