Cele mai citite
 


Ce mecanism încetineşte răspândirea virusului noii gripe?
vineri, 3 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

/La Repubblica/

Roma, 3 iul /Agerpres/ - Există un mecanism precis care se află la baza încetinirii răspândirii virusului noii gripe A/H1N1, comparativ cu gripa de sezon. În prezent, pentru prima dată, ''călcâiul lui Ahile'' al virusului aflat la originea noii pandemii a fost ''fotografiat'' de cercetători din cadrul Massachusetts Institute of Technology /MIT/ şi de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, informează ziarul italian La Repubblica.

H1N1 care circulă pe glob din primăvară este caracterizat de o formă specială a proteinei de suprafaţă, care se leagă slab de receptorii prezenţi în tractul respirator uman, explică cercetătorii în ediţia de joi, 2 iulie, a publicaţiei Science. ''Virusul este capabil să se lege la receptorii umani, dar în mod clar este limitat'', afirmă Ram Sasisekharan, directorul secţiei Ştiinţe ale sănătăţii şi tehnologiei din cadrul MIT. Această legătură limitată, practic slabă, alături de o mică variaţie genetică într-o enzimă a H1N1 explică de ce virusul care a provocat prima pandemie din anul 2000 nu se răspândeşte cu aceeaşi eficienţă ca gripa de sezon, a adăugat Sasisekharan. Pe de altă parte, factorii patogeni ai gripei înregistrează mutaţii cu rapiditate, prin urmare, aşa cum subliniază cercetătorii americani, este justificată temerea că şi H1N1 ar putea suferi transformări care să-i permită să depăşească acest obstacol şi să înveţe să se răspândească mai rapid.

''Trebuie să fim foarte atenţi la evoluţia acestui virus'', a avertizat Sasisekharan, care, alături de microbiologul Terrence Tumpey a studiat deja lunile trecute mecanismele de infectare ale virusului. În noul studiu, cercetătorii au confruntat H1N1 cu diferite tulpini ale gripei, inclusiv cea care a declanşat teribila gripă spaniolă din 1918.

Transmiterea slabă a virusului observată de cercetători a fost confirmată la dihori, animale care ''mimează'' cu acurateţe gripa umană: dacă animalele sunt ţinute în apropierea unui loc aglomerat infecţia se răspândeşte uşor, dar dacă sunt separate iar virusul se poate răspândi numai pe cale respiratorie, maladia se transmite cu mare dificultate. Este un scenariu similar celui înregistrat efectiv până acum la om.

Simptomatologia gripală cauzată de virusul H1N1, dacă este confruntată cu cea a gripei de sezon, este uşor mai acută: virusul pandemic cauzează şi simptome precum voma şi tulburări gastrointestinale puternice, care nu sunt asociate cu gripa obişnuită şi au o rată de transmisibilitate diferită. Totodată, se înmulţeşte în tractul respirator profund, până când ajunge în plămâni, în timp ce virusul gripei de sezon rămâne, aşa cum s-a văzut la dihori, în cavitatea nazală.

Cercetătorii au descoperit şi o a doua mutaţie care împiedică abilitatea H1N1 de a se transmite rapid. Practic, noua tulpină a virusului nu prezintă varianta genei PB2 crucială pentru o răspândire rapidă la om. În sfârşit, în opinia cercetătorilor, odată ajuns în acest punct ar fi suficientă o singură mutaţie pentru a duce la o intercaţiune ineficientă a microorganismului cu Oseltamivir /Tamiflu/, medicamentul folosit pentru tratarea pacienţilor care au contractat maladia. Prin urmare, potrivit cercetătorilor, ar putea apărea cu uşurinţă tulpini rezistente la Tamiflu. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripă porcină: o tulpină rezistentă la Tamiflu descoperită la Hong Kong Hong Kong, 3 iul /Agerpres/ - O tulpină a virusului gripei porcine A /H1N1/ rezistentă la vaccinul Tamiflu a fost descoperită vineri, la Hong Kong, a anunţat site-ul departamentului sănătăţii local, preluat de AFP.
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
Turcia: Prima şcoală închisă din cauza noului virus gripal Ministerul turc al Sănătăţii a anunţat pentru prima dată miercuri închiderea temporară a unei şcoli după descoperirea unui caz de gripă A/H1N1, relatează AFP, citând agenţia turcă Anadolu.
Gripa porcină: 11.168 cazuri, 86 decese, potrivit celui mai recent bilanţ OMS Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Numărul cazurilor confirmate de contaminare cu noul virus gripal A (H1N1) a ajuns la 11.168 de persoane în 42 de state, iar cel al deceselor la 86, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, dat publicităţii vineri la Geneva, transmite AFP...
Epidemia de Gripă A în direct pe Google Epidemia de Gripă A se află de acum sub supraveghere virtuală. Giganticul motor de căutare pe Internet, Google, îşi lansează azi (9 octombrie), în Franţa şi în alte 12 ţări europene, serviciul Flu Trends. Conectându-vă la adresa www.google.org/flutrends, puteţi observa acum cu ajutorul unei curbe şi...
Ţările din G7, Mexicul şi CE vor conlucra în continuare în combaterea pandemiei de gripă A(H1N1) Miniştrii sănătăţii din ţările membre ale G7 (principalele state industrializate ale lumii) şi din Mexic, comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou şi ministrul sănătăţii din Suedia (ţara ce deţine preşedinţia semestrială a UE), Maria Larsson, au semnat vineri la Bruxelles o declaraţie în...