Cele mai citite
 


Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn
miercuri, 16 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 14 martie/Agerpres/ - Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn, iar anual sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee în somn.
Tulburările de somn sunt apreciate ca o epidemie globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii susţin specialiştii.
Societatea Română de Pneumologie şi Oxigen Plus SRL marchează, marţi, Ziua Internaţională a Somnului, care va fi sărbătorită anul acesta pe 18 martie, sub sloganul 'Dormi bine, creşti sănătos'.
Cu acest prilej, se va dezbate importanţa somnului pentru menţinerea sănătăţii, la toate vârstele.
'Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o o treime din viaţă dormind, calitatea somnului este cea care dictează şi menţine o viaţă sănătoasă. Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn şi noi încercăm în acestă zi să atragem atenţia opiniei publice asupra consecinţelor neidentificării la timp a acestor suferinţe, iar factorilor responsabili din sănătate să le reamintim că această specializare nu este încă recunoscută la noi, deşi apreciem că cel puţin un milion de români prezintă astfel de afecţiuni', a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie.
În România, primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul Naţional de Pneumologie 'prof.dr. Marius Nasta' din Bucureşti şi abia atunci somnologia a început să fie cunoscută ca o problemă de sănătate.
În România există laboratoare de somnologie atât în centrele universitare consacrate, Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, cât şi în alte oraşe importante din ţară.
La nivel mondial exista foarte multe persoane care sufera de apnee în somn au probleme legate de oprirea respiraţiei în mod repetat în timpul somnului, ca urmare a blocării căilor respiratorii superioare.
Colapsul căilor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescenţelor de ţesut sau pierderii tonicităţii muşchilor care ţin căile respiratorii deschise.
Fiecare oprire a respiraţiei poate dura între 10 secunde şi mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scădere a aportului de oxigen.
Evenimentele se pot produce între 5 şi 30 de ori sau chiar mai mult pe oră. Acestea tensioneaza inima şi pot conduce la o serie de probleme grave de sănătate. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Insomnia este asociată cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi este semnalată la 75% dintre persoanele cu boli depresive, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului.
Ziua porţilor deschise în 14 laboratoare de somnologie din ţară Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, în 14 laboratoare de somnologie din ţară va fi organizată vineri, 18 martie, Ziua porţilor deschise.
Cluj: Ziua Mondială a Somnului marcată sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos' Cluj-Napoca, 18 mar /Agerpres/ - Societatea Română de Pneumologie marchează, vineri, Ziua Mondială a Somnului, sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos'.
Se înfiinţează prima asociaţie a pacienţilor care se suferă de tulburări de somn Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Prima asociaţie de pacienţi care suferă de tulburări ale somnului - Asociaţia Naţională de Somnologie - a fost înfiinţată de Sănătatea Media Group şi are ca principal scop informarea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări de somn: sforăit, sindrom de apnee în somn, apnee...
Cluj: Specialiştii în somnologie cred că o treime dintre accidentele rutiere sunt provocate de tulburările de somn Specialiştii în somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj apreciază că o treime dintre accidentele de maşină ar putea fi provocate de o afecţiune a şoferilor numită apnee obstructivă în somn.