Cele mai citite
 


Descoperie crucială privind schizofrenia şi depresia maniacală
joi, 2 iulie 2009   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Depresia
 

/The Independent/

Oamenii de ştiinţă au descoperit o similitudine remarcabilă între erorile genetice care stau atât la baza schizofreniei cât şi a depresiei maniacale, o descoperire crucială legat de care se aşteaptă să deschidă calea spre noi tratamente pentru două dintre cele mai întâlnite maladii mintale ce afectează milioane de oameni, informează ziarul britanic The Independent.

Anterior, medicii au susţinut că cele două maladii sunt separate, dar cercetări noi arată pentru prima dată că ambele au o bază genetică comună, ce face ca unele persoane să o dezvolte pe una iar alţii pe cealaltă.

Trei studii internaţionale diferite au cercetat baza genetică a schizofreniei pe aproximativ 15.000 de pacienţi şi circa 50.000 de subiecţi sănătoşi, constatând că mii de mici mutaţii genetice - cunoscute drept polimorfismele unui singur nucleotid /SNP/ - acţionează crescând riscul dezvoltării bolii.

Fiecare mutaţie creşte riscul îmbolnăvirii de schizofrenie cu circa 0,2%, dar colectiv s-a constatat că reprezintă cel puţin o treime din riscul total de a face schizofrenie. Se cunoaşte că această maladie are o puternică componentă ereditară, reprezentând circa 80% din riscul total, dar este influenţată şi de mediu şi educaţie.

Cu toate acestea, una dintre cele mai surprinzătoare constatări care rezultă din cele trei studii este că aceeaşi matrice de variaţii genetice în SNP-uri este legată şi de tulburarea bipolară, o descoperire care este în contradicţie cu psihiatria ''ortodoxă'' ce susţine că cele două maladii sunt distincte din punct de vedere clinic, spun cercetătorii. Aceste constatări constituie un jalon în înţelegerea atât a schizofreniei cât şi a depresiei maniacale - cunoscută şi ca tulburare bipolară - care va putea duce la descoperirea de noi căi atât în ceea ce priveşte prevenirea cât şi tratamentul celor două maladii ce costă sistemul de sănătate al Marii Britanii milioane de lire sterline anual.

''Dacă unele riscuri genetice stau la baza schizofreniei şi tulburării bipolare, este posibil ca aceste tulburări să-şi aibă originea într-o vulnerabilitate comună în dezvoltarea creierului'', a declarat Thomas Insel, directorul National Institute for Mental Health din Bethesda, Maryland, în SUA, care a finanţat parţial cercetările. ''Marea întrebare este cum de unele persoane dezvoltă schizofrenia, iar altele tulburarea bipolară?'', precizează el.

Deşi studiile privind schizofrenia au identificat până acum doar câteva dintre multele mii de variaţii genetice implicate în maladia mintală, cercetătorii cred că acest lucru reprezintă o descoperire majoră ce va accelera înţelegerea bolii şi realizarea de noi medicamente şi tratamente.

Cele trei studii, publicate în revista Nature, au fost posibile datorită progreselor tehnice în analiza genoamelor pacienţilor. Unele dintre variaţiile genetice asociate schizofreniei survin într-o anumită regiune a genomului cunoscut drept a fi implicat în controlarea sistemului imunitar. Acest lucru ajută la a înţelege de ce copiii născuţi iarna şi primăvara când gripa face ravagii sau femeile care au avut gripă în timpul sarcinii prezintă un risc uşor crescut de a dezvolta schizofrenie mai târziu, spun cercetătorii.

''Astfel de descoperiri sunt cruciale pentru explicarea biologiei maladiei şi pentru a face posibilă pentru noi realizarea de medicamente care ţintesc cauzele ce stau la baza bolii, nu numai simptomele'', a declarat Kari Stefansson, şeful companiei islandeze deCode Genetics, implicată în unul dintre cele trei studii. ''Unul din motivele pentru care acest studiu a avut un succes atât de mare este anvergura sa fără precedent'', a mai precizat el.

Studiul a constatat totodată legătura dintre schizofrenie şi variaţii ale ADN-ului în anumite gene implicate în creşterea celulelor nervoase din creier şi producerea unei molecule proteice mesager, care ajută la transmiterea semnalelor de la o celulă a creierului la alta.

Schizofrenia afectează una din 100 de persoane la un anumit moment la vieţii lor. Este o maladie cronică pe termen lung care se manifestă prin himere şi halucinaţii şi se estimează că îl costă pe contribuabil circa 2 miliarde de lire sterline pentru tratarea ei. Costurile pentru societate - de la familiile pacienţilor până la banii cheltuiţi de sistemul judiciar penal - sunt estimate a fi cel puţin de două ori mai mari. Profesorul David St Clair, preşedintele catedrei de sănătate mintală de la Universitatea din Aberdeen a precizat că numai factura pentru medicamente pentru tratarea schizofreniei se ridică la 12,5 miliarde de lire, pentru a nu menţiona costurile uriaşe pe care le presupun spitalizarea, pierderea locului de muncă şi diminuarea calităţii vieţii.

''Cu toate acestea, descoperirea majoră nu va schimba prea curând practica clinică. Se vor mai scurge mulţi ani până când aceste constatări se vor traduce în noi tratamente medicamentoase. Va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru ca cercetătorii să pună cap la cap arhitectura genetică globală a schizofreniei'', a recunoscut profesorul St Clair.

The Independent aminteşte că schizofrenia este o tulburare a creierului cronică, gravă, care de obicei apare la sfârşitul adolescenţei sau la începutul vieţii de adult şi se manifestă prin halucinaţii şi himere. Cei afectaţi pot auzi voci sau crede că alte persoane îi controlează sau le citesc gândurile. Astfel de experienţe pot fi terifiante şi pot cauza groază, izolare şi agitaţie extremă. Cei care suferă de schizofrenie au receptori ai creierului reduşi pentru mesagerul dopamină. Vorbesc fără sens sau pot apărea perfect normali până când sunt întrebaţi ce gândesc cu adevărat. Tratamentele pot fi eficiente dar majoritatea pacienţilor prezintă simptome reziduale ce îi pot însoţi toată viaţa.

Tulburarea bipolară sau depresia maniacală se caracterizează prin schimbări neaşteptate ale stării de spirit, nivelului de activitate şi capacităţii de a desfăşura sarcinile de zi cu zi. Ca şi schizofrenia, tulburarea bipolară se manifestă adesea în adolescenţa târzie sau la începutul vieţii de adult, deşi poate să nu fie diagnosticată mulţi ani. Stările variază de la cele normale experimentate de fiecare, relaţii deteriorate, slabe performanţe la şcoală şi serviciu şi până la sinucidere. Uneori, o persoană cu episoade severe de manie sau depresie are simptome psihotice de genul halucinaţii şi himere precum credinţa că este celebră sau are mulţi bani. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
de iulian tarcan
Daca asa stau lucrurile cu aceasta boala, de ce o persoana la care aceasta maladie s-a instalat la varsta de 37 de ani( varsta primei internari), nu este incadrata in grad de handicap grav sau accentuat?

de AnAnasha
De ce? Pentru CA sistemul de sanatate din Romania nu are nici un interes, habar nu au cate cazuri sunt , in special tineri din generatia anilor '80 ! Este o tragedie , am citit articolul , la un moment dat se precizeaza "MUTATII GENETICE " cred cu siguranta ca acestea au fost provocate de radiatiile de la Cernobal !!!!! Dar nimeni nu vorbeste si nici nu doreste sa se faca ceva perntru aceste suflete nevinovate si in suferinta pe viata, si pe langa ei si membrii apropriati, parinti in primul rand ! Daca le umplii buzunarele, te pensioneaza chiar daca nu ai nimic, iar daca suferi de o boala grava, cronica , Dumnezeu cu mila ! Acestia carte iti raspund doar la vederea "€ ,£, $" zicese ca au depus un asa zis juramant (stramb ce-i drept) cel al lui Hipocrat !

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Depresia maniacală, redefinită bipolară: sunt atât de multe persoane cu adevărat bolnave mintal? În 1980, când psihiatrii şi-au actualizt "biblia" profesiei lor - Manualul de diagnostic şi statistică al tulburărilor mintale - ei au schimbat numele de depresie maniacală cu cel de tulburare bipolară, alegând acest termen pentru a reflecta faptul că euforia şi disperarea pe care o simt pacienţii sunt...
Adolescenţii americani din mediul rural se sinucid într-un număr mai mare decât cei de la oraşe Adolescenţii şi adulţii tineri americani din mediul rural se sinucid într-un număr de aproape două ori mai mare decât cei de la oraşe, susţine un studiu citat de AFP.
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Românii se internează pentru depresie mai des decât occidentalii Procentul persoanelor care suferă de depresie şi se internează cu acest diagnostic este mai mare în România decât în ţările occidentale, relevă statisticile Spitalului 'Alexandru Obregia'.
Un nou medicament folosit în tratamentul schizofreniei şi al bolii bipolare Un nou medicament folosit în tratamentul schizofreniei şi al bolii bipolare a fost lansat în România, medicamentul fiind generic şi asigurând acelaşi efect terapeutic cu cel al produsului original, se arată într-un comunicat de presă remis de compania producătoare.
Persoanele depresive sunt de trei ori mai expuse riscului de a comite acte violente (studiu) Persoanele diagnosticate cu depresie majoră au de aproximativ riscă de trei ori mai mult decât restul populaţiei să comită acţiuni de criminalitate violentă, cum sunt jaful, infracţiunile sexuale şi atacurile, au declarat miercuri experţi în psihiatrie de la universitatea Oxford care au publicat un studiu...