Cele mai citite
 


Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei
miercuri, 16 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.
'Imposibilitatea unui procentaj semnificativ de bărbaţi de a-şi găsi perechea îi va afecta din punct de vedere psihologic', avertizează un studiu publicat în 'Canadian Medical Association Journal'.

În astfel de ţări, preferinţa pentru fii, în loc de fiice, este foarte comună, argumentează autorii studiului, de la Centrul de sănătate şi dezvoltare internaţională al University College London. 'Se presupune că băieţii au o înaltă capacitate de muncă (mai ales în cadrul naţiunilor a căror economie se bazează pe agricultură) şi, în mod normal, sunt cei care preiau răspunderea de a îngriji rudele bolnave şi în vârstă'.

O discriminare împotriva sexului feminin care devine efectivă chiar înainte de naştere, deoarece multe familii optează pentru aşa-numitul avort selectiv. Adică, imediat ce testele determină că viitorul bebeluş va fi o fetiţă, decid să pună capăt sarcinii. Dar nu toate femeile au acces la aceste teste, fapt pentru care, în numeroase cazuri, când nou-născutul este 'ea', începe o viaţă de subnutriţie şi lipsă de îngrijiri sanitare, care, din nefericire, se termină cu o moarte prematură, adaugă sursa citată.

Într-un mod sau altul, consecinţa este aceeaşi: numărul de băieţi creşte mult mai mult faţă de cel al fetelor. Dacă în mod normal se nasc 105 băieţi la fiecare 100 de fete, în Coreea de Sud, de exemplu, în 1992 se năşteau 125 pentru fiecare 100. În 2005, China a înregistrat o rată a natalităţii de 121 băieţi la fiecare 100 fete, cu 1,1 milioane mai mulţi băieţi decât fete.

Cu trecerea timpului, această situaţie are două consecinţe directe. 'Din cauza lipsei de femei, o bună parte a populaţiei nu-şi va putea găsi perechea pentru a avea descendenţi', asigură Therese Hesketh, profesor la University College London, care adaugă că 'aceasta poate cauza probleme psihologice şi este posibil să crească violenţa şi crima'.

'De fiecare dată când există schimbări de această amploare, este destul de logică apariţia de manifestări conflictuale. Va fi o concurenţă mai mare şi va fi mai greu de format o familie', declară pentru ELMUNDO.es Guillermo Fouce, doctor în psihologie.

Existenţa unui număr mult mai mic de femei va presupune 'o schimbare de roluri, adică, bărbatul va trebui să se adapteze unui nou spaţiu de acţiune şi chiar să-şi schimbe expectativele. Dacă nu se va putea încadra în această 'nouă realitate', aceasta îl va putea influenţa în mod negativ, cu frustrări, probleme de sănătate şi în ceea ce priveşte relaţionarea cu persoanele care-l înconjoară', adaugă Guillermo Fouce.

În cazuri extreme, cel afectat ar putea începe să consume alcool în exces, să manifeste atitudini mai violente sau să ia substanţe toxice.

'Imposibilitatea de a se căsători i-ar putea face pe aceşti tineri bărbaţi mai vulnerabili', după cum arată articolul. Soluţia o au guvernele, singurele care pot să pună în practică două măsuri fundamentale: interzicerea avorturilor selective şi dezvoltarea de campanii publice pentru a schimba preferinţele paternale, comentează sursa citată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 2 milioane de femei 'dispar' în fiecare an Avansul tehnologiei în dezvăluirea sexului extinde barbaria feticidului în rândul copiilor de sex feminin, din Caucaz până în Balcanii occidentali, cum se desprinde din Raportul Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi elaborat de Banca Mondială (BM). Raportul arată că în fiecare...
Infanticidul imediat după naştere, un fenomen subestimat Un studiu al Inserm arată că numărul de infanticide imediat după naştere este de 5,4 ori mai mare decât decât se spune în statisticile oficiale. El trasează, de asemenea, pentru prima dată, profilul social şi psihologic al mamelor care comit aceste infanticide, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de miercuri...
Eliminarea prenatală a fetelor câştigă teren, mai ales în Balcani /demografi/ Eliminarea prenatală a fetelor, o practică obişnuită în India şi China, câştigă teren în lume, ajungând în ultimii zece ani în ţări ca Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi în prezent în ţări din Balcani, au anunţat demografi vineri în cadrul unei conferinţe la Paris.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
GfK(studiu): Insomnia, locul 2 după răceală între cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global Jumătate din populaţia globului spune că a suferit de răceală în ultimele 12 luni şi peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, potrivit rezultatelor unui studiu online realizat de GfK, remis miercuri AGERPRES.
Tulburările bipolare rămân în mare parte netratate, conform unui nou studiu american Chicago, 8 mar /Agerpres/ - Tulburarea bipolară, o afecţiune a creierului ce se manifestă prin schimbări bruşte şi radicale de dispoziţie, de la depresii severe până la episoade pline de energie, aproape maniacale, afectează pe termen lung atât viaţa pacientului cât şi a celor din jurul său şi totuşi...