Cele mai citite
 


Farmaciile au vândut medicamente mai scumpe în perioada crizei
marţi, 15 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 15 mar /Agerpres/ - Cantitatea de medicamente consumată de români în perioada crizei (2008-2010) a rămas relativ constantă, însă valoarea medicamentelor consumate a cunoscut o creştere remarcabilă, a declarat marţi Mihaela Moşneguţu, medical manager la compania Antibiotice Iaşi, la Forumul Comercial al Industriei Farmaceutice din România, organizat de Blue Business Media.
Potrivit reprezentantei companiei Antibiotice, o explicaţie a acestei evoluţii ar fi orientarea anumitor farmacii spre medicamente mai scumpe, în defavoarea celor cu costuri reduse.
În 2010, piaţa farmaceutică din România s-a cifrat, în termeni valorici, la 9,622 miliarde lei, în creştere cu 18,7% faţă de anul 2009, când piaţa s-a situat la 8,104 miliarde lei. De asemenea, în 2009 a fost înregistrată o creştere de 13,1% faţă de 2008, când piaţa farmaceutică autohtonă a totalizat 7,165 miliarde lei.
Cantitativ, consumul de medicamente în 2010 a fost de 9,2 miliarde unităţi terapeutice /UT/, în creştere foarte uşoară - 2,6% - faţă de 2009 (8,989 miliarde UT) şi inferior celui din 2008 (9,666 miliarde UT).
O altă explicaţie ar fi faptul că în România dinamica pieţei de medicamente generice (cu patentul expirat, mai ieftine) a fost inferioară celei a medicamentelor inovatoare, cu costuri mai ridicate din cauza patentului.
Mihale Moşneguţu a precizat că creşterea pieţei de medicamente inovatoare în 2010 a fost influenţată cel mai mult de creşterile la medicamentele pentru oncologie - 34%, sistemul nervos - 28%, sistemul cardiovascular - 15%, tract digestiv (insuline, atidiabetice orale, combinaţii vitamina A+D) şi antiinfecţioase (vaccinuri, antivirale HIV şi non-HIV).
Reprezentanta companiei Antibiotice a arătat că în 2009 fiecare procent de creştere al consumului de medicamente generice ar fi generat economii de 65 milioane de lei, iar în 2010 fiecare procent de creştere ar fi dus la economii de 90 milioane lei.
În anii următori, a adăugat Mihaela Moşneguţu, va expira însă patentul unor medicamente care la momentul actual exercită presiuni puternice pe bugetul sistemului de sănătate în România. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de medicamente în România este de patru ori mai mic decât la nivel european Bucureşti, 15 mar /Agerpres/ - Consumul de medicamente cu prescripţie se cifrează în România la 100 de euro de cap de locuitor, de peste patru ori mai mic decât în restul Europei, potrivit datelor prezentate marţi de Mihaela Moşneguţu, medical manager la compania Antibiotice Iaşi, la Forumul Comercial...
Consumul de medicamente în România este de patru ori mai mic decât cel la nivel european Consumul de medicamente cu prescripţie se cifrează în România la 100 de euro de cap de locuitor, de peste patru ori mai mic decât în restul Europei, potrivit datelor prezentate marţi de Mihaela Moşneguţu, medical manager la compania Antibiotice Iaşi, la Forumul Comercial al Industriei Farmaceutice din...
Antibiotice Iaşi a decis înfiinţarea unei reprezentanţe în Vietnam pentru dezvoltarea afacerilor în Asia de Sud-Est Compania ieşeană Antibiotice a decis înfiinţarea unei reprezentanţe în Vietnam, în condiţiile în care exporturile sale au atins, anul trecut, 22,98 milioane de dolari, în creştere cu 7% raportat la 2014, iar profitul brut a ajuns la 32 de milioane de lei, mai mare cu 23% comparativ cu profitul estimat...
Profitul Antibiotice Iaşi a scăzut în 2015 cu 12,71%, la 27,18 milioane lei Antibiotice Iaşi a înregistrat, în 2015, un profit net de 27,18 milioane de lei, cu 12,71% mai mic faţă de cel consemnat în anul anterior, conform informaţiilor financiare ale companiei remise, luni, Bursei de Valori Bucureşti.
Consiliul Concurenţei: Medicii recomandă medicamente scumpe şi anumite farmacii, fiind sponsorizaţi de companiile din domeniu Medicii prescriu medicamente mai scumpe şi direcţionează pacienţii doar spre anumite farmacii, fiind influenţaţi de bugetele de marketing ale companiilor din acest domeniu, se arată în concluziile studiului derulat de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică, potrivit unui comunicat remis, miercuri...
DESTINAŢIE: ROMÂNIA/SC Antibiotice SA - una dintre cele mai apreciate fabrici ieşene pe plan naţional şi internaţional Una dintre cele mai prolifice şi mai apreciate întreprinderi ieşene pe plan naţional şi internaţional este fabrica de medicamente SC Antibiotice SA.