Cele mai citite
 


Nu există vârstă ideală pentru pensionare
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

/La Croix/

Paris, 1 iul /Agerpres/ - În timp ce dezbaterea asupra vârstei de pensionare face să renască tensiunile între guvernul francez şi sindicate, vârsta „ideală” pentru ieşirea la pensie rămâne greu de stabilit. Se poate munci după 65 de ani? Nicio soluţie nu se profilează pentru François Fillon. Premierul a declarat sâmbătă, 27 iunie, că singura opţiune pentru „salvarea regimului nostru de pensionare” este „să muncim mai mult timp”. Stabilirea unei vârste ideale pentru ieşirea la pensie rămâne o problemă care va fi îndelung discutată, este de părere cotidianul francez La Croix.

 

„Asistăm astăzi la o mare diversitate de situaţii”, spune Agathe Gestin, sociolog, responsabil cu programul ce vizează persoanele vârstnice din Fondation de France. „Unii pot continua să lucreze dincolo de vârsta legală de pensionare, alţii, dimpotrivă, trebuie să-şi înceteze activitatea la 55 de ani, ţinând seama de îmbătrânirea accelerată legată de specificul profesiei. De exemplu, cei care au lucrat în sectoare profesionale grele, cum ar fi construcţiile.”

Stabilirea vârstei de pensionare ar depinde de mai mulţi factori: condiţiile de muncă, greutatea sarcinilor de serviciu, starea de sănătate a persoanei şi motivaţia. „Trebuie luată în considerare dificultatea fizică, dar şi psihică şi cognitivă, cum ar fi stresul, ambianţa apăsătoare, instabilitatea contractelor sau orarul variabil”, precizează Bernard Salengro, preşedintele sindicatului medicilor din CFE-CGC ( Confédération française de l'Encadrement). „Una din marile dureri ale salariaţilor de astăzi este lipsa plăcerii de a lucra şi a unei anumite autonomii, datorate muncii tot mai mecanizate, chiar şi la intelectuali.”

În comparaţie cu alţi salariaţi europeni, francezii sunt mai rezistenţi la ideea de a-şi prelungi activitatea profesională. Mai mult de un francez din doi doreşte să iasă la pensie „cât de repede posibil”, cu atât mai mult cu cât crede că munca îi poate fi afectată de o problemă de sănătate sau că are slabe perspective de avansare.

„Însă mentalităţile se pot schimba, este de părere Françoise Forette, director al Fundaţiei naţionale de Gerontologie. Multă vreme, populaţia a fost asaltată de mesaje de tipul „cu cât muncim mai puţin, cu atât ne simţim mai bine”, ceea ce este fals. Pentru că ne dăm seama că o încetare precoce a muncii nu este nici factor de sănătate, nici de dezvoltare. Prelungirea activităţii, fizice sau intelectuale, permite o mai bună păstrare a funcţiilor cognitive şi are un efect benefic asupra sănătăţii şi longevităţii.”

Un recent studiu realizat în Marea Britanie arată că, cu cât se iese la pensie mai târziu, cu atât scad riscurile apariţiei simptomelor bolii Alzheimer. „Trebuie să realizăm condiţii favorabile pentru a nu alunga de la serviciu persoanele în vârstă”, insistă ea. Aceste condiţii sunt departe de a fi întrunite. În Franţa, proporţia salariaţilor între 55 şi 64 de ani s-a redus, fiind în prezent de 37%, cea mai scăzută din Europa. „Se pune următoarea întrebare: trebuie îmbunătăţite condiţiile de muncă pentru a determina persoanele mai în vârstă să rămână la serviciu sau să nu se facă nimic şi ei să plece?, potrivit lui Bernard Salengro. Oamenii ies devreme la pensie pentru că în întreprinderi nu se acţionează pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.”

Lipsa recunoaşterii muncii precum şi slaba relaţie cu tinerii la locul de muncă sunt tot atâtea motive pentru care salariaţii aproape de pensie nu se simt bine la serviciu. Pentru a îmbunătăţi integrarea lor, Fondation de France promovează ideea unei treceri „progresive” spre pensie, ceea ce ar dezvolta o relaţie de tutorat între viitorii pensionari şi tinerii angajaţi: „Această transmitere de ştafetă ar putea crea o mai bună pregătire pentru momentul ieşirii la pensie”, explică Agathe Gestin.

„Ar trebui instituite stimulente pentru ca salariaţii să dorească să-şi continue activitatea. La continuarea activităţii concură două fenomene: respectul de sine, care scade adeseori după ieşirea la pensie, şi optimismul. Studii realizate recent au demonstrat că mortalitatea este cu atât mai redusă cu cât oamenii sunt mai optimişti”, spune Françoise Forette, citată de cotidianul francez La Croix. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Medic de la Cabinetul de Expertiză Medicală, trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuă O doctoriţă de la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din Lugoj a fost trimisă în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş pentru luare de mită în formă continuată.
Timiş: Amânare a judecării în procesul medicului din Lugoj acuzat de luare de mită pentru a elibera decizii de pensionare Tribunalul Timiş a amânat, luni, pentru 4 noiembrie, judecarea într-un dosar în care este inculpată doctoriţa Rîmneanţu Adriana Camelia de la Centrul de Expertiză Medicală din Lugoj, acuzată de luare de mită în formă continuată.
Legea de reducere a vârstei standard de pensionare pentru persoanele din grupa I de muncă, promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, cu o vechime mai mică de şase ani, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.
Timiş:Curtea de Apel a respins contestaţia doctoriţei de la Cabinetul de Expertiză Medicală Lugoj, inculpată pentru laure de mită Curtea de Apel Timişoara (CAT) a respins, miercuri, ca inadmisibilă, contestaţia doctoriţei Adriana Camelia Râmneanţu, de la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Lugoj, acuzată de luare de mită în formă continuată.
Munca în schimburi alternante – aspecte sociale şi medicale Munca în schimburi alternante (MSA) reprezintă o modalitate de organizare în timp a activităţilor profesionale a muncitorilor sau a echipelor de muncitori.
Guvern: Medicii care acordă eronat grade de invaliditate pentru pensie - sancţionaţi mai uşor Bucureşti, 20 oct /Agerpres/ - Medicii experţi care încadrează solicitanţi în anumite grade de invaliditate în mod neîntemeiat, în vederea acordării de pensii, vor putea fi sancţionaţi mai uşor de către şefii Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi vor fi reclamaţi...