Cele mai citite
 


Argeş: CJ şi administraţiile locale contestă reorganizarea a trei spitale
marţi, 15 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Piteşti, 15 mar /Agerpres/ - Consiliul Judeţean (CJ) Argeş şi administraţiile locale din comunele Călineşti, Domneşti şi Rucăr contestă transformarea spitalelor din cele trei localităţi în cămine de bătrâni, decisă prin HG nr.212 din 9 martie.
În Argeş sunt vizate de această măsură Spitalul 'Teja Papahagi' din Domneşti, Spitalul 'Dr. Ion Crăciun' din Călineşti, Spitalul de Boli Cronice din Rucăr şi Spitalul de Boli Cronice din Mozăceni, doar în cazul ultimului existând o propunere în acest sens venită din partea autorităţilor judeţene.
Reprezentanţii CJ Argeş şi primarii din cele trei localităţi au contestat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, legalitatea şi oportunitatea reorganizării celor trei spitale, care s-a făcut, în opinia lor, fără a se ţine cont de realitatea din teren şi de interesele comunităţilor locale.
'Poziţia noastră a fost foarte clară, de la începutul anului. Nu suntem de acord cu restructurarea şi desfiinţarea spitalelor din judeţul Argeş. (...) În şedinţa din ianuarie am adoptat strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate din judeţ şi am aprobat componenţa comisiei care să prezinte această strategie până în luna mai. Am aprobat, de asemenea, bugetul pentru spitalele din judeţul Argeş şi pentru fiecare spital am acordat sume pentru dezvoltare şi modernizare. (...) Am depus toate demersurile legale pentru păstrarea acestor spitale şi ne angajăm în continuare să le susţinem din punct de vedere financiar şi administrativ', a declarat vicepreşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, care consideră că în acest caz este vorba doar de o decizie politică.
La rândul său, consilierul judeţean Constantin Păun, şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, a susţinut că modul în care a fost luată decizia de desfiinţare a celor trei spitale vine în contradicţie cu legislaţia în vigoare.
'Conform Ordonanţei de Urgenţă 48 din 2010, spitalele din reţeaua administraţiei publice locale se înfiinţează, respectiv se desfiinţează prin Hotărâre a Guvernului, iniţiată de Instituţia Prefectului sau de Consiliul Judeţean, în condiţiile legii, cu avizul Ministerului Sănătăţii. Noi ne-am încadrat în această lege, în sensul că noi, Consiliul Judeţean, nu am avut nicio iniţiativă privind desfiinţarea acestor spitale. Dacă alte instituţii au avut această iniţiativă, sunt responsabile de ceea ce au făcut', a spus Păun.
Referitor la această situaţie, prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, a declarat pentru AGERPRES că nu a formulat nicio propunere de reorganizare a celor trei spitale, precizând că, din contră, a avizat memoriile trimise la Ministerul Sănătăţii, prin care se solicita continuarea activităţii acestor unităţi medicale în forma actuală.
Primarul comunei Călineşti, Nicolae Gavrilescu, a anunţat că a convocat pentru marţi o şedinţă extraordinară a Consiliului local, pentru a decide preluarea spitalului de la CJ Argeş.
'Spitalul nostru corespunde tuturor standardelor, a fost dat chiar ca exemplu la nivel naţional. Nu înţeleg cum s-a ajuns la această decizie, pe care oricum nu o putem accepta', a declarat Gavrilescu.
Primarul a mai anunţat că va ataca în instanţă decizia Guvernului, dar că are în vedere şi alte variante de salvare a spitalului.
'Dacă va fi nevoie, facem un parteneriat public-privat, dar spitalul nu se va desfiinţa', a concluzionat Nicolae Gavrilescu.
La rândul lor, primarii comunelor Domneşti şi Rucăr, Nicolae Smădu şi Ionel Dulamă, au susţinut necesitatea menţinerii spitalelor, care deservesc oameni din mai multe localităţi aflate la mare distanţă de alte unităţi medicale. Ei au afirmat totodată că transformarea spitalelor în azile de bătrâni ar duce la o creştere, nu la o scădere a cheltuielilor.
Biroul de presă al CJ Argeş a anunţat ulterior, printr-un comunicat, că va trebui să decidă, prin hotărâre, înfiinţarea de cămine pentru bătrâni prin reorganizarea spitalelor menţionate, 'instituţia fiind practic pusă în faţa unui fapt împlinit'.
'Neadoptarea acestor hotărâri ar conduce ulterior la situaţia ca aceste spitale să nu întrunească condiţiile cerute de Ministerul Sănătăţii privind criteriile de clasificare şi de acreditare pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, fără de care Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Argeş nu va mai încheia contracte de finanţare', se mai arată în comunicat. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Argeş: CJ ia în calcul înfiinţarea unor centre de permanenţă în locul celor patru spitale închise Consiliul Judeţean (CJ) Argeş va analiza posibilitatea înfiinţării unor centre de permanenţă în locul celor patru spitale a căror închidere a fost decisă de Guvern, o hotărâre în acest sens urmând să fie luată în următoarele zile.
Argeş: Şase pacienţi internaţi în ultimele două săptămâni la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu gripă sezonieră au murit Şase dintre cei şapte pacienţi internaţi în ultimele două săptămâni la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti cu simptome de gripă sezonieră au murit, au anunţat miercuri reprezentanţii unităţii medicale.
Argeş: Fiul unei asistente, cercetat pentru furt din spital Piteşti, 8 mar /Agerpres/ - Fiul unei asistente medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti este cercetat penal pentru furt calificat, după ce a sustras marţi, dintr-un salon, o poşetă în care se afla o importantă sumă de bani.
Argeş: Numărul elevilor de la o şcoală din Piteşti care au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns la 42 Numărul elevilor de la Şcoala I. L. Caragiale din Piteşti care s-au prezentat la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns marţi la 42, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului Argeş.
Argeş: Numărul elevilor de la o şcoală din Piteşti internaţi cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns la 36 Numărul elevilor de la Şcoala I. L. Caragiale din Piteşti internaţi cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns luni la 36, cu 14 mai mulţi decât în urmă cu o zi, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş.
Argeş: Doi pacienţi internaţi la SJU cu gripă şi alte afecţiuni au murit; numărul deceselor a ajuns la nouă Doi pacienţi internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Piteşti cu gripă sezonieră şi alte afecţiuni au murit în ultimele 24 de ore, după ce şapte decese din cauze similare s-au înregistrat în luna februarie în aceeaşi unitate medicală.