Cele mai citite
 


Oamenii îmbătrânesc şi mor în acelaşi ritm cu primatele (sudiu)
marţi, 15 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 15 mar /Agerpres/ - Oamenii îmbătrânesc şi mor în acelaşi ritm cu maimuţele, în pofida accesului la medicamente şi tratamente moderne şi a tehnologiei din ce în ce mai sofisticate, conform unui nou studiu prezentat d epublicaţia britanică The Daily Mail.
Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că oamenii îmbătrânesc într-un ritm mai încetinit decât majoritatea animalelor. Această idee a pornit de la studiul unor vieţuitoare care trăiesc perioade scurte de timp comparativ cu speranţa de viaţă a unui om, aşa cum sunt şoarecii.

Însă prima comparaţie între rata de îmbătrânire a oamenilor şi cea a mai multor specii de primate demonstrează că oamenii nu sunt chiar atât de diferiţi în ceea ce priveşte evoluţia şi îmbătrânirea organismului.

'Există acest argument în literatura ştiinţifică de specialitate conform căruia procesul de îmbătrânire al oamenilor este unic în regnul animal, însă nu deţineam date cu privire la îmbătrânirea primatelor din mediul lor natural, cu excepţia cimpanzeilor', explică unul dintre autorii acestui studiu, Susan Alberts, de la National Evolutionary Synthesis Center din Durham, North Carolina.

'Oamenii sunt chiar foarte apropiaţi în modul în care îmbătrânesc de alte primate, mai mult decât am fi bănuit', mai adaugă ea.

Acest studiu a fost realizat prin combinarea datelor obţinute din analiza şi observarea pe termen lung a şapte specii de primate în mediul lor natural - maimuţele capucin din Costa Rica, maimuţele muriqui din Brazilia, babuinii şi maimuţele albastre din Kenya, cimpanzeii din Tanzania, gorilele din Rwanda şi lemurii sifaka din Madagascar.

Rezultatele studiului comparativ au fost publicate în ultimul număr al revistei Science şi se concentrează asupra declinului inevitabil al sănătăţii şi fertilităţii odată cu îmbătrânirea. Conform acestor rezultate, ritmul îmbătrânirii oamenilor este foarte apropiat de cel al maimuţelor.

'Modelul de îmbătrânire la oameni nu este foarte diferit, chiar dacă în cazul primatelor sălbatice se înregistrează cauze ale mortalităţii diferite faţă de cele umane', conform studiului.

Aceste rezultate pot părea surprinzătoare pentru că oamenii trăiesc mai mult decât majoritatea animalelor, excepţie făcând papagalii, broaştele ţestoase şi unele specii de moluşte. În ceea ce priveşte primatele, este cert că omul are cea mai mare speranţă de viaţă.

Rezultatele acestui studiu mai confirmă şi faptul că în cazul primatelor, la fel ca şi al oamenilor, masculii speciei au o speranţă de viaţă mai mică. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
Vacanţele asociate cu meditaţia şi yoga pot creşte speranţa de viaţă (studiu) Un nou studiu ce compară efectele pe care le au asupra corpului un ''retreat'' de meditaţie sau yoga şi o simplă vacanţă a dus la concluzia că ambele opţiuni scad nivelul stresului, cresc funcţia imună a organismului şi influenţează anumiţi markeri celulari din sânge asociaţi cu îmbătrânirea, informează...
Îmbătrânirea populaţiei se accelerează la nivel mondial (studiu) Îmbătrânirea populaţiei la nivel mondial accelerează într-un ritm fără precedent, persoanele în vârstă de peste 65 de ani urmând să reprezinte 17% din locuitorii Planetei în anul 2050, faţă de 8,5% în prezent, potrivit unui studiu al Biroului de recensământ al Statelor Unite publicat luni, transmite...
Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă cu 7 ani mai mare faţă de restul populaţiei (studiu francez) Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă net superioară faţă de restul populaţiei, relevă un studiu al cercetătorilor francezi, potrivit AFP.
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
O medalie olimpică creşte speranţa de viaţă (studiu) Un studiu australian publicat în numărul de Crăciun al 'British Medical Journal' arată că medaliaţii olimpici au o speranţă de viaţă mai ridicată decât majoritatea oamenilor. Ei ar trăi cu aproape trei ani mai mult, scrie Huffington Post.