Cele mai citite
 


Riscul scurgerilor nucleare pentru sănătatea publică în Japonia este minim /OMS/
marţi, 15 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva /Elveţia/, 15 mar /Agerpres/ - Riscurile pentru sănătatea publică provocate de scurgerile radioactive survenite în centralele nucleare avariate din Japonia sunt minime, a estimat luni Organizaţia Mondială pentru Sănătate /OMS/, răspunzând neliniştii crescânde faţă de ameninţarea nucleară.
'Din ceea ce se ştie pentru moment despre nivelurile de radioactivitate, riscul pentru sănătatea publică este minim în Japonia', a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Gregory Hartl, intervievat de AFP. 'Aceasta înseamnă că dacă cineva este atins, riscurile nu sunt prea mari', a precizat el.

Hartl a mai subliniat că 'foarte puţine' radiaţii au scăpat o dată cu vaporii reactoarelor nucleare avariate în Japonia. 'În plus, toată lumea era deja evacuată când au fost înregistrate diferite incidente', a adăugat el.

Potrivit OMS, pentru moment, 22 de persoane care locuiesc în împrejurimile centralelor nucleare au înregistrat 'niveluri slabe de radiaţie'.

Acest optimism nu este împărtăşit de Comisia cercetării şi informării independente asupra radioactivităţii /CRIIRAD/, care îl invită pe Hartl - într-un comunicat publicat la Lyon - să-i transmită 'cât mai rapid datele pe care se bazează când afirmă că scurgerile sunt 'minime' şi că 'foarte puţină' radioactivitate a scăpat din reactoarele avariate'.

'Cum explică dl Hartl debitul dozei din apropierea centralei de la Fukushima Daiichi, superior de 1.000 de ori nivelului normal /superior limitei maxime admisibile pentru un an pentru public/, dacă acestea nu sunt decât scăpări care nu au nimic 'minim' ?', adaugă CRIIRAD, asociaţie creată la Valence /sudul Franţei/ după accidentul de la Cernobâl. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Japonia/nuclear: Riscul pentru sănătatea publică este minim, potrivit OMS Japonia/nuclear: Riscul pentru sănătatea publică este minim, potrivit OMS
OMS apreciază că nu este nevoie de restricţii de călătorie în Japonia Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a anunţat vineri că nivelul de radiaţii din Tokyo este în creştere, dar încă nu prezintă riscuri pentru sănătate şi nu consideră că există motive să se interzică deplasările în Japonia din cauza crizei nucleare, transmite AFP.
Emisiile de radiaţii provoacă îngrijorări în legătură cu siguranţa alimentelor provenite din Japonia Seul, 14 mar /Agerpres/ - Consumatorii sud-coreeni sunt din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu siguranţa alimentelor importate din Japonia, ca urmare a emisiilor de radiaţii înregistrate la centrala nucleară de la Fukushima, afectată de cutremurul devastator de vineri, au afirmat marţi surse din...
China somează Japonia să furnizeze imformaţii rapide cu privire la nivelul de radiaţie înregistrat Beijing, 17 mar /Agerpres/ - Guvernul chinez a somat Japonia să furnizeze informaţii prompte şi corecte cu privire la orice modificare înregistrată în ceea ce priveşte scurgerile de radiaţii de la centrala de la Fukushima, afectată de cutremurul şi de tsunamiul produse vineri, transmite joi Reuters.
Frontul de aer radioactiv din Japonia va fi dus de vânt spre SUA, estimează experţii Washington, 17 mar /Agerpres/ - Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT) estimează că frontul de aer radioactiv format în urma emanaţiilor de la reactoarele avariate de la centrala Fukushima-1 (nord-est), va traversa joi Oceanul Pacific şi va ajunge în Insulele...
Japonia nu va extinde aria de evacuare a populaţiei, pe fondul îngrijorărilor provocate de reactorul 3 Tokio, 20 mar /Agerpres/ - Agenţia pentru Securitate Nucleară japoneză a anunţat, duminică, că nu intenţionează să extindă aria de evacuare de 20 de kilometri din jurul centralei de la Fukushima, în timp ce a recunoscut că situaţia de la reactorul 3 provoacă în continuare îngrijorare, transmite Efe.