Cele mai citite
 


Ziua porţilor deschise în 14 laboratoare de somnologie din ţară
miercuri, 16 martie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, în 14 laboratoare de somnologie din ţară va fi organizată vineri, 18 martie, Ziua porţilor deschise.
Specialiştii vor face cunoscute, cu acest prilej, informaţii practice privind sindromul de apnee în somn şi ventilaţia neinvazivă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Laboratoarele beneficiază de un somnograf pentru diagnosticul sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, central şi mixt şi AutoCAP - un aparat pentru presiune continuă pozitivă, care prin intermediul unei măşti speciale, împinge aerul şi ţine deschise căile respiratorii superioare, corectându-se apneea şi implicit sforăitul.

În funcţie de tipul de laborator şi de aparatura folosită, costurile dotării variază între 8.000 euro şi 30.000 euro.
Apneea obstructivă în somn este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii de cel puţin 10 secunde, repetate şi frecvente în timpul somnului. Se manifestă prin somnolenţă excesivă în timpul zilei, tulburări de memorie şi concentrare, depresie, oboseală cronică, reducerea vigilenţei.

Riscurile sociale şi medicale asociate cu apneea obstructivă în somn netratată sunt: accidente rutiere, accidente profesionale şi/sau casnice, moarte subită în somn, hipoventilaţie diurnă, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială sistemică, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, scăderea libidoului, impotenţă.
În prezent, în România afecţiunea este recunoscută doar parţial ca afecţiune respiratorie şi nici diagnosticul, nici tratamentul nu sunt compensate de asigurările de sănătate.

În ţara noastră nu există date oficiale despre incidenţa sindromului de apnee în somn, însă conform datelor estimate de Societatea Română de Pneumologie, există aproximativ 1 milion de pacienţi adulţi care suferă de această afecţiune, care nu sunt diagnosticaţi din cauza lipsei de informare sau care sunt netrataţi din cauza accesului redus la tratament şi a costurilor acestuia.
În toată ţara, în perioada 2004-2010, s-au făcut aproximativ 8.000 de diagnosticări, dintre care s-au tratat doar 2.500 de pacienţi.

Societatea Română de Pneumologie şi partenerii săi fac toate eforturile pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la informaţie, diagnostic şi tratament şi, în acelaşi timp, îşi asumă responsabilitatea formării de specialişti care să gestioneze corect această afecţiune.
''Pacientul face o serie de investigaţii obligatorii, se completează un chestionar, pe baza căruia se face o cuantificare a numărului de puncte acumulat, un scor, care indică stadiul bolii - dacă este uşoară, severă sau moderată. Apoi se face programarea pentru noaptea de diagnostic când pacientul doarme cuplat la un aparat care înregistrează toate mişcările acestuia, inclusiv stadiile somnului'', a explicat prof. dr. Mihălţan.

Sunt monitorizate, de asemenea, tulburările care apar în respiraţie, tulburările de ritm cardiac, gradul de oxigenare, de relaxare musculară, mişcările ochilor. În funcţie de diagnosticul stabilit după această evaluare, se trece la cea de-a doua etapă: noaptea de terapie în care se testează proteza respiratorie - aparat în presiune pozitivă continuă (CPAP), care este de fapt un ventilator.
''Rezultatele tratamentului se vor simţi imediat: pacienţii se vor bucura de un somn odihnitor, vor dispărea sforăitul şi somnolenţa diurnă, iar calitatea vieţii se îmbunătăţeşte în mod evident'', a subliniat medicul.

Statisticile internaţionale arată că pacientul tipic cu sindrom de apnee în somn este bărbat (studiile din laboratoarele de cercetare a somnului arată că sindromul este de 5 ori mai frecvent la sexul masculin, iar la femei se manifestă mai frecvent la menopauză), are vârsta cuprinsă între 30-60 de ani, suferă de obezitate (70% dintre pacienţii), fumează şi are tulburări de somn, des identificate prin sforăit şi somnolenţă pe timpul zilei. Se estimează că aproximativ 35% din populaţia adultă nu doarme suficient.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a spus că somnologia nu este recunoscută ca specialitate, acum se fac demersuri în acest sens, dar activitatea există de 15 ani.

'Există două mari probleme: încă nu există competenţe recunoscute în specialitate, iar Casa de Asigurări refuză să acopere o parte dintre facilităţile terapeutice absolut necesare bolnavilor', a spus prof. dr. Mihălţan.
În prezent, în România există 49 de laboratoare de somnologie, atât în centrele universitare consacrate precum Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, cât şi în alte oraşe importante din ţară.

Prof. dr. Mihălţan a enumerat cele zece reguli ale ''igienei somnului'': să existe o oră de culcare şi de trezire, dacă s-a făcut un obicei în a dormi pe timpul zilei,să nu se depăşească 45 de minute de somn, evitarea consumului de alcool cu 4 ore înainte de a merge la culcare şi a fumatului, evitarea consumului de cofeină cu 6 ore înainte de a merge la culcare (care include cafeaua, ceaiul şi multe băuturi carbogazoase, precum şi ciocolata).

Alte reguli se referă la evitarea mâncărurilor grele, condimentate sau prea dulci cu 4 ore înainte de ora de culcare, utilizarea aşternutului confortabil şi curat, în cameră să fie o temperatură propice pentru somn şi să fie bine aerisită, fără sursă de lumină.
Notare
Comentarii
de SANDY.TOMOIAGA
DACA TOATE ACESTEA LEAR AVEA OMUL NICI NU SR STI CA TRAESTE DAR MINA LUI DUMNEZEU NILEAR PUTE DA

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie: Sforăitul şi somnul neodihnitor ascund probleme respiratorii grave Sforăitul sau somnul neodihnitor şi oboseala în timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicaţii cardio-vasculare şi metabolice şi debutează de la vârsta pediatrică, au susţinut specialiştii prezenţi joi la o conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie...
Dr. Mihaela Oros: Unul din zece copii riscă să dezvolte tulburări de respiraţie în timpul somnului Unul din zece copii riscă tulburări ale respiraţiei în timpul somnului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, medicul pediatru Mihaela Oros, preşedinte al Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi, la prezentarea unui studiu realizat în domeniu.
Florin Mihălţan (SRP): Şoferii care adorm la volan ar trebui ajutaţi să-şi trateze boala gratuit Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, recomandă implementarea unei directive europene care prevede ca şoferii care adorm la volan, din cauză că suferă de sindromul de apnee în somn, să fie ajutaţi de stat să-şi trateze această boală, care poate cauza inclusiv...
Cluj: Ziua Mondială a Somnului marcată sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos' Cluj-Napoca, 18 mar /Agerpres/ - Societatea Română de Pneumologie marchează, vineri, Ziua Mondială a Somnului, sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos'.
Se înfiinţează prima asociaţie a pacienţilor care se suferă de tulburări de somn Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Prima asociaţie de pacienţi care suferă de tulburări ale somnului - Asociaţia Naţională de Somnologie - a fost înfiinţată de Sănătatea Media Group şi are ca principal scop informarea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări de somn: sforăit, sindrom de apnee în somn, apnee...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...