Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Vinul roşu protejează de radiaţii mai bine decât iodul (presă)
miercuri, 16 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 16 mar - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Beţi vin roşu şi nu iod dacă doriţi să vă protejaţi de radiaţii, titrează miercuri cotidianul sofiot Standart. Recomandarea vine din partea unor oameni de ştiinţă bulgari. Cu toate că norul radioactiv este foarte departe, mii de bulgari au luat cu asalt farmaciile în căutare de iod prin care speră să se protejeze de efectele dăunatoare ale radiaţiilor. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii avertizează însă că administrarea de iod poate fi periculoasă pentru sănătate, ei nu recomandă în niciun caz ca bulgarii să bea iod. O barieră mult mai bună împotrivă radiaţiei este vinul roşu, cu o concentraţie mai mare de tanin, susţine profesorul universitar Donka Baikova. Vinul conţine antioxidanţi şi protejează organismul de efectele poluării chimice sau radioactive, afirmă ea.
Cotidianul 24 Ceasa îl citează pe Gheorghi Kasciev, expert în domeniul nuclear, care în ultimii ani militează împotriva construirii unor noi centrale nucleare. Acesta susţine că norul radioactiv din Japonia ar putea să ajungă Bulgaria după 4 sau 6 zile. Condiţia este ca vântul în zona centralei Fukushima, care în prezent bate înspre Oceanul Pacific, să-şi schimbe direcţia spre vest. În opinia sa, nimeni nu poate să spună în ce direcţie va porni norul radioactiv şi dacă acesta nu va afecta Bulgaria.

Ziarul Trud informează că panica a cuprins diferite oraşe din Bulgaria. După ce locuitorii oraşului Burgas au cumpărat toate cantităţile de iod din farmaciile locale, panica a trecut şi la oraşul Şumen. Directoarea unei gradiniţe de copii le-a interzis copiilor să se joacă afară în ciuda vremei frumoase din ziua de marţi. Ea a spus că a făcut acest lucru la solicitarea părinţilor care au insistat ca cei mici să rămână înăuntru toată ziua de frica radiaţiilor.

Agenţia de Regulament Nuclear de la Sofia susţine că nu există niciun pericol pentru populaţie în urma accidentelor din centrala Fukushima. Potrivit agenţei, nivelul de radiaţie din capitala Sofia este de 0,12 microsieverţi/oră în condiţiile în care nivelul normal pentru ţară este până la 0,40 microsieverţi/oră. O verificare efectuată de reporterii ziarului arată că nivelul radiaţiei la Sofia este între 0,15 şi 0,18 microsieverţi/oră, ceea ce este absolut normal. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de...
Despre buna folosire a pastilelor de iod Paris, 18 mar /Agerpres/ - Spre deosebire de Statele Unite, unde farmaciile de pe coasta de vest şi-au epuizat stocurile de iod stabil, un asemenea demers este complet inutil în Franţa, după cum estimează autorităţile sanitar-medicale, scrie Le Figaro în ediţia de joi.
Bulgaria se confruntă cu un al doilea val al epidemiei de gripă Sofia, 1 mar /Agerpres/ - Bulgaria se confruntă cu un al doilea val al epidemiei de gripă, informează marţi cotidianul Trud. După primul val din ianuarie, în ultimele zile în mai multe regiuni ale ţării se observă o creşterea bruscă a numărului persoanelor infectate. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate...
Ministerul Sănătăţii: Pacientul transferat pe 27 august la un spital din Sofia a decedat în data de 12 septembrie Ministerul Sănătăţii informează că pacientul transferat în data de 27 august la un spital din Sofia, Bulgaria, a decedat în data de 12 septembrie. Secţia consulară de la Sofia a informat familia, iar Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Ministerul Sănătăţii, a asigurat repatrierea trupului ...
(Corespondenţă) Numărul fumătorilor în Bulgaria s-a diminuat cu 2-3% într-un an Sofia, 13 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Numărul fumătorilor din Bulgaria s-a diminuat cu 2-3% în ultimul an, arată datele unui studiu reprezentativ la nivel naţional efectuat de agenţia Gallup la comanda Ministerului Sănătăţii.
MS: Pacientul român transferat în Bulgaria în urma exploziei din Bucureşti este stabil Pacientul român transferat în Bulgaria în urma exploziei care a avut loc zilele trecute în Capitală este stabil, iar prognosticul dat de medici este unul favorabil, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis luni AGERPRES.