Cele mai citite
 


Populaţia din emisfera sudică îmbătrâneşte foarte repede
vineri, 3 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/Le Monde/

Paris, 3 iul /Agerpres/ - Peste tot în lume, numărul adulţilor şi al persoanelor în vârstă creşte, iar cel al tinerilor scade. Această îmbătrânire demografică este mai mult sau mai puţin accentuată în funcţie de ţară. În emisfera sudică, acest fenomen este adesea la început, dar se va produce mult mai rapid decât în ţările din Nord. Gilles Pison, cercetător la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED) şi autor al unui recent Atlas al Populaţiei Mondiale (ed. Autrement, 2009), explică de ce, în ziarul francez Le Monde.

 

Populaţia mondială evoluează în funcţie de doi factori: diminuarea dimensiunii familiilor şi mărirea duratei de viaţă. În epoca în care termenul „piramidă a vârstelor” a fost creat, el se aplica unui regim demografic care cuprindea o majoritate din populaţie foarte tânără şi o proporţie redusă de persoane în vârstă. Or, la nivel mondial, numărul de persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult se va tripla până în 2050, în timp ce populaţia totală nu va creşte decât cu o treime: piramida mondială seamănă deci mai degrabă cu o căpiţă de fân. Pentru ţări precum Statele Unite sau Franţa, ea va avea forma unui cilindru, cu efective aproape identice pe categorie de vârstă. Dacă baza va deveni mult mai îngustă din cauza unei mari scăderi a natalităţii, precum în Japonia, ea va lua forma unui titirez.

În aceste grafice se poate citi trecutul, dar şi ceea ce vor fi populaţiile viitoare, deoarece generaţiile născute azi figurează în ele pentru o perioadă de timp. Aceste proiecţii arată că îmbătrânirea demografică, care este doar la început în ţările din Sud, ar deveni foarte importantă în următoarele decenii. În China, a început deja: piramida este îngustă la bază, dar partea de sus nu cuprinde decât puţine persoane în vârstă. În India, piramida nu este încă îngustată la bază. Nigeria are încă forma de piramidă. Îmbătrânirea demografică se va produce numai peste câteva decenii, la fel ca în toate celelalte ţări din Africa Subsahariană.

Impactul epidemiei de Sida asupra populaţiilor din Africa este important, dar nu va schimba în mod notabil situaţia pe viitor. Din cauza maladiei, mortalitatea a crescut din nou în ţările cele mai afectate, dar fertilitatea este încă atât de ridicată încât numărul naşterilor continuă să fie mai mare decât decesele. În plus, această supramortalitate temporară este acum în descreştere, deoarece numărul persoanelor care beneficiază de tratament creşte. Global, populaţia Africii se va tripla probabil în perioada 2000-2100.


Îmbătrânirea populaţiei va fi mai rapidă în ţările din Sud deoarece tranziţia demografică, care este la originea acestui fenomen şi care rezultă din scăderea simultană a mortalităţii şi a natalităţii, va fi mult mai accelerată în aceste ţări. În China au trebuit doar patruzeci de ani (din 1950 până la 1990) pentru ca mortalitatea infantilă să treacă de la 200/1.000 persoane la 30/1.000, în timp ce aceeaşi diminuare a luat mai mult de o sută cincizeci de ani în Franţa (de la 1800 la 1958). De asemenea, au trebuit doar doisprezece ani (1972-1984) pentru ca fertilitatea să scadă la jumătate, ceea ce a luat un secol şi jumătate în Franţa (1760-1910). Acelaşi fenomen de îmbătrânire rapidă este la început în majoritatea ţărilor din Sud. Pentru unii, aceasta se va produce chiar mai repede decât în China. În Iran, de exemplu, unde proporţia celor de peste 65 de ani va trece de la 7 % la 14 % într-un interval de douăzeci de ani, sau chiar în Vietnam şi în Siria. După ce au păstrat târziu o fertilitate crescută, aceste ţări au cunoscut o scădere a ratei natalităţii extrem de rapidă. Mai mare ca în China, fără ca să fie impusă o politică a unui singur copil.

În majoritatea ţărilor din Sud, scăderea fertilităţii a redus numărul de tineri fără ca numărul de persoane în vârstă să fi crescut mult pe moment. Consecinţa a fost că proporţia de persoane cu vârstă activă nu a fost niciodată mai ridicată. În China, de exemplu, persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 65 de ani reprezentau 45% din populaţie, în 1970, şi aproape 65% în prezent. Această situaţie nu va dura decât câteva decenii. Ea reprezintă o oportunitate demografică pentru ţările din Sud, care vor trebui să profite şi să se dezvolte din punct de vedere economic, pregătindu-se în acelaşi timp pentru o populaţie mai în vârstă în viitor.

Viteza cu care se va produce îmbătrânirea acestor populaţii riscă să facă sistemele de pensionare puţin adaptabile. Trebuie de pe acum reflectat la această situaţie, chiar dacă aceste ţări sunt încă tinere. Provocarea este foarte mare, atât de mare încât va trebui poate să se ia în considerare o solidaritate între generaţii la nivel mondial, chiar dacă acest proiect pare astăzi în mare măsură utopic.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Brăila a înregistrat în 2011 unul dintre cele mai mari sporuri naturale negative din ţară Brăila a înregistrat, în 2011, unul dintre cele mai mari sporuri naturale negative natalitate - mortalitate din ţară, cu 2.430 de naşteri la un număr de 4.549 decese, se arată într-o informare făcută publică joi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila.
Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului, aceasta însemnând că la fiecare 16 minute un român este victima acestui viciu, a declarat, marţi, într-o conferinţă, preşedintele Comisiei de pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Miron Bogdan.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu A/H1N1 a ajuns la 307 în România Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a anunţat că, în perioada 24-30 august, au fost raportate 26 de noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, numărul persoanelor depistate cu noul virusul gripal confirmate pe teritoriul României ajungând la 307, potrivit unui comunicat...
Gripa porcină a ucis 1.799 de persoane din întreaga lume /OMS/ Geneva, 19 aug /Agerpres/ - Virusul A(H1N1) al gripei porcine a ucis 1.799 de persoane în întreaga lume, indică ultimele date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, publicate miercuri pe site-ul său pe Internet, relatează AFP
Spania: primul copil mort în Canare în urma infecţiei cu gripa A Madrid, 18 aug /Agerpres/ - Un copil de 11 ani din Insulele Canare a murit în urma infecţiei cu gripa A, devenind prima victimă minoră a pandemiei şi a douăsprezecea în întreaga Spanie, informează marţi postul public de radio.
Kenya anunţă primul caz confirmat de gripă porcină Nairobi, 29 iun /Agerpres/ - Kenya a descoperit prima contaminare cu gripă porcină, la un student britanic de 20 de ani, a declarat luni ministrul sănătăţii, Beth Mugo, citat de Reuters.