Cele mai citite
 


Dr.Sorin Popescu: Accesul pacienţilor români la medicamente, printre cele mai mici din Europa
marţi, 15 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Accesul pacienţilor din ţara noastră la medicamente originale compensate este printre dintre cele mai mici din Europa, deoarece medicamentele eficiente introduse în tratamentul pacienţilor după martie 2007 nu sunt compensate în România.
Din acest motiv, pacienţii din ţara noastră nu au acces nici după 4 ani la tratamentele de care beneficiază ceilalţi cetăţeni europeni, a declarat a declarat dr. Sorin Popescu, director Amgen, la lucrările Forumului Pacienţilor, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

El a subliniat că potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dintre cele peste 30.000 de boli cunoscute în prezent la nivel mondial, 75% nu au încă un tratament eficient. ?

Cea mai mare parte din activitatea de cercetare şi dezvoltare în domeniul medicamentelor este acoperită de companiile producătoare de medicamente originale. Investiţiile în cercetare sunt foarte mari (peste 1 miliard de dolari pentru un medicament), iar timpul alocat foarte lung (peste 10 ani). Potrivit medicului, Amgen militează pentru creşterea accesului românilor la medicamentele inovatoare, conform principiilor europene de cost-eficienţă, pentru a creşte speranţa de viaţă şi a îmbunătăţi calitatea vieţii.

Dr. Sorin Popescu a făcut referire şi la faptul că ''viitorul apropiat va aduce rezultatele investiţiilor de acum 10-15 ani, iar în viitorul mai îndepărtat se vor culege roadele investiţiilor în cercetare făcute în prezent''.
? ????
El a afirmat că există decalaje foarte mari între accesul la sănătate în România faţă de UE, iar aceste decalaje sunt în creştere. Consecinţa acestui fapt este că la capitolele speranţă de viaţă, calitatea vieţii şi mulţumirea pacienţilor suntem pe ultimul loc în Europa, a mai spus dr. Sorin Popescu, subliniind că ''unul dintre componentele acestui decalaj derivă dintr-un acces foarte redus la medicamente originale inovatoare''.

''Accesul la medicamente de care populaţia are nevoie se poate realiza conform unui plan menit să micşoreze treptat, în următorii 10 ani, diferenţele mari între şansa la tratament eficient pe care o au pacienţii români în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Accesul la tratament este unul dintre factorii care contribuie la speranţa de viaţă, iar prin îmbunătăţirea sa, românii vor trăi mai mult, mai bine şi vor putea creşte contribuţia lor la economia României'', a susţinut dr. Popescu.

El a subliniat că strategia de creştere a accesului la medicamente este una dintre bazele esenţiale pentru dezvoltarea medicinei primare şi decongestionarea spitalelor, prin tratarea eficientă a bolilor cronice în ambulator şi reducerea complicaţiilor acestora.

''Avem nevoie de un mediu transparent, predictibil şi sustenabil din punct de vedere economic. Pentru ca aceste obiective să fie atinse, trebuie să se îmbunătăţească şi controlul, şi eficientizarea în prescrierea şi decontarea medicamentelor conform legislaţiei române şi europene, dar şi procesul de actualizare a listei de medicamente compensate conform principiilor europene de cost-eficienţă, accesul medicilor români la informaţiile şi practica medicală modernă şi accesul pacienţilor la informaţie prin îmbunătăţirea comunicării lor cu medicii'', a mai spus dr. Sorin Popescu.

Acesta a făcut referire la faptul că 'niciunul dintre aceste deziderate nu poate fi atins fără identificarea unor resurse financiare suplimentare atât prin creşterea bugetului alocat sănătăţii şi medicamentelor, cât şi prin introducerea complementară a asigurărilor de sănătate private''.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
România, singura ţară din UE în care un medicament aşteaptă un an să fie inclus în lista compensatelor (Prigent, GSK) România este în prezent singura ţară din Uniunea Europeană în care există o perioadă de aşteptare de un an până când un nou produs este evaluat pentru a fi inclus în lista medicamentelor compensate, a declarat, joi, Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
Pascal Prigent: România, singura ţară din UE în care un medicament aşteaptă un an să fie inclus în lista compensatelor România este în prezent singura ţară din Uniunea Europeană în care există o perioadă de aşteptare de un an până când un nou produs este evaluat pentru a fi inclus în lista medicamentelor compensate, a declarat, joi, Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
Preşedintele ANBRaRo: Includerea medicamentelor orfane pe lista de compensate înseamnă enorm pentru pacienţi cu boli rare Preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România (ANBRaRo), Dorica Dan, apreciază că includerea medicamentelor destinate pacienţilor cu boli rare pe lista de medicamente compensate înseamnă enorm pentru pacienţi, fiind un pas mare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora.
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.
ARPIM: Pacienţii români pe ultimul loc în Europa la accesul la tratamente noi În România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, aşa cum arată studiile de profil, relevă un comunicat transmis miercuri presei de Asociaţia Română...